Prediabetul, un pericol ascuns. ATENȚIE! Condiția este asimptomatică
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 19.01.2022

Prediabetul, un pericol ascuns. ATENȚIE! Condiția este asimptomatică

GALERIE
irina bianca
 • irina bianca
- +

Dr. Irina Bianca Panainte, medic specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice, Arcadia:

Scăderea toleranței la glucoză, alături de glicemia bazală modificată, reprezintă anomalii ale reglării glicemice, situate între starea glicemică normală și diabet zaharat. Dacă alterarea glicemiei à jeun (pe nemâncate) se definește ca o glicemie à jeun cu valori între 110 - 125 mg/dl, scăderea toleranței la glucoză - prediabetul - reprezintă o valoare a glicemiei la 2 ore cuprinsă între 140 - 199 mg/dl, în urma efectuării testului de toleranță la glucoză cu 75g glucoză (TTGO). Cu alte cuvinte, prediabetul presupune faptul că în sânge există un nivel mai mare de zahăr decât în mod normal, dar nu suficient de mult încât să vorbim de diabet.

Scăderea toleranței la glucoză se caracterizează prin două anomalii evidențiate în timpul unui TTGO: creșterea rapidă și continuă a glicemiei, urmată de absența scăderii la normal după 2 ore.

Condiția de prediabet este asimptomatică. Simptomatologia clasică care sugerează instalarea diabetului zaharat include: poliurie, polidipsie, scădere ponderală, astenie, fatigabilitate, polifagie.

Riscul de apariție a diabetului zaharat tip 2 este determinat de insulinorezistența musculară și/sau hepatică precum și de afectarea secreției de insulină, istoria naturală a prediabetului fiind variabilă. Astfel, într-un interval de 3 până la 5 ani:

 • aproximativ 25% dintre cazuri progresează către diabet zaharat;
 • 50% rămân în stadiul curent;
 • 25% revin la stadiul de glicemie normal.

Riscul de progresie spre diabet zaharat este mai crescut la vârstnici, supraponderali și obezi, dar și la persoanele care au și alți factori de risc asociați precum: obiceiuri alimentare nesănătoase, sedentarism, predispoziție genetică, diabet gestațional, sindrom de ovar polichistic.

Secreția redusă de insulină și insulinorezistența crescută ar putea identifica persoanele cu un risc mai mare de apariție a diabetului zaharat. În plus, chiar fără riscul de apariție a diabetului zaharat, statusul de „prediabet“ determină o creștere a riscului pentru boli cardiovasculare. De asemenea, anomaliile metabolice asociate cu semne de insulinorezistență contribuie la creșterea riscului cardiovascular.

Studii recente au arătat faptul că la persoanele cu scăderea toleranței la glucoză pot apărea modificări microvasculare retiniene și, mai rar, renale asemănătoare cu cele din diabetul zaharat.

Prediabetul este o condiție medicală din ce în ce mai prezentă, un semnal de alarmă în măsură să conducă la schimbarea stilului de viață. Pentru că, în general, prediabetul este asimptomatic, de multe ori acesta nu este diagnosticat. Lipsa unei diagnosticări poate conduce la apariția diabetului zaharat de tip 2. O corectă diagnosticare a acestei afecțiuni, un stil de viață sănătos și un tratament adecvat reprezintă modalități de vindecare și de stopare a evoluției spre diabet.

Pentru programarea unei consultații, aveți la dispoziție numărul 0232.920, Call Center Arcadia, și www.arcadiamedical.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Dacă Moscova doreşte un cadru bilateral de discuţii cu SUA, prin care să-şi etaleze statutul de mare putere, este bine să îl aibă: orice ţâfnă occidentală este, în acest moment, contraproductivă.

Filmuletul zilei

opinii

Ziua Culturii Naţionale Underground

Florin CÎNTIC

Ziua Culturii Naţionale Underground

15 ianuarie a intrat deja în imaginarul colectiv ca o zi fastă! Dar ce-ar fi să sărbătorim şi ziua de 14 ianuarie, ziua de naştere, acum 75 de ani, a lui Luca Piţu, un eseist erudit şi muşcător, unul dintre corifeii culturii alternative, neoficiale, underground. El, care a fost în timpul dictaturii mentorul „Grupului de la Iaşi”, cred că ar binemerita o reverenţă postumă chiar în aceste zile cu focuri de artificii culturale. Iată, deci, ce scriam, sub titlul „Minus Eminescu”, cu şapte ani în urmă, la plecarea sa, într-o zi de iunie care devansa şi ea o comemorare eminesciană:

Legaţi de glie (II)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Legaţi de glie (II)

Relatam în prima parte a articolului toate încercările mele nereuşite de a obţine detaşarea în învăţământ dintr-un judeţ în altul, din judeţul Bacău în judeţul Iaşi, pe vremea Împuşcatului. Eram ca „legaţi de glie” de legi ceauşiste, ca şi robii de pe vremea ceea, când vrabia mălai Viteazul. Aşa că până la urmă am venit cum se spunea într-un scheci COPILĂ, o dulce copilă, adică C-O PILĂ. 

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Între coperți de albume publicate de-a lungul deceniilor în România și în Franța, în coperți de volume cuprinzând evocări și texte scrise la anii tinereții, în spațiile generoase ale expozițiilor devenite subit neîncăpătoare pentru imensitatea peisajelor, pentru geometria variabilă a liniilor și formelor naturale adăpostite în memoria peliculei, în obiectele-fragmente de artă meșteșugite spre finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului următor, se ascund fărâme din povestea fascinantă a lui Dan Eremia Grigorescu.

pulspulspuls

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Unul dintre cei mai nemulţumiţi aleşi locali de la partidoi faţă de ultimele numiri sau avansări din filială cică ar fi, aşa este, aţi ghicit: conţilierul Mugurel, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ca între prieteni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X