Relaţiile de rudenie de la Guvern. Cum a continuat Ponta tradiţia Năstase-Tăriceanu-Boc

duminică, 19 mai 2013, 15:36
11 MIN
 Relaţiile de rudenie de la Guvern. Cum a continuat Ponta tradiţia Năstase-Tăriceanu-Boc

Premierul Victor Ponta are cinci rude prin alianţă care activează în guvern sau în instituţiile subordonate.

Claudiu Preoteasa şi soţia lui sunt finii lui Ponta. Claudiu Preoteasa este vicepreşedinte al Administraţiei Fondului de Mediu, soţia a fost numită recent şef de direcţie la Autoritatea de Management POS Mediu care se ocupă cu fonduri europene pe mediu. Verişoara premierului Ponta, Rodica Cazanciuc, a acces recent într-un post de conducere la Autoritatea Aeronautică Civilă. Soţul Rodicăi este Robert Cazanciuc, numit ministru al Justiţiei. Ioana Cazacu este şi ea fina premierului şi activează acum la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Obiceiul numirilor rudelor în guvern este o adevărată tradiţie pentru că niciunul dintre ultimii premieri ai României nu a ratat şansa de a-şi pune un văr, un fin, o soră în poziţii cheie din guvern sau instituţiile publice.

Emil Boc şi-a angajat nepoata la guvern şi a adus de la Cluj cinci colaboratori. Adrian Năstase şi-a numit cumnata la TAROM, sora la SIF Muntenia şi un fin secretar de stat. Tăriceanu şi-a ajutat trei fini să ajungă în funcţii guvernamentale. Victor Ponta a continuat acestă tradiţie. 

Finul de la Fondul de Mediu

Claudiu Preoteasa este finul lui Victor Ponta. În mai 2012, după ce a preluat conducerea guvernului, Ponta l-a numit pe finul său vicepreşedinte al Administraţiei Fondului de Mediu, instituţie care gestioneză fonduri guvernamentale destinate proiectelor de mediu. Înainte de a fi numit la AFM, Preoteasa a fost consilier al europarlamentarului Daciana Sârbu, soţia lui Victor Ponta. Claudiu Preoteasa a fost angajat şi la Corpul de Control al Guvernului, exact în perioada în care Ponta conducea instituţia. În acelaşi loc a lucrat şi actualul ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc. Claudiu Preoteasa este fiul lui Constantin Preoteasa, care în anii 2000 era un important lider al PSD Gorj, judeţul unde a candidat Ponta pentru alegerile parlamentare.

În declaraţia de avere, Claudiu Preoteasa spune că deţine trei terenuri, două imobile şi 250.000 lei în conturi. Claudiu Preoteasa a mai activat şi în cadrul Agenţiei Române pentru Investiţii Străine unde a avut funcţia de vicepreşedinte cu rang de secretar de stat. Preoteasa a relatat că aşa a cunoscut-o pe soţia sa, Teodora.

Claudiu Preoteasa nu a dorit să facă nici un fel de declaraţii. ”Nu doresc să comentez asemenea subiecte”, a precizat Preoteasa

Soţia – angajată la POS Mediu

Teodora Preoteasa a fost numită în ianuarie şef serviciu în cadrul Autorităţii de Management a Programul Operaţional Sectorial Mediu, instituţie care se ocupă cu fondurile europene pentru proiectele de mediu. POS Mediu are un buget total alocat de 4,5 miliarde euro. Instituţia este în subordinea Ministerului Mediului condus de Rovana Pulumb.

Sora lui Claudiu Preoteasa, finul lui Ponta, este Alina Hagimă care în februarie a fost numită director general al Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul MAE, unde până de curând secretar general era Robert Cazanciuc. Soţul Alinei Hagimă este Lorin Hagimă care este consilier juridic la Direcţia Drept Internaţional şi Cooperare Juridică din cadrul Ministerului Justiţiei.

