De Business

Punem punctul pe știi

Regii păcănelelor ridică în Podu Roş, printr-o fentă, o clădire de şase etaje

luni, 04 septembrie 2017, 01:50
5 MIN
 Regii păcănelelor ridică în Podu Roş, printr-o fentă, o clădire de şase etaje

Iniţial, pentru spaţiul fostului magazin Mercur Mary s-a obţinut o autorizaţie de modernizare valabilă din luna februarie 2017. Vecinii au sesizat în repetate rânduri că intenţia proprietarilor este de ridica o clădire mult mai înaltă, având în vedere că au demolat o bună parte din imobilul existent, iar pe acoperiş erau la vedere bare de fier beton, cu ajutorul cărora se putea face legătura în viitor pentru stâlpii de rezistenţă. Recent, Comisia de Urbanism a Consiliului Local a dat aviz favorabil pentru un bloc pe şase etaje, aşa cum arătau sesizările iniţiale.

 

În şedinţa Comisiei de Urbanism a Consiliului Local care a avut loc zilele trecute s-a dat aviz favorabil pentru construirea unul bloc cu şase etaje la Mercur Mary în Podu Roş. Fostul supermarket este în prezent sală de păcănele, urmând ca deasupra parterului, deja finalizat să se ridice locuinţe. Firma Mercur Mary SRL a apar­ţinut acţionarelor Maria Dascalu şi Marcela Harabagiu, iar în 2012 a fost cumpărată de vasluienii Valentin Bogdan Moţoc şi Daniel Florescu, cunoscuţi în regiunea Moldovei ca „regii păcănelelor“. Suprafaţa de teren pre­văzută în Planul Urbanistic Zonal (PUZ) este de 2.476 de metri pătraţi, din care 1508 metri pătraţi sunt proprietate privată achiziţionată în 2005, alţi 143 metri pătraţi au fost cumpăraţi în 2017, iar 825 de metri pătraţi sunt concesionaţi în 2016. Procentul de ocupare a terenului este de 72%, clădirea urmând să aibă o înălţime de 25 de metri, cu parter plus şase etaje. Comisia de urbanism a dat aviz favorabil iar într-o şedinţă viitoare a Consiliului Local va intra pe ordinea de zi, urmând să se elibereze ulterior şi autorizaţia de construcţie. Rămâne de văzut însă cum va fi amenajată parcarea, ţinând cont de faptul că imobilul se află între două străzi, cea care leagă Podu Roş de Cantemir şi cea paralelă, de pe malul Bahlui. Surse din cadrul Pri­măriei spun că la vot au fost şi unele abţineri din partea unor consilieri. Cert este că imobilul se încadrează în regimul de înălţime al zonei, care prevede clădiri cu maxim 10 etaje. Iniţial, în autorizaţia eliberată de pri­mărie se prevedea ca spaţiul comercial Mercur Mary în suprafaţă de 1.508 metri pătraţi să fie doar modernizat. Investiţia anunţată oficial era de 246.330 de lei, iar executant era SC Cărăbuş Construct SRL, proiectantul fiind SC. GT Arhitect SRL arh. Gopsa. Conform autorizaţiei de construcţie eliberate la finele lunii ianuarie a.c., lucrările de modernizare ar fi trebuit să fie gata la anul, pe 1 februarie. Cu toate acestea, lucrările au început din start cu intenţia de a se construi şi etaje, lucru observat de locatarii blocurilor din zonă, care au făcut numeroase plângeri la Primărie.

Autorizaţia de modernizare, un pretext

Din Hotărârea de Consiliu Local din iunie 2016, reiese faptul că aceştia aveau intenţia încă de pe atunci să înceapă un proiect mult mai amplu.  Atunci s-a aprobat concesio­na­rea, prin licitaţie publică, a terenului în su­prafaţă de 825 mp, situat în Iaşi, şoseaua Naţională nr. 55, compus din trei suprafeţe. Una de 419 metri pătraţi, în valoare de 91.352 de euro, una de 365 de metri pătraţi, în valoare de 73.026 euro şi o suprafaţă de 41 de metri pătraţi, în valoare de 8.360 de euro. În total, terenul concesionat de la Primărie are valoarea de 172,738 de euro. „SC Mer­cur Mary SRL a mai beneficiat de concesionarea acestei suprafeţe de teren, având semnat contractul de concesiune nr 96801/31.10.2014 însă nu a obţinut auto­rizaţia de construire în termenul legal de un an conform prevederilor art. 7, alin. 7 din contractul menţionat. Astfel SC Mercur Mary SRL revine cu o nouă adresa nr.  36414/04.04.2016 solicitând amenajarea unor locuri de parcare“, se arată în Hotă­rârea de Consiliu Local. Intenţia de a construi a fost confirmată chiar de reprezentanţii primăriei, încă de acum câteva luni, când ni s-a răspuns la o solicitare în felul următor: „SC Mercur Mary SRL are emisă Autori­zaţia de construire nr. 50/31.01.2017 pentru lucrările «mo­dernizare spaţiu comercial existent». Men­ţionez că există o solicitare PUZ care nu a fost finalizată până la această dată calendaristică“, a precizat Sebastian Buraga, pur­tătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi, în primăvara acestui an.

Ce alte afaceri mai au „regii păcănelelor“ în Iaşi

Foştii acţionari al Mercur Mary au vândut sediul după ce au ajuns la faliment, firma în­registrând pierderi uriaşe. Actualii acţionari, Valentin Bogdan  Moţoc şi Daniel  Florescu sunt patronii firmei SC King Club SRL Vaslui, firmă ce deţine peste 300 de săli de jocuri de noroc în judeţele Moldovei. Iniţial, cei doi asociaţi au început afacerea în Vaslui, apoi şi-au mutat afacerile în Iaşi, de unde s-au extins şi în celelalte judeţe. Firma are cele mai multe slot-machine din Iaşi şi judeţele învecinate, iar în ultimii ani şi-a mărit activitatea. Firma achiziţionase la un moment dat un spaţiu în Copou, unde a funcţionat pentru o perioadă clubul Queens. Spaţiul a fost achi­ziţionat  în anul 2012, iar Florescu a mutat activitatea din Copou în Palas, unde a deschis un cazinou. La sfârşitul anului trecut, regele jocurilor de noroc a fost implicat şi într-un dosar de spălare de bani şi evaziune fiscală. La acea dată, procurorii suspectau că patronii fraudau bugetul statului printr-o metodă simplă: interveneau la mecanismul electronic al aparatelor pentru a micşora şansele de câştig. Sumele neînregistrate în evidenţele contabile erau reintroduse în circuitul economic ca şi împrumut social pentru extinderea activităţilor în domeniul jocurilor de noroc. La percheziţiile făcute atunci la vila din Bucium, în curte se aflau două autoturisme de lux, printre care şi un Porsche. Florescu a fost implicat de-a lungul timpului şi în afaceri cu clanul Corduneanu. În anul 2011, vila lui Florescu din Bucium a fost ţinta unui atac cu sticle incendiare Molotov. În momentul respectiv, anchetatorii au bănuit că la mijloc ar fi fost clanul Corduneanu, iar gestul ar fi fost un avertisment pentru dosarul în care era vizat clanul, şi în care Florescu era denunţător şi martor. 

 

 

Comentarii