Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Presiune imensă pe spitalele ieşene: sute de cadre medicale stau acasă, în izolare

GALERIE
personal medical
  • personal medical
- +

Creşterea bruscă de noi cazuri COVID pe fondul transmiterii comunitare a tulpinei Omicron pune presiune pe sistemul sanitar. Comparativ cu valul 4, când se vorbea despre epuizarea personalului, mai ales cel de la ATI, de data aceasta, dată fiind contagiozitatea variantei virusului, primele victime” sunt chiar cadrele medicale. Deşi sunt vaccinate şi dezvoltă forme uşoare de boală, acestea trebuie să stea în izolare, la domiciliu, cel puţin 7 zile. Conform anchetelor epidemiologice, majoritatea medicilor şi asistenţilor medicali s-au infectat după contactul direct cu propriii copii de vârstă şcolară.

La Spitalul Clinic de Urgenţă ”Sfântul Spiridon”, aproximativ 200 de angajaţi, cadre medicale şi personal auxiliar, sunt infectaţi sau se află în carantină din cauza contactului direct cu o persoană pozitivă. În acelaşi timp, paturile destinate pacienţilor COVID cu alte patologii sunt ocupate în totalitate. La fel şi zonele roşii din fiecare clinică sau secţie în parte, unde pacienţii aşteaptă rezulatul testării. Şi acolo paturile sunt ocupate.

“Presiunea vine din partea pacienţilor, dar există şi o presiune din partea echipei medicale, pentru că în toate secţiile clinice ale spitalului sunt membri ai echipei noastre care sunt şi ei infectaţi cu această variantă nouă de COVID. Astfel încât, pe de o parte, este avalanşa de pacienţi, şi pe de altă parte scăderea capacităţii noastre de reacţie şi efortul suplimentar al celor care muncesc pentru a suplini activitatea colegilor care sunt acasă în izolare”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD Iaşi.

Mulţi dintre pacienţii care ajung la acest spital pentru o altă patologie, fie de tip medical, fie de tip chirurgical, sunt depistaţi pozitivi încă de la început.

Medicul Diana Cimpoeşu a atras atenţi asupra faptului că, în ultimele zile, s-a contatat un număr mare de pacienţi cu fenomene respiratorii severe, agravate de SARS COV 2.

“Am avut în fiecare zi şi pacienţi de ATI, pacienţi care au mers apoi către ATI COVID de la Neurochirurgie sau la Infecţioase sau la chiar la ATI de la IRO, pentru că sunt foarte mulţi care au o patologie neoplazică şi dezvoltă o infecţie SARS COV 2. Starea lor este una foarte gravă. Este vorba de pacienţi intubaţi, ventilaţi mecanic, cu disfuncţii multiple”, a mai spus Diana Cimpoeşu.

La IRO nu există secţie fără un pozitiv

La Institutul Regional de Oncologie situaţia pare mai apăsătoare decât în celelalte valuri. Pacienţii continuă să vină la tratament, dar mulţi ajung şi cu infecţia cu SARS COV 2.

“Noi îi testăm pe toţi înainte de fiecare cură de chimio-terapie şi la 14 zile de la debutul şedinţei de radioterapie, şi nu sunt puţine cazuri pe care le depistăm pozitive. Avem şi pacienţi care se internează şi sunt negativi, iar după câteva zile prezintă simptome şi sunt pozitivi. Acum, încercăm să ne organizăm cum putem, având în vedere că înainte transferam în alte unităţi sanitare COVID sau suport COVID pacienţi pozitivi. Pentru că numărul cazurilor a crescut, ne-am organizat o zonă roşie în care încercăm să izolăm pacienţi depistaţi pozitiv în IRO, până când se negativează şi îşi pot continua tratamentul. Nu sunt cazuri complicate, nu sunt cazuri grave de COVID 19, dar sunt suficient de multe”, a declarat ec. Mirela Grosu, managerul IRO.

În privinţa angajaţilor infectaţi, aproape că nu există secţie care să fi scăpat „negativă” 100%. În urmă cu trei zile câte trei-patru pacienţi de la secţiile de Oncologie şi Hematologie ale IRO au fost depistaţi pozitiv, iar în urmă cu o săptămână, din cauza infectărilor cu SARS COV 2, se limitau internările la Radioterapie precum şi la Chirurgie Oncologică.

“Personalul medical încearcă să reziste. Avem cazuri pozitive şi în rândul personalului. Nu este vorba de salariaţi care să se fi contaminat în Institut, ci de angajaţi care revin din concediu sau mai multe zile libere. Este destul de greu să organizăm turele având în vedere că numărul de pacienţi care necesită tratament oncologic nu a scăzut foarte mult”, a mai spus Mirela Grosu.

Majoritatea cadrelor medicale s-au infectat de la propiii copii

“Incidenţa personalului medical care a fost infectat este destul de mare. De precizat însă este faptul că, majoritatea s-a infectat în comunitate şi nu în unitatea medicală, cel mai frecvent fiind după contactul cu propriii copii de vârstă şcolară. Corelat cu acestă situaţie, a crescut şi numărul de focare de infecţii COVID în spitale”, a declarat dr. Vasile Cepoi, director DSP Iaşi.

Cel mai mare focar COVID raportat ieri de DSP este la Institutul de Boli Cardiovasculare, unde, la Secţia de Cardiologie Medicală 20 de cadre medicale şi trei pacienţi au fost depistaţi pozitiv. Secţia a intrat evident în carantină, iar internările au fost sistate. Focare au fost raportate şi la Spitalul Orăşenesc Târgu Frumos şi la Spitalul Clinic de Urgenţă „Nicolae Oblu”, Secţia de Neurochirurgie.

În acelaşi timp, ieri în doar cele câteva ore ale dimineţii s-a înregistrat un record la apelurile pentru testare: peste 1.000. Apelurile s-au făcut sau se fac la 112, ceea ce supraglomerează reţeua de Urgenţă a judeţului, medicii făcând un apel disperat în acest sens.

“Cazurile simple, care au doar infecţie a tractului respirator superior, ajung şi ele pentru că apelează la 112 şi declară la telefon nişte manifestări mai grave decât au de fapt. Aceşti pacienţi ar trebui să se adreseze medicului de familie, să ajungă la centrele de evaluare la spitalele din Iaşi şi din Paşcani. Aceasta este atitudinea corectă. Avem şi multe solicitări în Dispecerat ISU, SMURD, SAJ, apeluri prin care se solicită testarea, iar astea merg spre DSP. Noi venim cu rugămintea pentru cei care au un mijloc de deplasare spre un centru de testare să facă acest lucru, iar deplasarea noastră la domiciliu să rămână doar pentru cei care nu au posibilităţi. Este clar că timpul de aşteptare creşte, şi riscul cel mai mare este de aglomerare în spaţiile medicale şi suferă cei care ar putea avea de fapt o mare urgenţă reală”, a mai spus Diana Cimpoeşu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri