anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

vineri, 20.05.2022

Presiune imensă pe spitalele ieşene: sute de cadre medicale stau acasă, în izolare

GALERIE
personal medical
 • personal medical
- +

Creşterea bruscă de noi cazuri COVID pe fondul transmiterii comunitare a tulpinei Omicron pune presiune pe sistemul sanitar. Comparativ cu valul 4, când se vorbea despre epuizarea personalului, mai ales cel de la ATI, de data aceasta, dată fiind contagiozitatea variantei virusului, primele victime” sunt chiar cadrele medicale. Deşi sunt vaccinate şi dezvoltă forme uşoare de boală, acestea trebuie să stea în izolare, la domiciliu, cel puţin 7 zile. Conform anchetelor epidemiologice, majoritatea medicilor şi asistenţilor medicali s-au infectat după contactul direct cu propriii copii de vârstă şcolară.

La Spitalul Clinic de Urgenţă ”Sfântul Spiridon”, aproximativ 200 de angajaţi, cadre medicale şi personal auxiliar, sunt infectaţi sau se află în carantină din cauza contactului direct cu o persoană pozitivă. În acelaşi timp, paturile destinate pacienţilor COVID cu alte patologii sunt ocupate în totalitate. La fel şi zonele roşii din fiecare clinică sau secţie în parte, unde pacienţii aşteaptă rezulatul testării. Şi acolo paturile sunt ocupate.

“Presiunea vine din partea pacienţilor, dar există şi o presiune din partea echipei medicale, pentru că în toate secţiile clinice ale spitalului sunt membri ai echipei noastre care sunt şi ei infectaţi cu această variantă nouă de COVID. Astfel încât, pe de o parte, este avalanşa de pacienţi, şi pe de altă parte scăderea capacităţii noastre de reacţie şi efortul suplimentar al celor care muncesc pentru a suplini activitatea colegilor care sunt acasă în izolare”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD Iaşi.

Mulţi dintre pacienţii care ajung la acest spital pentru o altă patologie, fie de tip medical, fie de tip chirurgical, sunt depistaţi pozitivi încă de la început.

Medicul Diana Cimpoeşu a atras atenţi asupra faptului că, în ultimele zile, s-a contatat un număr mare de pacienţi cu fenomene respiratorii severe, agravate de SARS COV 2.

“Am avut în fiecare zi şi pacienţi de ATI, pacienţi care au mers apoi către ATI COVID de la Neurochirurgie sau la Infecţioase sau la chiar la ATI de la IRO, pentru că sunt foarte mulţi care au o patologie neoplazică şi dezvoltă o infecţie SARS COV 2. Starea lor este una foarte gravă. Este vorba de pacienţi intubaţi, ventilaţi mecanic, cu disfuncţii multiple”, a mai spus Diana Cimpoeşu.

La IRO nu există secţie fără un pozitiv

La Institutul Regional de Oncologie situaţia pare mai apăsătoare decât în celelalte valuri. Pacienţii continuă să vină la tratament, dar mulţi ajung şi cu infecţia cu SARS COV 2.

“Noi îi testăm pe toţi înainte de fiecare cură de chimio-terapie şi la 14 zile de la debutul şedinţei de radioterapie, şi nu sunt puţine cazuri pe care le depistăm pozitive. Avem şi pacienţi care se internează şi sunt negativi, iar după câteva zile prezintă simptome şi sunt pozitivi. Acum, încercăm să ne organizăm cum putem, având în vedere că înainte transferam în alte unităţi sanitare COVID sau suport COVID pacienţi pozitivi. Pentru că numărul cazurilor a crescut, ne-am organizat o zonă roşie în care încercăm să izolăm pacienţi depistaţi pozitiv în IRO, până când se negativează şi îşi pot continua tratamentul. Nu sunt cazuri complicate, nu sunt cazuri grave de COVID 19, dar sunt suficient de multe”, a declarat ec. Mirela Grosu, managerul IRO.

În privinţa angajaţilor infectaţi, aproape că nu există secţie care să fi scăpat „negativă” 100%. În urmă cu trei zile câte trei-patru pacienţi de la secţiile de Oncologie şi Hematologie ale IRO au fost depistaţi pozitiv, iar în urmă cu o săptămână, din cauza infectărilor cu SARS COV 2, se limitau internările la Radioterapie precum şi la Chirurgie Oncologică.

