anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Primăria din Iaşi, amendată drastic pentru distrugerea spaţiului verde. Cere clemență de la judecători

GALERIE
distrugere, spatiu verde
 • distrugere, spatiu verde
- +

Municipalitatea este acuzată oficial că distruge spațiul verde. Garda de Mediu a aplicat două amenzi a 60.000 de lei pentru lucrări demarate de Primărie și care au dus la distrugerea unei zone etichetate chiar de edili ca spațiu verde. Inspectorii de mediu ar mai fi putut aplica o sancțiune de peste 3 milioane lei, dar s-au mulțumit cu un avertisment. Cazul a ajuns în instanță, Primăria încercând să demonstreze că iarba și copacii pot fi înlocuiți fără probleme cu beton.

 

UPDATE Reprezentanții Gărzii de Mediu au precizat că amenda data Primăriei Iași este definitivă la Tribunal. Și ca mai sunt și alte masuri în aceeași hotărâre a magistraților

Text inițial:

Primăria nu a dat autorizaţie la propriile lucrări

Conflictul dintre Garda de Mediu și municipalitate pleacă de la proiectul Primăriei vizând modernizarea, extinderea și dotarea Creșei nr. 1 din Podu Roș. Proiectul a implicat, printre altele, extinderea pe orizontală a creșei într-o parte a spațiului ocupat de curte, amenajarea unor alei de acces și a unei platforme betonate pentru parcarea mașinilor de intervenție de urgență și pentru adunarea copiilor în caz de necesitate. Lucrările au făcut obiectul unei petiții înregistrate la jumătatea lunii iulie a anului trecut la Garda de Mediu. Ca urmare a sesizării, inspectorii au efectuat trei controale la creșă. Ei au constatat că extinderea creșei dusese la diminuarea cu 165 mp a spațiului verde, motiv pentru care au aplicat o amendă de 60.000 lei. O a doua amendă, de aceeași valoare, a fost aplicată pentru cei 168 mp de spațiu verde ocupați acum de betonul platformei. În plus, dacă pentru extinderea creșei fusese emisă o autorizație de construire în 2020, pentru platforma betonată inspectorilor nu li s-a prezetat niciun document care să ateste legalitatea lucrării. Un certificat de urbanism pentru platformă a fost obținut de creșă abia după data controalelor. Garda de Mediu a somat Primăria să demoleze platforma. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, a mai fost acordat, la ultimul control, un avertisment. Conform legii, inspectorii ar fi putut aplica o amendă de 10-20.000 lei pentru fiecare metru pătrat de spațiu verde distrus, adică o sancțiune cuprinsă între 1,68 și 3,36 milioane lei.

Primăria s-a plâns că a fost amendată de două ori pentru aceeaşi faptă

Sancțiunile au fost atacate de municipalitate în fața Judecătoriei ieșene. Primăria a argumentat că certificatul de urbanism vizând extinderea creșei fusese emis în 2018, în timp ce Registrul Spațiilor Verzi a fost adoptat un an mai târziu. Prin urmare, interdicția de desființare a spațiilor verzi nu i se aplica. În plus, curtea creșei fusese trecută din greșeală ca spațiu verde, în fond fiiind vorba de categoria „curți, construcții”. De asemenea, platforma betonată era absolut necesară pentru a permite funcționarea creșei. Aceeași lege privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi invocată de inspectorii Gărzii de Mediu permite amplasarea de construcții pe spațiile verzi, dacă nu ocupă mai mult de 10% din suprafață. Condiția era respectată de creșă, a cărei curte are 4.640 metri. În subsidiar, reprezentanții Primăriei au afirmat că, dacă era într-adevăr vorba de o încălcare a legii, ar fi trebuit aplicată o singură sancțiune, nu două amenzi.

Ultima sentinţă va fi dată de Tribunal

Judecătorii au respins argumentele aduse de municipalitate privind statutul juridic al terenului. Dacă el fusese inclus din greșeală în categoria spațiilor verzi, atunci hotărârea Consiliului Local prin care a fost adoptat Registrul acestora ar fi trebuit modificată. Or, nu se întreprinsese niciun demers în această direcție. Faptul că în 2018 fusese emis un certificat de urbanism pentru o suprafață ce a fost inclusă anul următor în categoria spațiilor verzi era culpa exclusivă a Primăriei. Prin urmare, amenda aplicată pentru extinderea creșei pe spațiul verde era valabilă.

Totuși, magistrații au considerat că o sancțiune minimă este suficientă și au dispus reducerea ei la 30.000 lei. În privința platformei betonate, judecătorii au apreciat că Garda de Mediu nu a amendat pe cine trebuia. Platforma nu făcea parte din proiectul inițiat de municipalitate, ci era o construcție distinctă, inițiată de creșă, ca persoană juridică. Creșa ar fi trebuit amendată, nu Primăria. Acesta a fost argumentul adus de magistrați pentru anularea celei de-a doua sancțiuni. Sentința Judecătoriei a fost atacată cu apel atât de Primărie, cât și de Garda de Mediu, cazul intrând ieri pe rolul Tribunalului. 

Citește și: Primăria, amendată cu 120.000 de lei: a construit pe spaţiul verde. Cine plătește?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.