Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Patru decese la Spitalul „Sf. Maria“. 31 de copii infectați cu Covid sunt internați

GALERIE
ALINA-BELU_Spitalul-Copii-Iasi
  • ALINA-BELU_Spitalul-Copii-Iasi
- +

„Am extins săptămâna trecută cu încă zece paturi, dacă va fi nevoie vom mai suplini cu încă zece, apoi cu încă zece. Sperăm să nu fim nevoiţi să extindem zona roşie“, spune managerul Spitalului de Copii.

Situaţie gravă la Spitalul de Copii „Sf. Maria“, unde numărul copiilor depistaţi pozitiv la infecţia cu SARS-CoV-2 şi care au nevoie de internare se menţine în continuă creştere. Ieri, în zona roşie a spitalului se aflau 31 de pacienţi internaţi, săptămâna trecută fiind extinsă zona cu încă zece paturi, pentru a putea face faţă tuturor cazurilor.

„Momentan avem alocate 30 de paturi non-ATI şi nouă paturi ATI pentru pacienţi pozitiv COVID. Media de adresabilitate pe zona ATI este undeva la patru-cinci pacienţi, deci în această zonă stăm cumva bine, sperăm să nu crească addresabilitatea. Pe zona non-ATI am extins săptămâna trecută cu încă zece paturi, dacă va fi nevoie vom mai suplini cu încă zece, apoi cu încă zece, dar asta în condiţiile în care îi limităm pe cei cronici non COVID. Sperăm să nu fim nevoiţi să extindem zona roşie“, a declarat managerul spitalului, Alina Belu.

Medicii mai spun că, dacă iniţial pe zona roşie a spitalului erau trataţi 17-18 pacienţi, în ultima perioadă, numărul a fost constant mult mai mare. Cei mai mulţi copii internaţi, aproximativ 27, sunt monitorizaţi de medici, având şi alte afecţiuni de care suferă, iar doi dintre ei sunt asimptomatici, depistaţi atunci când au venit la spital pentru intervenţii chirurgicale. După finalizarea intervenţiilor au rămas internaţi pentru îngrijiri post operatorii.

Pe zona ATI-COVID sunt cinci copii internaţi, unul dintre ei, un copil de 15 ani adus de la Fălticeni, care este în stare foarte gravă. „Are o importantă patologie asociată, inclusiv diabet zaharat. Este critic şi necesită şedinţe intermediare de ventilaţie non-invazivă şi high-flow. Situaţia este foarte gravă, sunt foarte multe internări, gradul de infectare este mare şi încercăm să îi ajutăm pe toţi copiii care se adresează spitalului“, a explicat dr. Lavinia Ionescu, coordonator ATI-COVID.

Conform medicilor, simptomele în rândul copiilor spitalizaţi se menţin aceleaşi - atât probleme respiratorii cât şi digestive. Vârstele copiilor internaţi sunt la extreme, fiind atât nou-născuţi infectaţi, cât şi copii de vârstă şcolară care se infectează cel mai probabil în cadrul colectivităţilor. De asemenea, dacă în timpul săptămânii numărul internărilor este de maximum 20, cele mai multe cazuri ajung la spital la sfârşitul săptămânii.

„Probabil că în timpul săptămânii sunt văzuţi de medicul de familie, sunt gestionaţi de părinţi, iar când nu mai este disponibil medicul şi stare copilului se agravează, atunci aparţinătorii se panichează. Având în vedere că patologia COVID este imprevizibilă la copii, se decide internarea pentru monitorizare în beneficiul pacientului“, a mai precizat Alina Belu, managerul spitalului.

Reprezentanţii spitalului susţin că majoritatea copiilor care se internează sunt nevaccinaţi, având sub 12 ani. Totodată, ajung să fie spitalizaţi foarte mulţi sugari, însă nici mamele acestora nu sunt vaccinate.

Până acum, de la începutul valului patru, au fost înregistrate patru decese la copii infectaţi: doi bebeluşi transferaţi de la Suceava, un alt bebeluş adus de la Bacău şi un copil de opt ani.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri