Au venit rezultatele referendumului ţinute inexplicabil la secret, chiar dacă s-au încălcat dispoziţiile ministerului

Rectorul Universităţii „Al.I. Cuza“, ales prin vot direct. Intră Toader din nou în cursă?

vineri, 28 iunie 2019, 01:58
1 MIN
 Rectorul Universităţii „Al.I. Cuza“, ales prin vot direct. Intră Toader din nou în cursă?

La mai bine de o săptămână după ce au avut loc alegerile, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ a decis să facă publice rezultatele referendumului universitar pe baza căruia s-a stabilit metoda de alegere a rectorului în noul mandat. Cu o prezenţă puţin peste pragul validării, votând 489 de persoane din 859 înscrişi pe listele electorale, rezultatul a fost cel previzibil: 429 au optat pentru alegerea rectorului prin vot universal, direct şi secret, iar 58 de persoane au optat pentru alegerea rectorului pe baza unui concurs public care să fie susţinut în faţa Senatului, prin depunerea de candidaturi.

Astfel la UAIC s-a deschis oficial cursa pentru ciclul de alegeri din 2020-2024, Senatul avizând rezultatele referendumului. Au fost şi două buletine de vot aparte: unul dintre ele a fost invalidat, iar unul nu a fost completat.

„Astfel, 88,09% dintre persoanele care s-au prezentat la vot au optat pentru alegerea viitorului rector prin vot direct, universal şi secret, iar restul de aproximativ 11,91% s-au pronunţat pentru alegerea rectorului printr-un concurs public. În urma voturilor valabil exprimate de către membrii comunităţii academice cu drept de vot, s-a decis ca desemnarea Rectorului pentru mandatul 2020 – 2024 să se facă pe bază de alegeri generale, prin vot universal, direct şi secret“, au precizat reprezentanţii Biroului Electoral al universităţii.

Decizia universităţii de a nu face publice rezultatele referendumului este cu atât mai ciudată cu cât aceasta contravine ordinului din 2015 al ministrului Educaţiei, valabil şi la aceste alegeri, prin care se stabileşte metodologia-cadru de organizare a acestui referendum. În acel ordin, la articolul 28, se specifică faptul că rezultatul referendumului trebuie validat de Senat şi adus la cunoştinţa comunităţii academice şi a conducerii Ministerului Educaţiei în termen de două zile lucrătoare de la încheierea procesului de vot.

Comentarii