Ioana Cazacu este şi fina lui Victor Ponta, şi membru în Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. În perioada 2008-2009, când Victor Ponta a fost ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Ioana Cazacu, fostă Pop, era secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul. Ioana Cazacu a fost în perioada noiembrie 2009-februarie 2010 consiliera lui Mircea Geoană, pe când acesta deţinea funcţia de preşedinte al Senatului. Apoi l-a consiliat şi pe Mircea Duşa. Ioana Cazacu este şi secretar general al TSD, organizaţia de tineret a PSD.

Este acum căsătorită cu Alexandru Cazacu, fiul lui Ion Cazacu, cel care îl apără pe Adrian Năstase. Victor Ponta a fost naş la prima căsătorie a Ioanei Cazacu. Ulterior ea s-a despărţit de primul soţ şi s-a recăsătorit cu fiul avocatului Cazacu. În declaraţia de avere, Ioana Pop spune că deţine două terenuri, un apartament şi are venituri de 48.000 lei de la CNCD. Ioana Pop a fost aleasă în CNCD în 2010, fiind propusă de către PSD.

”Pe mine mă recomandă munca, şi nu relaţiile de rudenie sau afinităţile cu diferite persoane”

Ioana Cazacu a declarat că nu a beneficiat în niciun fel de pe urma relaţiei de rudenie prin alianţă cu premierul Ponta. Ioana Pop a precizat că este membru PSD de 14 ani şi că pe ea o recomandă realizările şi rezultatele, nu relaţiile de rudenie. ”Sunt membru PSD de 14 ani. Timp de 9 ani am fost preşedinte TSD Maramureş. Am fost vicepreşedinte TSD de două ori şi ulterior am ajuns secretar general. Am câştigat alegerile de fiecare dată la Maramureş, inclusiv parţialele de acum doi ani de zile. Pe mine mă recomandă munca, nu relaţiile de rudenie sau afinităţile cu diferite persoane. Eu am fost numită secretar de stat ca urmare a votului care a avut loc în organizaţia Maramureş unde am concurat cu mai mulţi seniori”, a declarat Ioana Cazacu.

Ioana Cazacu a mai precizat că a colaborat cu toţi liderii PSD, inclusiv cu Ion Iliescu şi Adrian Năstase. ”Munca mea politică m-a recomandat pentru toate funcţiile pe care le deţin. Eu nu am ars nici o etapă. Nu cred că mi se poate imputa vreo relaţie. La partid eu nu mă recomand ca soţia, fiica sau fina cuiva”, a mai declarat Ioana Cazacu.

Verişoara – director la Autoritatea Aeronautică Civilă

Noul ministrul al Justiţiei şi premierul Ponta sunt rude prin alianţă. Soţia lui Robert Cazanciuc, Rodica, este verişoara lui Victor Ponta. Premierul a recunoscut public relaţia de rudenie. Cu 10 zile înainte de numirea oficială a lui Robert Cazanciuc în funcţia de ministru al Justiţiei, Rodica Cazanciuc a devenit director Director Reglementare în cadrul Autorităţii Aeronautice Civile Române. Pe 5 aprilie, aceasta a câştigat oficial concursul pentru acest post. Pe 15 aprilie, Robert Cazanciuc a fost instalat oficial ministru al Justiţiei.

Soţia lui Robert Cazanciuc a fost anterior director în cadrul companiei Tarom. În declaraţia de avere din 2012, Cazanciuc nu a mai declarat niciun venit la rubrica soţ/soţie, dar nici ce venituri a obţinut el. Rodica Cazanciuc declară pe profilul oficial de pe linkedin.com că, din 2007 până în 2011, a fost coordonator pentru tiketing, iar din 2011 până la numirea de la Autoritătea Aeronautică Civilă Române a fost director comercial al TAROM. Potrivit portalului ANI, dar si a site-ului TAROM, Rodica Cazanciuc nu a are depusă nicio declaraţie de avere.

Soţia ministrului Justiţiei nu a putut fi contactată.

Soţul verişoarei, numit ministru al Justiţiei

Robert Cazanciuc şi Victor Ponta au o lungă relaţie de colaborare, ei fiind colegi în cadrul mai multor instituţii.

