De Sănătate

Punem punctul pe știi

Patru decese la Spitalul „Sf. Maria“. 31 de copii infectați cu Covid sunt internați

marți, 12 octombrie 2021, 02:00
3 MIN
 Patru decese la Spitalul „Sf. Maria“. 31 de copii infectați cu Covid sunt internați

„Am extins săptămâna trecută cu încă zece paturi, dacă va fi nevoie vom mai suplini cu încă zece, apoi cu încă zece. Sperăm să nu fim nevoiţi să extindem zona roşie“, spune managerul Spitalului de Copii.

Situaţie gravă la Spitalul de Copii „Sf. Maria“, unde numărul copiilor depistaţi pozitiv la infecţia cu SARS-CoV-2 şi care au nevoie de internare se menţine în continuă creştere. Ieri, în zona roşie a spitalului se aflau 31 de pacienţi internaţi, săptămâna trecută fiind extinsă zona cu încă zece paturi, pentru a putea face faţă tuturor cazurilor.

„Momentan avem alocate 30 de paturi non-ATI şi nouă paturi ATI pentru pacienţi pozitiv COVID. Media de adresabilitate pe zona ATI este undeva la patru-cinci pacienţi, deci în această zonă stăm cumva bine, sperăm să nu crească addresabilitatea. Pe zona non-ATI am extins săptămâna trecută cu încă zece paturi, dacă va fi nevoie vom mai suplini cu încă zece, apoi cu încă zece, dar asta în condiţiile în care îi limităm pe cei cronici non COVID. Sperăm să nu fim nevoiţi să extindem zona roşie“, a declarat managerul spitalului, Alina Belu.

Medicii mai spun că, dacă iniţial pe zona roşie a spitalului erau trataţi 17-18 pacienţi, în ultima perioadă, numărul a fost constant mult mai mare. Cei mai mulţi copii internaţi, aproximativ 27, sunt monitorizaţi de medici, având şi alte afecţiuni de care suferă, iar doi dintre ei sunt asimptomatici, depistaţi atunci când au venit la spital pentru intervenţii chirurgicale. După finalizarea intervenţiilor au rămas internaţi pentru îngrijiri post operatorii.

Pe zona ATI-COVID sunt cinci copii internaţi, unul dintre ei, un copil de 15 ani adus de la Fălticeni, care este în stare foarte gravă. „Are o importantă patologie asociată, inclusiv diabet zaharat. Este critic şi necesită şedinţe intermediare de ventilaţie non-invazivă şi high-flow. Situaţia este foarte gravă, sunt foarte multe internări, gradul de infectare este mare şi încercăm să îi ajutăm pe toţi copiii care se adresează spitalului“, a explicat dr. Lavinia Ionescu, coordonator ATI-COVID.

Conform medicilor, simptomele în rândul copiilor spitalizaţi se menţin aceleaşi – atât probleme respiratorii cât şi digestive. Vârstele copiilor internaţi sunt la extreme, fiind atât nou-născuţi infectaţi, cât şi copii de vârstă şcolară care se infectează cel mai probabil în cadrul colectivităţilor. De asemenea, dacă în timpul săptămânii numărul internărilor este de maximum 20, cele mai multe cazuri ajung la spital la sfârşitul săptămânii.

„Probabil că în timpul săptămânii sunt văzuţi de medicul de familie, sunt gestionaţi de părinţi, iar când nu mai este disponibil medicul şi stare copilului se agravează, atunci aparţinătorii se panichează. Având în vedere că patologia COVID este imprevizibilă la copii, se decide internarea pentru monitorizare în beneficiul pacientului“, a mai precizat Alina Belu, managerul spitalului.

Reprezentanţii spitalului susţin că majoritatea copiilor care se internează sunt nevaccinaţi, având sub 12 ani. Totodată, ajung să fie spitalizaţi foarte mulţi sugari, însă nici mamele acestora nu sunt vaccinate.

Până acum, de la începutul valului patru, au fost înregistrate patru decese la copii infectaţi: doi bebeluşi transferaţi de la Suceava, un alt bebeluş adus de la Bacău şi un copil de opt ani.

Comentarii