anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Progresia demenţei, oprită cu un spray nazal

GALERIE
spray dementa
 • spray dementa
- +

Cercetătorii de la Universitatea din Osaka City au arătat, într-un studiu de laborator efectuat pe cobai cu modele de boală Alzheimer, demență frontotemporală și demență cu corpi Lewy, că administrarea intranazală de rifampicină și resveratrol în combinație este mai sigură și îmbunătățește funcția cognitivă mai mult decât rifampicina de una singură. Rezultatele cercetării sunt de așteptat să conducă la dezvoltarea unui spray nazal sigur și eficient pentru prevenirea demenței.

Se crede că demența apare atunci când proteinele numite amiloid-β, tau și α-sinucleină se acumulează în creier și formează oligomeri. Un grup de cercetare de la Departamentul de Neuroștiințe Translaționale, Școala de Medicină a Universității din Osaka, a arătat anterior într-un studiu pe șoareci că antibioticul rifampicina elimină oligomerii din creier și îmbunătățește funcția cognitivă. Cu toate acestea, medicamentul a fost asociat cu efecte secundare, cum ar fi afectarea ficatului. Resveratrolul, un antioxidant natural din plante, este folosit ca supliment în Europa și Statele Unite.

„Pentru a combate efectele secundare negative ale medicamentului existent rifampicina, ne-am gândit să-l combinăm cu efectele hepatoprotectoare ale resveratrolului”, a explicat profesorul Takami Tomiyama, cercetător principal pentru studiul actual.

De data aceasta, grupul de cercetare a administrat o combinație în doză fixă de rifampicină și resveratrol intranazal, timp de cinci zile pe săptămână, timp de un total de patru săptămâni, la șoareci modele de boală Alzheimer, demență frontotemporală și demență cu corpi Lewy, și le-a observat funcțiile cognitive și patologia creierului.

Rezultatele au arătat că această combinație a îmbunătățit semnificativ funcția cognitivă a șoarecilor, a inhibat acumularea de oligomeri și a restabilit nivelurile de sinaptofizină - proteine presinaptice care facilitează sinapsele neuronale. În plus, nivelurile sanguine ale enzimelor hepatice, un marker al afectării hepatice care în mod normal crește cu rifampicina, au rămas normale în combinația cu doză fixă. În plus, au fost observate niveluri crescute de expresie a factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF) în hipocamp, ceea ce nu a fost observat numai cu rifampicină. Aceste rezultate indică faptul că această combinație cu doză fixă este superioară rifampicinei în monoterapie atât în ceea ce privește siguranța, cât și eficacitatea.

Rezultatele acestui studiu au fost publicate online în revista științifică elvețiană Frontiers in Neuroscience pe 13 decembrie 2021.

„Numărul de pacienți cu demență a crescut în întreaga lume, unele surse prevăd o dublare a numărului pacienților la fiecare 20 de ani. Cu toate acestea, nu există încă un tratament eficient pentru boală“, afirmă Tomohiro Umeda, autorul principal al studiului.

„Studii recente au arătat că anomaliile încep să apară în creierul pacienților cu demență cu mai mult de 20 de ani înainte de debutul bolii”, a continuat el. Prin investigarea acestor noi modalități terapeutice cu medicamentele existente într-un proces numit repoziționarea medicamentelor (drug repositioning), echipa de cercetare speră să diagnosticheze și să prevină demența înainte ca neuronii să înceapă să moară.

Mai mult, pe baza experienței anterioare de cercetare a echipei, administrarea nazală a unei combinații în doză fixă de rifampicină și resveratrol ar crește transferabilitatea medicamentului la creier și ar spori în continuare atât siguranța, cât și efectele medicinale. Doza utilizată în acest studiu a fost de 0,02 mg de rifampicină per șoarece pe zi sau 1 mg/kg/zi presupunând o greutate de șoarece de 20 g.

„Transformată la o doză umană bazată pe suprafața corpului, aceasta devine 0,081 mg/kg/zi”, precizează prof. Tomiyama, „în prezent, rifampicina este prescrisă la 10 mg/kg/zi ca antibiotic și, în comparație cu aceasta, noi a confirmat un efect la o doză mult mai mică”, a explicat cercetătorul.

Dezvoltarea unei combinații în doză fixă de rifampicină și resveratrol sub formă de spray nazal este în prezent realizată de Medilabo RFP, o companie care provine din laboratorul echipei de cercetare. În urma publicării acestei lucrări, Medilabo RFP a început pregătirile pentru studiile clinice globale. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.