anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 27.05.2022

Primăria, amendată cu 120.000 de lei: a construit pe spaţiul verde. Cine plătește?

GALERIE
cresa
 • cresa
- +

Penalizarea a venit de la comisarii Gărzii de Mediu, care au considerat că municipalitatea a acţionat greşit în cazul extinderii Creşei nr. 1 din Podu Roş. Amenda a fost contestată în instanţă.

Primăria Iaşi a primit o amendă record de la comisarii Gărzii de Mediu. Sancţiunea a fost aplicată pentru unele lucrări realizate în cadrul proiectului de modernizare a Creşei nr. 1 din Podu Roş. Amenda se ridică la 120.000 lei, cuantumul fiind ieri confirmat şi de reprezentanţii Primăriei. Din verificările „Ziarului de Iaşi” rezultă că amenda a fost dată în august 2021, în condiţiile în care, la începutul lunii septembrie, Primăria iniţiase deja o acţiune în instanţă pentru anularea sancţiunii. „Considerăm că este o măsură exagerată şi ilegală”, a comentat ieri Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Amenda comisarilor a căzut ca un trăsnet pe funcţionarii instituţiei şi a creat conflicte între departamente, în special între angajaţii de la juridic şi cei de la direcţia tehnică.

De ce a fost amendată Primăria?

Potrivit surselor ZDI, principala acuzaţie a Gărzii de Mediu a vizat faptul că proiectul a presupus şi realizarea unei extinderi (o construcţie cu regim parter) care a fost construită pe spaţiul verde. Totodată, în faţa noului imobil a fost amenajată şi o platformă betonată. Problema este că terenul afectat era inclus în Registrul Spaţiilor Verzi, la momentul autorizării lucrărilor de construire. În clădirea nouă au fost amenajate spaţii necesare depozitării şi preparării hranei. „Am contestat în instanţă amenda Gărzii de Mediu, considerăm că e o măsură exagerată şi ilegală. Vom demonstra în instanţă că decizia faţă de situaţia de la creşa respectivă respectă prevederile legale şi aşteptăm decizia instanţei”, a declarat Sebastian Buraga.

El a confirmat şi cuantumul amenzii, respectiv de 120.000 lei. „În ipoteza în care instanţa va menţine, prin hotărâre definitivă procesul verbal, autoritatea locală va putea plăti jumătate din cuantum deoarece introducerea contestaţiei a avut ca efect suspendarea termenelor de plată”, a mai spus Sebastian Buraga. Oficialul Primăriei nu a comentat pe marginea motivelor pentru care a fost aplicată amenda.

Scurt istoric al proiectului

Proiectul de modernizare a Creşei nr. 1 datează de mai bine de şase ani, iar studiile necesare au fost finalizate în 2016. Ulterior, a fost identificată o sursă de finanţare: Planul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Licitaţia de modernizare a fost lansată în februarie 2019 şi a fost atribuită firmei Alconf în iunie 2019 pentru suma de 1,8 milioane lei, fără TVA. Lucrările au fost autorizate abia în februarie 2020 întrucât contractul a cuprins şi partea de proiectare. Între timp, lucrările au fost finalizate.

În paralel cu acest proiect au fost făcute şi demersurile pentru aprobarea Registrului Spaţiilor Verzi: contractul a fost semnat în 2015, iar Registrul a fost aprobat de Consiliul Local în decembrie 2018, înainte de lansarea licitaţiei pentru Creşa nr. 1. De remarcat că certificatul de urbanism, în baza căruia a fost emisă autorizaţia de construire, fusese eliberat de Primărie cu câteva luni înainte de aprobarea Registrului Spaţiilor Verzi. În fişa 230 a Registrului este inventariat spaţiul verde din jurul Creşei nr. 1, inclusiv zona din faţa obiectivului care a fost afectată de către construcţia-anexă. Prin intervenţia făcută, suprafaţa spaţiului verde a fost diminuată.

O reglementare din legea pentru protecţia mediului, care a fost introdusă în anul 2007, prevede „obligaţia autorităţilor publice locale de a nu schimba destinaţia terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, de a nu reduce suprafeţele acestora ori obligaţia de a nu le strămuta”.

Un alt articol (71) din Legea 265/2005, adăugat tot în 2007, arată că „actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută”. Alineatul invocat vizează faptul că „schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora”.

Specialiştii consultaţi de ZDI spun că Primăria putea rezolva relativ simplu problema: printr-o hotărâre a CL, terenul era declarat de utilitate publică şi era scos din Registrul Spaţiilor Verzi, dar acest lucru trebuia să se întâmple înainte de efectuarea lucrărilor. Acum, potrivit aceloraşi surse, dacă instanţa va confirma amenda dată de Garda de Mediu, atunci Primăria ar putea fi obligată inclusiv să demoleze extinderea şi platforma betonată şi se readucă terenul la starea iniţială. Nu în ultimul rând, amenda va fi suportată de toţi ieşenii, plata urmând a fi făcută, într-un astfel de caz, de la bugetul local.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.