Robert Cazanciuc şi Victor Ponta au fost colegi de facultate în perioada 1991-1995, ambii absolvind Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti. Cei doi s-au mai întâlnit pe parcursul anilor în cadrul Guvernului, dar şi la Parchetul General. Cei doi s-au reîntâlnit la Parchetul General în 1998 unde Cazanciuc a activat în cadrul Biroului de presă, iar Victor Ponta la Secţia de Anticorupţie, Urmărire Penală şi Criminalistică.

În perioada 2001-2004, Robert Cazanciuc a fost director general şi apoi subsecretar de stat în cadrul Corpului de Control al Primului Ministru al României. Ca subsecretar de stat a coordonat echipa de elaborare a Acordului de cooperare administrativă cu OLAF. În aceeaşi perioadă Corpul de Control al cabinetului Năstase era condus de către actualul premier Victor Ponta. Practic, Victor Ponta era şeful lui Cazanciuc.

După venirea USL la guvernare Robert Cazanciuc a revenit în Guvern. A fost numit Secretar General al Ministerului Afacerilor Externe din mai 2012 când la MAE ministru a fost numit Andrei Marga din partea PNL. Cazanciuc a fost menţinut în acestă funcţie şi după plecarea lui Marga şi numirea, în august 2012, a lui Titus Corlăţean de la PSD.

A mai deţinut funcţia de Secretar General al MAE în perioada 15 aprilie 2009 – 15 aprilie 2012. În această perioadă ministerul a fost condus de Theodor Baconschi şi Cristian Diaconescu. Robert Caznciuc nu a mai fost investit în funcţia de Secretar General al MAE în timpul guvernului Ungureanu.

Cazanciuc: ”Nu cunosc noţiunea juridică de rudă prin alianţă”

Întrebat cât de mult a contat în numirea sa la MJ faptul că este rudă prin alianţă cu premierul Ponta, Robert Cazanciuc a declarat că nu ştie ca în legislaţie să existe noţiunea de rudă prin alianţă. ”Rudă prin alianţă este o noţiune juridică intersantă pe care eu nu o cunosc. Cred că în acestă numire a contat ce am făcut eu de-a lungul timpului şi ceea ce premierul şi cei care au lucrat cu mine au putut să constate. Sper să nu îi dezamăgesc”, a declarat Robert Cazanciuc

Premierul Victor Ponta a recunoscut relaţia de rudenie cu noul ministru al Justiţiei. ”Da, îmi este un apropiat. Ne cunoaştem din facultate, am fost colegi la Parchetul General. Îmi este rudă prin alianţă. Nu m-am gandit să-l pun să divorţeze”, a declarat Victor Ponta.

Ce spune legea în cazul Ponta-Cazanciuc

În Codul Civil legătura dintre premierul Ponta şi ministrul Cazanciuc poate fi definită drept o relaţie de afinititate. ” Afinitatea este legătura dintre un soţ şi rudele celuilalt soţ”, precizează art 407 din Codul Civil în vigoare. Potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române sintagma de rude prin alianţă este definită astfel: ”persoană devenită, prin contractarea unei căsătorii, rudă cu rudele soţiei sau ale soţului”. Din definiţia celor două sintagme reiese că ele definesc unul şi acelaşi lucru.

În privinţa conflictelelor de interese definite în Codul Penal, se interzice unui funcţionar public sau demnitar să emită decizii care ar aduce un beneficiu pentru rudele sale dar numai pentru rudele sau afinii de gradul 2. În cazul nostru Victor Ponta şi Robert Cazanciuc au o relaţie de afinitate de gradul 4.

Boc şi-a angajat nepoata la Guvern

Premierul Ponta continuă tradiţia rubedeniilor din guvern. În 2009, fostul premierul Emil Boc şi-a angajat o nepoată la cancelaria guvernului. Mihaela-Eugenia Boc este membru PDL, a lucrat la Direcţia de Protocol şi Relaţii Externe din Primăria municipiului Cluj-Napoca de unde a fost transferată pe un post de consilier al Ştefaniei Ferencz, şefa de cabinet a lui Boc şi ea o colaboratoare a fostului premier.

