Protest în stradă: întoarcerea lui Rancea tulbură apele la Operă

joi, 08 iulie 2021, 01:57
3 MIN
 Protest în stradă: întoarcerea lui Rancea tulbură apele la Operă

Unii dintre angajaţii Operei Naţionale Române Iaşi au ieşit ieri în faţa instituţiei, protestând faţă de decizia de revenire în funcţie a managerului Beatrice Rancea. Aceasta revine la cârma instituţiei după patru luni de control judiciar, măsură impusă de procurorii DIICOT ca urmare a faptelor pentru care este cercetată într-un dosar de delapidare, deturnare de fonduri şi fals şi a cărui prejudiciu este estimat la 5 milioane de lei.

Angajaţii, marea majoritate artişti în cadrul ONRI şi membri ai sindicatului Artis, sunt decişi să demareze începând de săptămâna viitoare proteste zilnice în faţa sediului instituţiei. “Astăzi ne aflăm în curtea instituţiei ppentru a ne exprima indignarea cu privire la revenirea lui Beatrice Rancea în funcţie. Urmează să facem toate diligenţele pentru ca începând de săptămâna viitoate să demarăm o serie de proteste. Cerem ministrului Culturii să clarifice situaţia de la Iaşi, cerem evaluarea de urgenţă pe 2020 a doamnei Rancea, vrem să se intre o dată pentru totdeauna în normalitate", a declarat Marius Aftaragaci, preşedintele Sindicatlui Artis.

Citește și: VIDEO – Cazul Rancea: Cum a fost amorsată "bomba". Detalii despre afacerile incriminate

Nemulţumiţi de revenirea în funcţie a lui Beatrice Rancea, artiştii cer demiterea acesteia. "Este o stare de şoc. Noi nu putem contesta ridicarea controlului judiciar. Este decizia instanţei. Numai că decizia ministerului a fost total neinspirată. Ne aşteptăm ca domnul ministru să facă cât mai curând evaluarea doamnei Rancea pentru anul anterior, şi să facă o evaluare obiectivă, cu membrii comisiei de evaluare, oameni cu coloană vertebrală şi profesionişti, care să cântărească întreaga activitate şi elementele care au dus la ancheta declanşată de DIICOT la 1 martie. Mă adresez autorităţilor locale să ia atitudine şi să iasă în public să ne apere pe noi artiştii. Mă adresez şi societăţii civile ieşene (…) să ne sprijine. Am demonstrat că doamna Rancea nu trebuie să fie în fruntea noastră. Nu avem nevoie de un manager, nu avem nevoie de un astfel de om care timp de 10 ani a distrus vieţi, a furat banii statului. Cultura ieşeană a fost grav afectată şi murdărită de aceste manifestări de natură penală, după cum reiese din ancheta penală. În istoria culturii ieşene din ultimii 65 de ani nu s-a pomenit ca o instituţie de anchetă să ridice managerul cu duba şi să-l ducă la interogatoriu", a declarat Aurel Balae, vicepreşedintele Sindicatului Artis.

La ce se aşteaptă însă, unii protestatari?

Cristina Simionescu, solistă ONRI mărturiseşte: "Repercusiunile? Probabil, cei care nu am avut voie să apărem atâţia ani, în continuare vom fi daţi la o parte. La cum o cunoşatem foarte bine pe doamna Rancea, nu ştiu dacă va veni cu gânduri bune, nu ştiu dacă va dori să facă pace". Artista s-a arătat de asemenea contrariată de faptul că decizia de revenire în funcţie a lui Beatrice Rancea este semnată doar de către şefa Departamentului Juridic din cadrul Ministerului Culturii, Camelia Marc. “Nu înţeleg şi cer domnului ministru Gheorghiu să clarifice această chestiune. De ce nu îşi asumă revenirea domanei Rancea în fruntea ONRI? De ce există o singură semnătură, respectiv cea a şefei de la Juridic, Camelia Marc. Este de notorietate relaţia de prietenie dintre Beatrice Rancea şi doamna Camelia Marc. De altfel, chiar Beatrice Rancea s-a lăudat nu o dată în ONRI cu această relaţie", a mai spus solista Cristina Simionescu.

Citește și: Bombă: procurorii trag cortina la Operă! Dosar penal pentru jongleriile managerului Beatrice Rancea

Beatrice Rancea se află până la începutul săptămânii viitoare în concediu, iar persoana care i-a preluat atribuţiile este Iulia Solomon, organizator spectacole în cadrul ONRI şi ea parte în dosarul instrumentat de DIICOT şi pentru care s-a aflat sub control judiciar. Cererea de preluarea a atribuţiilor şi în acest caz a fost semnată tot de şefa Departamentului Juridic din cadrul Ministerului Culturii, Camelia Marc. 

Comentarii