Pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva începe pe 7 octombrie: vor fi aduse și moaștele Sfântului Andrei Criteanul, din Grecia

joi, 28 septembrie 2023, 09:27
1 MIN
 Pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva începe pe 7 octombrie: vor fi aduse și moaștele Sfântului Andrei Criteanul, din Grecia

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a anunțat joi dimineață programul pentru hramul din acest an care marchează sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva. Astfel, așa cum „Ziarul de Iași” a anunțat deja în ediția de astăzi, calendarul evenimentelor va începe de sâmbătă dimineață, 7 octombrie, când racla cu moaștele Sfintei, considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, vor fi scoase în baldachinul amplasat în curtea interioară.

 

Și anul acesta continuă tradiția aducerii moaștelor unui alt sfânt, iar reprezentanții Mitropoliei anunță că vor fi scoase la închinare și sfintele moaște ale Sfântului Andrei Criteanul, ce vor fi aduse de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori (Creta, Grecia). 

„O motivație importantă pentru alegerea acestui Sfânt supranumit «exarhul cântăreţilor bisericeşti» a fost conferită de faptul că 2023 este declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept «anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)»”, au transmis reprezentanții MMB.
 
Moaștele vor rămâne, pentru închinare, până cel puțin 15 octombrie, în funcție de cum va decurge rândul de pelerini.   În data de 14 octombrie 2023, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat la limita cu pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane. Pentru cei care nu vor reuşi să fie prezenţi în preajma zonei amenajate, slujba va putea fi urmărită și de la distanță, pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate de Primăria Municipiului Iaşi în mai multe zone.

Comentarii