anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 10.12.2022

Panariţiu şi unghia „încarnată“: care sunt cele mai frecvente cauze?

GALERIE
panaritiu
 • panaritiu
- +

Foarte multe persoane se confruntă măcar o dată cu o astfel de infecţie care poate afecta atât degetele mâinii, cât şi degetele picioarelor, în apropierea unghiei. De multe ori infecţia apare în urma unui traumatism minor căreia persoana nu îi acordă atenţie la momentul respectiv: înţepătura într-o aşchie sau spin, tăierea cuticulelor, rosul unghiilor, smulgerea sau tăierea incorectă a unui colţ al unghiei etc. În fazele iniţiale, apar doar roşeaţă, tumefacţie şi durere la apăsarea zonei afectate din apropierea unghiei. Ulterior, panariţiul poate evolua în câteva zile şi apare acea colecţie purulentă care trebuie obligatoriu eliminată prin prezentarea la un medic specialist, de dermatologie sau chirurgie generală.

Dr. Corneliu Dobre, Clinica de Dermatologie, Spitalul „Sf. Spiridon“ Iaşi:

„Panariţiul este o infecţie acută purulentă în apropierea unghiei şi cel mai frecvent cauza este bacteriană (cu mi­crobi), mai rar fungică (cu fungi ciu­perci). Bacteriile sau ciupercile care duc la apariţia infecţiei pătrund în ţesuturi în urma leziunilor provocate de traumatisme mici, insesizabile sau ignorate la momentul producerii. Iată câteva exemple de obiceiuri frecvente care pot duce la leziuni la nivelul pielii prin care pătrund bacteriile sau ciupercile şi duc în final la panariţiu: îndepărtarea (smulgerea) „cu dinţii“ a unui colţ de unghie tăiat incomplet, onicofagia - „rosul“ unghiilor (obicei mai des întâlnit decit am crede, mai ales la copii şi adolescenţi), îndepărtarea agresivă a cuticulei, tăierea colţurilor unghiei cu instrumente contaminate, etc. La aceste obiceiuri se adaugă înţepături accidentale ale pulpei degetului (aşchii, spini, etc.) Dacă infecţia este la degetele piciorului, situaţia este mai dificilă din cauza mediului defavorabil (închis, cald şi umed). Cel mai frecvent este panariţiul policelui (degetul mare al mâinii), apoi a celorlalte degete de la mână. Panariţiul halucelui ( degetul mare al piciorului) este destul de frecvent mai ales la copii şi la persoanele în vârstă care suferă şi de alte afecţiuni ale unghiei (onicomicoze - ciuperci, onicodistrofii - modificări de formă şi textură).

Tratamentul în faza de roşeaţă şi tumefacţie

Orice medic dermatolog sau chirurg ar trebui să fie pregătiţi să diagnosticheze şi să trateze panariţiul la adulţi şi copii. În fazele iniţiale, când apar doar roşeaţă şi tumefacţie, tratamentul constă în dezinfecţie locală cu cloramină şi / sau betadină şi îndepărtarea corpului străin dacă acesta este cauza. Abandonarea obiceiurilor vicioase este imperativă - rosul unghiilor, smulgerea sau tăierea incorectă a acestora, îndepărtarea (agresivă) a cuticulei!

Tratament antibiotic

Dacă infecţia progresează, din ziua 2-3 în urma prezentării la medic, acesta poate prescrie tratament antibiotic pe cale generală şi creme ce conţin Ichtiol care favorizează colectarea puroiului. Tratamentul se face în urma consultului calificat făcut de un medic de specialitate.

Când este necesară incizia şi drenajul

Dacă puroiul s-a acumulat, apare tensiune locală şi durere, se impune incizia şi drenajul („ubi pus ibi evacua“ - unde este puroi acesta trebuie evacuat). Acestea trebuie efectuate de un medic specialist şi sunt urmate de pansament dezinfectant.

