Ponta scoate la vânzare casele RA-APPS: „Dacă nu se vând la licitaţie, intrăm în negocieri cu cei care stau acolo”

marți, 12 martie 2013, 20:10
3 MIN
 Ponta scoate la vânzare casele RA-APPS: „Dacă nu se vând la licitaţie, intrăm în negocieri cu cei care stau acolo”

Guvernul se pregăteşte să scoată din nou la vânzare casele şi terenurile statului administrate de RA-APPS printr-un plan în doi paşi: licitaţie deschisă care, dacă eşuează, va fi urmată de negocierea directă cu actualul chiriaş. Cei mai mulţi dintre aceşti chiriaşi sunt foşti demnitari care au rămas în case mult după încheierea mandatului dând statul în judecată sau găsind o alta reţetă prin care să nu poată fi evacuaţi. Alţii sunt fundaţii şi partide politice care au primit preferenţial spaţiile ori societăţi comerciale care au participat la licitaţii de închiriere.

Vânzarea vilelor de lux şi limitarea beneficiarilor de apartamente de serviciu la miniştri şi, pentru o perioadă de trei luni, la secretari de stat vor fi reglementate săptămâna viitoare prin ordonanţă, spune premierul Victor Ponta.

Secretarii de stat, chiriaşi pe trei luni

În casele care vor rămâne la stat vor putea locui "numai miniştrii, în primul rând", susţine Ponta, care îşi aduce însă singur un amendament: prin ordonanţa care va intra în Guvern li se va da dreptul la locuinţă de serviciu şi secretarilor de stat, pentru o perioadă de trei luni. "O să ţinem o mică rezervă pentru secretari de stat doar pe maxim 90 de zile, iar miniştrii vor avea 15 zile să părăsească locuinţa", a explicat primul-ministru la solicitarea gândul.

În prezent, în Guvern sunt 27 de miniştri, dar numărul celor asimilaţi acestei funcţii – de la consilierii prezidenţiali la membrii Consiliului CNSAS, la consilierii de Concurenţă etc – este mult mai mare. Secretari de stat în schimb sunt aproape 200: aproximativ 60 în ministere şi în jur de 110 şefi de agenţii şi autorităţi centrale.

În locuinţele RA-APPS stau însă în prezent cu precădere consilierii acestora, directori de cabinet şi secretare, până la directorii din minister şi şefii din deconcentrate.

Cum se va face vânzarea

Imobilele scoase la vânzare, a căror listă cuprinde deja 700 de case şi terenuri încă din 2011, fără ca în practică să se fi dat decât 13 anul trecut, vor fi în primă fază licitate, iar dacă nu se vând, vor fi negociate direct cu chiriaşii actuali.

"Avem o mică problemă cu o decizie a Curţii Constituţionale care ne cere ca în primul şi în primul rând să le scoatem practic la licitaţie pornind de la evaluarea făcută de experţi. Acum vorbesc la modul realist: e foarte posibil să nu fie prea mulţi amatori de a le cumpăra pentru că e o perioadă foarte proastă pe piaţa imobiliară", estimează Ponta.

În faza a doua, dacă RA-APPS reia licitaţia, după modificarea legii va trece la negociere directă. "După ce facem acest prim pas – să scoatem, atâta costă vila sau apartamentul -, dacă nu se prezintă nimeni evident că al doilea pas este să intrăm în negocieri, pornind tot de la preţul de evaluare, cu cel care are contract şi stă acolo s-o cumpere. Pentru Guvern tot e bine. Că până la urmă important e să încasăm banii pe acele imobile şi să nu mai avem noi cheltuieli cu imobilele", susţine primul-ministru.

Comentarii