Iaşul, Braşovul sau Târgovişte? Hai sa ne votam orașul pentru “Destinaţia Anului”
Iesenii ar trebui sa mizeze pe ei însisi, pe vibe (atmosfera) si pe creativitate atunci c&acir (...)
citeste totvineri, 20.05.2022
Creşterea bruscă de noi cazuri COVID pe fondul transmiterii comunitare a tulpinei Omicron pune presiune pe sistemul sanitar. Comparativ cu valul 4, când se vorbea despre epuizarea personalului, mai ales cel de la ATI, de data aceasta, dată fiind contagiozitatea variantei virusului, primele “victime” sunt chiar cadrele medicale. Deşi sunt vaccinate şi dezvoltă forme uşoare de boală, acestea trebuie să stea în izolare, la domiciliu, cel puţin 7 zile. Conform anchetelor epidemiologice, majoritatea medicilor şi asistenţilor medicali s-au infectat după contactul direct cu propriii copii de vârstă şcolară.
La Spitalul Clinic de Urgenţă ”Sfântul Spiridon”, aproximativ 200 de angajaţi, cadre medicale şi personal auxiliar, sunt infectaţi sau se află în carantină din cauza contactului direct cu o persoană pozitivă. În acelaşi timp, paturile destinate pacienţilor COVID cu alte patologii sunt ocupate în totalitate. La fel şi zonele roşii din fiecare clinică sau secţie în parte, unde pacienţii aşteaptă rezulatul testării. Şi acolo paturile sunt ocupate.
“Presiunea vine din partea pacienţilor, dar există şi o presiune din partea echipei medicale, pentru că în toate secţiile clinice ale spitalului sunt membri ai echipei noastre care sunt şi ei infectaţi cu această variantă nouă de COVID. Astfel încât, pe de o parte, este avalanşa de pacienţi, şi pe de altă parte scăderea capacităţii noastre de reacţie şi efortul suplimentar al celor care muncesc pentru a suplini activitatea colegilor care sunt acasă în izolare”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD Iaşi.
Mulţi dintre pacienţii care ajung la acest spital pentru o altă patologie, fie de tip medical, fie de tip chirurgical, sunt depistaţi pozitivi încă de la început.
Medicul Diana Cimpoeşu a atras atenţi asupra faptului că, în ultimele zile, s-a contatat un număr mare de pacienţi cu fenomene respiratorii severe, agravate de SARS COV 2.
“Am avut în fiecare zi şi pacienţi de ATI, pacienţi care au mers apoi către ATI COVID de la Neurochirurgie sau la Infecţioase sau la chiar la ATI de la IRO, pentru că sunt foarte mulţi care au o patologie neoplazică şi dezvoltă o infecţie SARS COV 2. Starea lor este una foarte gravă. Este vorba de pacienţi intubaţi, ventilaţi mecanic, cu disfuncţii multiple”, a mai spus Diana Cimpoeşu.
La Institutul Regional de Oncologie situaţia pare mai apăsătoare decât în celelalte valuri. Pacienţii continuă să vină la tratament, dar mulţi ajung şi cu infecţia cu SARS COV 2.
“Noi îi testăm pe toţi înainte de fiecare cură de chimio-terapie şi la 14 zile de la debutul şedinţei de radioterapie, şi nu sunt puţine cazuri pe care le depistăm pozitive. Avem şi pacienţi care se internează şi sunt negativi, iar după câteva zile prezintă simptome şi sunt pozitivi. Acum, încercăm să ne organizăm cum putem, având în vedere că înainte transferam în alte unităţi sanitare COVID sau suport COVID pacienţi pozitivi. Pentru că numărul cazurilor a crescut, ne-am organizat o zonă roşie în care încercăm să izolăm pacienţi depistaţi pozitiv în IRO, până când se negativează şi îşi pot continua tratamentul. Nu sunt cazuri complicate, nu sunt cazuri grave de COVID 19, dar sunt suficient de multe”, a declarat ec. Mirela Grosu, managerul IRO.
În privinţa angajaţilor infectaţi, aproape că nu există secţie care să fi scăpat „negativă” 100%. În urmă cu trei zile câte trei-patru pacienţi de la secţiile de Oncologie şi Hematologie ale IRO au fost depistaţi pozitiv, iar în urmă cu o săptămână, din cauza infectărilor cu SARS COV 2, se limitau internările la Radioterapie precum şi la Chirurgie Oncologică.
“Personalul medical încearcă să reziste. Avem cazuri pozitive şi în rândul personalului. Nu este vorba de salariaţi care să se fi contaminat în Institut, ci de angajaţi care revin din concediu sau mai multe zile libere. Este destul de greu să organizăm turele având în vedere că numărul de pacienţi care necesită tratament oncologic nu a scăzut foarte mult”, a mai spus Mirela Grosu.
“Incidenţa personalului medical care a fost infectat este destul de mare. De precizat însă este faptul că, majoritatea s-a infectat în comunitate şi nu în unitatea medicală, cel mai frecvent fiind după contactul cu propriii copii de vârstă şcolară. Corelat cu acestă situaţie, a crescut şi numărul de focare de infecţii COVID în spitale”, a declarat dr. Vasile Cepoi, director DSP Iaşi.