Emil Boc este văr primar cu tatăl fetei. Guvernul a precizat la acel moment că Mihaela Boc este rudă de gradul V,  în linie colaterală, a primului-ministru şi angajată la cabinetul secretarului de stat Ştefania Ferencz, din Cancelaria premierului.

Emil Boc şi-a adus în guvern cinci colaboratori de la primăria Cluj. Cele cinci persoane sunt Marinel Tămaş şi Daniel Răduţiu, care erau referenţi la Biroul Mass-Media, primul ocupând la Guvern funcţia de fotograf oficial, Peter Pal, fost referent la Biroul Evenimente Publice şi care a fost consilier personal al premierului Emil Boc, Mihaela Boc, nepoata premierului, şi Raluca Irofti, care au deţinut funcţiile de inspector de specialitate la Biroul Relaţii Externe şi Investitori din Primăria Cluj-Napoca, iar la Guvern ocupau funcţii de consilieri.

Tot la guvern fost angajat pe post de consilier şi şoferul lui Boc.

Premierul Emil Boc a declarat în 2010 că nu a avut nicio "contribuţie" în angajarea nepoatei sale la Cancelarie şi că aceasta a lucrat la cabinetul secretarului de stat Ştefania Ferencz, precizând că legea permite oricărui secretar de stat să încadreze la propriul cabinet oamenii de care are nevoie.

Adrian Năstase şi-a pus cumnata, sora şi un fin în funcţii cheie din guvern

Rodica Odobescu este sora Danei Năstase. În 2003, cumnata lui Adrian Năstase a fost numită director general al TAROM de către ministrul Transporturilor Miron Mitrea. Rodica Odobescu a semnat din calitatea de director TAROM un contract de 230 milioane dolari cu EADS pentru achiziţionarea de avioane Airbus. Rodica Odobescu a fost demisă în 2005 de ministrul PDL Radu Berceanu, dar a câştigat prin instanţă repunerea în funcţie. În 2005 Rodica Odobescu şi-a luat concediu medical peste jumătate de an, după care a revenit pe funcţia de director adjunct al TAROM.

Dana Barb este sora lui Adrian Năstase. În 2001 Adrian Năstase şi-a numit sora în consiliul de administraţie al SIF Muntenia. După ce presa a relatat despre acestă numire Dana Barb şi-a dat demisia. Numele Danei Barb este menţionat şi în dosarul de corupţie al lui Adrian Năstase- Trofeul Calităţii.

Marius Opran este finul lui Adrian Năstase. În perioada guvernării Năstase, Opran-finul a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Administraţiei Publice, condus pe acea vreme de Octav Cozmâncă. Opran a demisionat din funcţie în urma unui scandal mediatic legat de o presupusă şpagă. El a fost recuperat în 2004 drept consilier prezidenţial al lui Ion Iliescu. Opran este şi naşul omului de afaceri Cristian Sindie cel care a cumpărat în 2001 un apartament de la mama lui Adrian Năstase.

Tăriceanu trei fini în instituţiile statului

Numirile rudelor în funcţii cheie nu a încetat nici în guvernarea Tăriceanu. Însuşi premierul Călin Popescu Tăriceanu a avut o serie de rude numite în funcţii guvernamentale. Caius Parpala unul dintre finii lui Tăriceanu a fost numit în 2005 director la Regionala de Drmuri Naţionale Arad. El deţinut şi funcţia de preşedinte CJ Arad.

Ştefan Cosmeanu este un alt fin al premierului Tăriceanu. Acesta a fost numit în 2005 preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). În 2007, Cosmeanu a fost demis chiar de Tăriceanu care însă l-a recuperat drept consilier personal pe energie. Ştefan Cosmeanu este acum consilier personal al ministrului Economiei, Varujan Vozganian. Cosmeanu este şi membru în Consiliul de Administraţie al Romgaz.

Gigel Ştirbu, fost preot şi fin al lui Călin Popescu Tăriceanu a fost numit în 2007 subsecretar de stat în Ministerul Culturii. Ştirbu a fost avansat în această funcţie de către de către naşul Tăriceanu din funcţia de subprefect al judeţului Olt. Gigel Ştirbu este acum deputat în Parlamentul României din partea PNL.

gandul.info

Comentarii