Protestul „15 minute” adună adepţi: Transportatorii susţin oprirea activităţii

miercuri, 06 martie 2019, 10:58
2 MIN
 Protestul „15 minute” adună adepţi: Transportatorii susţin oprirea activităţii

Protestul inedit iniţiat de suceveanul Ştefan Mandachi începe să producă reacţii în lumea antreprenorilor. După ce două firme din Prahova au anunţat că se raliază protestului, un lider important din sectorul transporturilor anunţă, într-un interviu acordat RFI, că susţine demersul şi, personal, va opri activitatea pentru 15 minute, pe 15 martie, la ora 15.00, aşa cum propune protestul. De asemenea şi omul de afaceri Viorel Cataramă a anunţat că se alătură protestului.
 

"În data de 15 martie, pentru 15 minute, începînd cu ora 15, eu suspend activitatea celor 40 de restaurante. Pentru autostrăzi, fii solidar. Provoacă măcar trei persoane să îşi întrerupă activitatea". Aşa sună protestul inedit iniţiat de antreprenorul sucevean Ştefan Mandachi, nemulţumit de lipsa autostrăzilor în ţară şi mai ales în regiunea Moldovei.

Deţinător a 40 de restaurante în întreaga ţară, omul de afaceri a construit şi ”primul metru de autostradă din Moldova”, pentru care a achitat, din fonduri proprii, aproximativ 4.500 de euro. Mandachi nu s-a oprit aici, iar pe 15 martie anunţă că va inaugura un aşa-numit monument al autostrăzii.

Omul de afaceri a declarat pentru RFI că ceea ce face este un act civic. "Dacă eşti profesor lasă elevii cu 15 minute mai mult în pauză. Dacă eşti zidar, lasă mistria jos pentru 15 minute. Dacă eşti şofer, lasă maşina 15 minute pe avarie. Dacă vrei să pleci din România mai stai 15 minute. Sunt Ştefan Mandachi, nu fac politică, nu sunt activist, nu fac parte din nici o organizaţie sau mişcare. Sunt român, locuiesc în Suceava şi sunt ţăran de la Sfântu Ilie cu accent moldovenesc. Ca om de afaceri am parcurs mai mult de 500.000 de kilometri la volan. Pentru că nu am avut autostrăzi, am pierdut peste un an şi jumătate la volan", mai spune Ştefan Mandachi.

"În România mor anual 2.000 de oameni în accidente rutiere. Mai mulţi decât au murit la Revoluţie. Avem o Revoluţie în fiecare an. Din 1989, în accidente au murit peste 60.000 de oameni. Cât populatia orasului Alba Iulia. Oare câţi ar fi supravieţuit dacă am fi avut autostrăzi?" Într-un interviu acordat RFI, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, dezvăluie că susţine demersul şi, personal, va opri activitatea pentru 15 minute, pe 15 martie, la ora 15.00, aşa cum propune protestul.

Comentarii