Cel mai mare focar COVID raportat ieri de DSP este la Institutul de Boli Cardiovasculare, unde, la Secţia de Cardiologie Medicală 20 de cadre medicale şi trei pacienţi au fost depistaţi pozitiv. Secţia a intrat evident în carantină, iar internările au fost sistate. Focare au fost raportate şi la Spitalul Orăşenesc Târgu Frumos şi la Spitalul Clinic de Urgenţă „Nicolae Oblu”, Secţia de Neurochirurgie.
În acelaşi timp, ieri în doar cele câteva ore ale dimineţii s-a înregistrat un record la apelurile pentru testare: peste 1.000. Apelurile s-au făcut sau se fac la 112, ceea ce supraglomerează reţeua de Urgenţă a judeţului, medicii făcând un apel disperat în acest sens.
“Cazurile simple, care au doar infecţie a tractului respirator superior, ajung şi ele pentru că apelează la 112 şi declară la telefon nişte manifestări mai grave decât au de fapt. Aceşti pacienţi ar trebui să se adreseze medicului de familie, să ajungă la centrele de evaluare la spitalele din Iaşi şi din Paşcani. Aceasta este atitudinea corectă. Avem şi multe solicitări în Dispecerat ISU, SMURD, SAJ, apeluri prin care se solicită testarea, iar astea merg spre DSP. Noi venim cu rugămintea pentru cei care au un mijloc de deplasare spre un centru de testare să facă acest lucru, iar deplasarea noastră la domiciliu să rămână doar pentru cei care nu au posibilităţi. Este clar că timpul de aşteptare creşte, şi riscul cel mai mare este de aglomerare în spaţiile medicale şi suferă cei care ar putea avea de fapt o mare urgenţă reală”, a mai spus Diana Cimpoeşu.
Cuvinte cheie: + cadre medicale, izolare, presiune, spital
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Anunţ îngrijorător al şefei FMI: Liderii financiari la nivel mondial trebuie să se pregătească
Iaşul, Braşovul sau Târgovişte? Hai sa ne votam orașul pentru “Destinaţia Anului”
City-managerul bătăuş, chemat la raport în CL: ce face şi câţi bani ridică din bugetul Iaşului?
Vestiarul Politehnicii e gol din nou. Doar cinci seniori mai sunt sub contract!
A început Romanian Creative Week: 800 de artişti, zeci de evenimente
Procesul Aeroportului cu fostul director demis de PSD: lovitură surpriză
Şedinţă comună, astăzi, la Iaşi, a aleşilor din România şi din Republica Moldova
Gala Pin Awards Iaşi se întoarce, după trei ani de pauză pandemică
Fostul şef al Vămii Iaşi, permis reţinut pentru viteză. Judecătorii i l-au dat înapoi
Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi
Sepsi a câştigat Cupa României. Va juca în turul doi preliminar al Conference League
Licitaţie pentru patru tronsoane de bloc cu locuinţe sociale în Grădinari
S-a scumpit paza obiectivelor ApaVital. Sunt 24 în total în Iași și Neamț
Catrinel Menghia a mers cu fetița la Festivalul de la Cannes
Bill Gates își deschide un hotel de lux la Vatican. Minim 490 euro pe noapte
Marea Britanie administrează vaccinul împotriva variolei după cazurile de variola maimuţei
Tragere la sorți pentru Roland Garros: ușoară pentru Simona și Sorana, grea pentru celelalte
Belarusul a achiziţionat din Rusia sisteme antiaeriene S-400 şi rachete Iskander
Mircea Lucescu va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea UCB
Mama primului rus judecat pentru crime de război: Nu ar fi fost în stare să o facă!
Grupul de Luptă NATO din România este oficial constituit, anunță MApN
Laurenţiu Reghecampf are al treilea copil cu a treia femeie. Se numește Liam
Schimbare bruscă de discurs a colonelului rus care a criticat armata
Israelul pregătit să atace Iranul care îmbogăţeşte uranium. Se deschide un nou front?
Rachetele Brimstone au intrat în acţiune! Primele tancuri ruseşti distruse
Ce spune Ioan Mircea Paşcu, fost ministru al Apărării, despre transnistreni
Un pui de urs a fost salvat de jandarmi. El a fost dus la un centru de reabilitare (VIDEO)
Cântăreaţa Taylor Swift a primit o diplomă onorifică din partea Universităţii New York
Pastila anti-COVID-19 Pfizer, prescrisă tot mai des în Statele Unite
Nicolae Ciucă, întâlnire cu premierul Portugaliei la Palatul Victoria
Atacantul Pierre-Emerick Aubameyang şi-a anunţat retragerea din echipa naţională
Camion burdușit cu lemne, oprit doar cu ajutorul activiştilor de mediu
Ştefan Vuza, patronul Iasitex, taie în carne vie la Chimcomplex Borzeşti
„Animal Fest” organizat la Universitatea de Științele Vieții din Iași (P)
Fracturi de șold diagnosticate cu ajutorul inteligenței artificiale
Fabrică de alcool din Rusia, bombardată intens de soldaţii ucraineni
Familia Circo Bellucci ne aduce la viață amintiri din copilărie, la IAȘI! (P)
Tom Cruise, poziţie interesantă faţă de disputa săli de cinema vs platforme de streaming
Foişorul din grădină: practic şi relaxant. Modele, dotari si amenajare
Declinul generalizat al burselor de acţiuni trage în jos preţurile petrolului
Pavel LUCESCUNimic de salvat |
George PLEȘULove story la “om la lună” |
Neculai SEGHEDINTencuiala antiseismică |
Codrin Liviu CUȚITARUMetamorfozele lui Eugenides |
PULSUnde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.