Primăria, amendată cu 120.000 de lei: a construit pe spaţiul verde. Cine plătește?

joi, 04 noiembrie 2021, 03:03
4 MIN
 Primăria, amendată cu 120.000 de lei: a construit pe spaţiul verde. Cine plătește?

Penalizarea a venit de la comisarii Gărzii de Mediu, care au considerat că municipalitatea a acţionat greşit în cazul extinderii Creşei nr. 1 din Podu Roş. Amenda a fost contestată în instanţă.

Primăria Iaşi a primit o amendă record de la comisarii Gărzii de Mediu. Sancţiunea a fost aplicată pentru unele lucrări realizate în cadrul proiectului de modernizare a Creşei nr. 1 din Podu Roş. Amenda se ridică la 120.000 lei, cuantumul fiind ieri confirmat şi de reprezentanţii Primăriei. Din verificările „Ziarului de Iaşi” rezultă că amenda a fost dată în august 2021, în condiţiile în care, la începutul lunii septembrie, Primăria iniţiase deja o acţiune în instanţă pentru anularea sancţiunii. „Considerăm că este o măsură exagerată şi ilegală”, a comentat ieri Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Amenda comisarilor a căzut ca un trăsnet pe funcţionarii instituţiei şi a creat conflicte între departamente, în special între angajaţii de la juridic şi cei de la direcţia tehnică.

De ce a fost amendată Primăria?

Potrivit surselor ZDI, principala acuzaţie a Gărzii de Mediu a vizat faptul că proiectul a presupus şi realizarea unei extinderi (o construcţie cu regim parter) care a fost construită pe spaţiul verde. Totodată, în faţa noului imobil a fost amenajată şi o platformă betonată. Problema este că terenul afectat era inclus în Registrul Spaţiilor Verzi, la momentul autorizării lucrărilor de construire. În clădirea nouă au fost amenajate spaţii necesare depozitării şi preparării hranei. „Am contestat în instanţă amenda Gărzii de Mediu, considerăm că e o măsură exagerată şi ilegală. Vom demonstra în instanţă că decizia faţă de situaţia de la creşa respectivă respectă prevederile legale şi aşteptăm decizia instanţei”, a declarat Sebastian Buraga.

El a confirmat şi cuantumul amenzii, respectiv de 120.000 lei. „În ipoteza în care instanţa va menţine, prin hotărâre definitivă procesul verbal, autoritatea locală va putea plăti jumătate din cuantum deoarece introducerea contestaţiei a avut ca efect suspendarea termenelor de plată”, a mai spus Sebastian Buraga. Oficialul Primăriei nu a comentat pe marginea motivelor pentru care a fost aplicată amenda.

Scurt istoric al proiectului

Proiectul de modernizare a Creşei nr. 1 datează de mai bine de şase ani, iar studiile necesare au fost finalizate în 2016. Ulterior, a fost identificată o sursă de finanţare: Planul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Licitaţia de modernizare a fost lansată în februarie 2019 şi a fost atribuită firmei Alconf în iunie 2019 pentru suma de 1,8 milioane lei, fără TVA. Lucrările au fost autorizate abia în februarie 2020 întrucât contractul a cuprins şi partea de proiectare. Între timp, lucrările au fost finalizate.

În paralel cu acest proiect au fost făcute şi demersurile pentru aprobarea Registrului Spaţiilor Verzi: contractul a fost semnat în 2015, iar Registrul a fost aprobat de Consiliul Local în decembrie 2018, înainte de lansarea licitaţiei pentru Creşa nr. 1. De remarcat că certificatul de urbanism, în baza căruia a fost emisă autorizaţia de construire, fusese eliberat de Primărie cu câteva luni înainte de aprobarea Registrului Spaţiilor Verzi. În fişa 230 a Registrului este inventariat spaţiul verde din jurul Creşei nr. 1, inclusiv zona din faţa obiectivului care a fost afectată de către construcţia-anexă. Prin intervenţia făcută, suprafaţa spaţiului verde a fost diminuată.

O reglementare din legea pentru protecţia mediului, care a fost introdusă în anul 2007, prevede „obligaţia autorităţilor publice locale de a nu schimba destinaţia terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, de a nu reduce suprafeţele acestora ori obligaţia de a nu le strămuta”.

Un alt articol (71) din Legea 265/2005, adăugat tot în 2007, arată că „actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută”. Alineatul invocat vizează faptul că „schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora”.

Specialiştii consultaţi de ZDI spun că Primăria putea rezolva relativ simplu problema: printr-o hotărâre a CL, terenul era declarat de utilitate publică şi era scos din Registrul Spaţiilor Verzi, dar acest lucru trebuia să se întâmple înainte de efectuarea lucrărilor. Acum, potrivit aceloraşi surse, dacă instanţa va confirma amenda dată de Garda de Mediu, atunci Primăria ar putea fi obligată inclusiv să demoleze extinderea şi platforma betonată şi se readucă terenul la starea iniţială. Nu în ultimul rând, amenda va fi suportată de toţi ieşenii, plata urmând a fi făcută, într-un astfel de caz, de la bugetul local.

Comentarii