Probleme deosebite la picioare: unghia „încarnată”

Panariţiul la nivelul degetelor picio­rului apare cel mai frecvent la nivelul degetului mare (haluce), deget la nive­lul căruia multe dintre persoane se confruntă cu problema unghiei încarnate. În acest caz, colţul unghiei pătrunde în ţesutul moale, deoarece fie unghiile nu au fost corect tăiate, fie din cauza încălţămintei neadaptate, cu calapod îngust, care strânge piciorul. Pacientul care are o astfel de problemă - unghie încarnată - trebuie să lase unghia să crească corect, să nu taie colţurile. Va purta încălţăminte cât mai largă, cu unul sau două numere mai mari decât numărul obişnuit (de exemplu, dacă pacientul poartă de obicei încălţăminte mărimea 37, va trebui să-şi cumpere încălţăminte mărimea 38 sau 39). Aceasta este o metodă ce permite rezolvarea problemei în timp: vindecarea durează 3-6-9 luni, în funcţie de starea unghiei“.

Ce reguli trebuie să respecte un pacient pentru a evita apariţia panariţiului

La degetele mâinii:

 • evitaţi îndepărtarea (smulgerea) „cu dinţii“ a unui colţ de unghie tăiat incomplet
 • nu vă roadeţi unghiile
 • evitaţi îndepărtarea cuticulei, tăierea colţurilor unghiei cu instrumente contaminate
 • dacă apar înţepături accidentale ale pulpei degetului (aşchii, spini etc.) dezinfectaţi zona cu cloramină sau betadină si extrageti corpul strain

La degetele picioarelor:

 • purtaţi încălţăminte adecvată, comodă, care nu strânge piciorul (moda nu este prietena celor cu unghii cu tendință la încarnare). Purtarea incaltamintei inadecvate creeaza presiune laterala asupra degetelor, in special a zonei corespunzatoatre unghiei. În timp, din cauza acestei presiuni unghia capătă o curbură mai mare, ce face ca marginile unghiei să pătrundă în părţile moi laterale.
 • tăierea corectă a un­ghiilor. La picior unghia se taie drept – nu rotund, res­pectând colţurile. Acestea obligatoriu trebuie să fie lăsate în afara repliului unghial, fără să fie acoperite de piele prin „rotunjire“. Acoperirea colţu­lui de către piele prin tăiere incorectă duce la un conflict permanent, la fiecare pas, între unghie (ţesut dur) şi ţesuturile moi din jur, soldat cu durere la mers, creşterea unui ţesut anormal la nivelul zonei respective (granulom), înroşire şi tumefacţie iar in cele din urmă infecţie – panariţiu. Unghiile nu trebuie tăiate prea scurt, întrucât în timpul unor astfel de manevre se pot produce răni, care sunt porţi de pornire pentru afecţiuni microbiene şi/ sau micotice. Cea mai mi­că plagă trebuie să fie tra­tată imediat cu betadină sau cloramină, pentru a elimina orice risc de îmbolnăvire.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Victoria împotriva orgoliului

Nicolae GRECU

Victoria împotriva orgoliului

Fanii şi coechipierii îl pot ajuta pe Cristiano Ronaldo să treacă peste criza pe care o străbate acum.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (IV)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (IV)

Pledoaria epistolară pro domo a eroului central al poveștii de dragoste din mediile universitare de altădată capătă accente tensionate.

Proiectul de ţară

arh. Ionel OANCEA

Proiectul de ţară

În România, sintagma „proiect de ţară” este o vorbă în vânt confuză, în ciuda faptului că în preajma alegerilor mari politicienii o poartă ca pe odorul cel mai de preţ în meniul lor cu promisiuni. Au trecut treizeci şi trei de ani de pace, între timp războiul şi crizele generate de el sunt la graniţele noastre, şi proiectul de ţară nu a căpătat concreteţe. 

Interogaţii identitare

Alexandru CĂLINESCU

Interogaţii identitare

Într-un deceniu numărul adolescenţilor care se autodiagnostichează că sunt trans a crescut de 25 de ori! Un semnal de alarmă a fost tras, în urmă cu câteva luni, de manifestul lansat de zeci de oameni de ştiinţă şi intelectuali reputaţi, manifest în care este respinsă categoric teoria conform căreia sexele sunt construcţii sociale.

pulspulspuls

Se anunţă disvorţ cu năbădăi la un şef important. Iaca şi motivul ciudat!

Se anunţă disvorţ cu năbădăi la un şef important. Iaca şi motivul ciudat!

Dar gata, hai, ajunge cu veselia, vinul bun şi sarmalele calde cu varză fragedă: să vă spunem şi una tristă pe ziua de azi, ca să cadreze mai bine cu sfârşitul de săptămână ce bate la uşă, ce adesea nu-i prea plăcut. 

Caricatura zilei

Austria vrea

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.