“Personalul medical încearcă să reziste. Avem cazuri pozitive şi în rândul personalului. Nu este vorba de salariaţi care să se fi contaminat în Institut, ci de angajaţi care revin din concediu sau mai multe zile libere. Este destul de greu să organizăm turele având în vedere că numărul de pacienţi care necesită tratament oncologic nu a scăzut foarte mult”, a mai spus Mirela Grosu.

Majoritatea cadrelor medicale s-au infectat de la propiii copii

“Incidenţa personalului medical care a fost infectat este destul de mare. De precizat însă este faptul că, majoritatea s-a infectat în comunitate şi nu în unitatea medicală, cel mai frecvent fiind după contactul cu propriii copii de vârstă şcolară. Corelat cu acestă situaţie, a crescut şi numărul de focare de infecţii COVID în spitale”, a declarat dr. Vasile Cepoi, director DSP Iaşi.

Cel mai mare focar COVID raportat ieri de DSP este la Institutul de Boli Cardiovasculare, unde, la Secţia de Cardiologie Medicală 20 de cadre medicale şi trei pacienţi au fost depistaţi pozitiv. Secţia a intrat evident în carantină, iar internările au fost sistate. Focare au fost raportate şi la Spitalul Orăşenesc Târgu Frumos şi la Spitalul Clinic de Urgenţă „Nicolae Oblu”, Secţia de Neurochirurgie.

În acelaşi timp, ieri în doar cele câteva ore ale dimineţii s-a înregistrat un record la apelurile pentru testare: peste 1.000. Apelurile s-au făcut sau se fac la 112, ceea ce supraglomerează reţeua de Urgenţă a judeţului, medicii făcând un apel disperat în acest sens.

“Cazurile simple, care au doar infecţie a tractului respirator superior, ajung şi ele pentru că apelează la 112 şi declară la telefon nişte manifestări mai grave decât au de fapt. Aceşti pacienţi ar trebui să se adreseze medicului de familie, să ajungă la centrele de evaluare la spitalele din Iaşi şi din Paşcani. Aceasta este atitudinea corectă. Avem şi multe solicitări în Dispecerat ISU, SMURD, SAJ, apeluri prin care se solicită testarea, iar astea merg spre DSP. Noi venim cu rugămintea pentru cei care au un mijloc de deplasare spre un centru de testare să facă acest lucru, iar deplasarea noastră la domiciliu să rămână doar pentru cei care nu au posibilităţi. Este clar că timpul de aşteptare creşte, şi riscul cel mai mare este de aglomerare în spaţiile medicale şi suferă cei care ar putea avea de fapt o mare urgenţă reală”, a mai spus Diana Cimpoeşu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Nimic de salvat

Pavel LUCESCU

Nimic de salvat

Încăput pe mâna lui Barna, Ghinea, Drulă, Năsui şi prietenii, USR a devenit un soi de anexă libertariană a PNL, unde ar fi logic să şi sfârşească, alături de gaşca Câţu-Gorghiu.

opinii

Love story la “om la lună”

George PLEȘU

Love story la “om la lună”

Se face curând un an de zile de când nu am mai scos din player-ul maşinii cd-ul cu albumul În caz de om la lună, strigaţi „om la lună, stânga/ dreapta” după caz.

Tencuiala antiseismică

Neculai SEGHEDIN

Tencuiala antiseismică

Desigur, o legendă urbană, unul din miturile care însoţesc toate amintirile, povestirile, convingerile legate de cutremur, care au dus la dezvoltarea unei adevărate culturi a seismului în România.

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

pulspulspuls

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

PULS

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

Multă lumea ne-a tot întrebat în ultima vreme unde o fi dispărut din peisaj sinatoarea de Iaşi cu cea mai mare greutate (la quintale ne referim, nu la influenţă, evident), dar şi cu gura cea mai mare. Ei bine, stimaţi telespectatori, am apelat pentru un răspuns la această spinoasă problemă a politichiei locale, naţionale şi, de ce nu, chiar evropeneşti am putea spune, la aceeaşi sursă a noastră care ne-a spus câte una sau alta la momentul candidaturii ei la Iaşi pe listele auriste, când mai nimeni nu ştia de un’ s-o ia pe madam: adicătelea amicul Archibald Tănase, stimaţi telespectatori, că sigur vă era olecuţă dor de el, nu-i aşa?

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.