De Sănătate

Punem punctul pe știi

Reţelele de socializare virtuale şi „nevoia“ de a fi mereu „online“

miercuri, 30 ianuarie 2019, 12:00
6 MIN
 Reţelele de socializare virtuale şi „nevoia“ de a fi mereu „online“

Reţelele de socializare virtuală ne ocupă din ce în ce mai mult timp. Ne răpesc ore importante din viaţa reală, din timpul pe care ar trebui să-l petrecem interacţionând direct cu oamenii. Ne scad performanţa profesională şi puterea de concentrare: ne întrerupem de la activităţile curente pentru a verifica ce mai este „nou“ în reţea. Specialiştii vorbesc chiar de un fenomen intitulat FOMO (Fear Off Missing Out), fenomen care face referire la nevoia de a fi „online“ mereu, de teama de a nu pierde ceva important din ceea ce se distribuie pe reţelele de socializare.

Reţelele de socializare on-line sunt foarte „seducătoare“ deoarece lasă senzaţia că socializezi indiferent de vârsta pe care o ai. Specialiştii avertizează însă că faptul că ai sute sau mii de de prieteni virtuali, nu înseamnă însă că eşti o persoană foarte populară sau că socializezi. Se acceptă prietenii cu zecile sau se dau likeuri sau unor oameni pe care nu îi cunoaştem deloc sau îi cunoaştem prea puţin. Oameni cu care e puţin probabil să avem un contact real, direct, nemediat.

„Există seducţia pentru o bună parte dintre noi de a evada din cenuşiul cotidian în această lume extrem de minunată: lumea virtuală. Dar în această lume interacţiunea respectă cu totul şi cu totul alte reguli. Lipseşte limbajul nonverbal, lipseşte interacţiunea directă, feedbackul direct pe care ţi-l dă o discuţie faţă în faţă. Există un nivel mai superficial de interacţiune şi care nu presupune o cunoaştere mai în profunzime sau mai bună a interlocutorului. Este o realitate că multe persoane petrec foarte mult timp în această lume virtuală. E o variantă la îndemână: poţi interacţiona oricând şi oriunde, nu trebuie să ieşi, să depui un efort. Trebuie doar să dai „click“ şi „like“ şi lucrurile se petrec instantaneu“, arată dr. Ovidiu Alexinschi, medic coordonator programe Noaddict.

Pasul de la câteva minute, la câteva ore: când cineva are câteva minute libere, scoate telefonul şi intră pe reţelele de socializare

Foarte important ar fi să cunoaştem şi să practicăm câteva măsuri minimale de igienă mentală legate de utilizarea de dispozitive şi gadgeturi care fac şi vor face parte din viaţa noastră, fie că ne place ori nu. Rezolvarea pentru a nu mai petrece atât de mult timp în reţelele sociale virtuale, nu o reprezintă înlăturarea sau renunţarea completă la acestea. Importante sunt înţelegerea ajutorului pe care acestea ni-l pot aduce şi practicarea zilnică a unui program mai ordonat, mai judicios pentru acest tip de interacţiune.

„Există obiceiul ca oricând în timpul zilei, fără nici un fel de program când cineva are câteva minute libere, scoate telefonul şi intră pe reţelele de socializare. Există însă pericolul ca „noutăţile“ să te „prindă“ şi acolo rămâi. Nici nu îţi dai seama când trece timpul: e vorba de multe minute, eventual ore care trec. Dacă adunăm aceste ore, e posibil să ne pună pe gânduri cât tip petrecem pe aceste reţele virtuale. Ne poate ajuta să ne propunem un program de utilizare a tehnologiei care ne „duce“ în lumi virtuale. Program pe care să-l respectăm: nu accesăm oricând avem timp reţelele virtuale, ci încercăm să stabilim o anumită o oră din zi. Stabilim şi cât timp vom petrece: o jumătate de oră – maxim o oră consultăm emailul şi reţelele de socializare. Dacă suntem tot timpul conectaţi la aceste reţele, riscăm să trăim într-un fel de Matrix, realmente într-o lume paralelă care ne poate acapara cu totul“, punctează dr. Ovidiu Alexinschi.

Frica de a nu pierde ceva pe Facebook

De exemplu, este descris un fenomen denumit FOMO ( Fear off Missing Out) – frica de a nu pierde ceva pe Facebook, pe Tweeter sau pe oircare altă reţea socială online.

„Trebuie să fii tot timpul online de frică să nu pierzi ceva important. Poţi scăpa de această teamă dacă înţelegi că în realitate nu există un astfel de pericol. Ce ai putea pierde? Care e cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla? Să pierzi ce? O postare interesantă, să pierzi un like? Ce se poate întâmpla dacă nu vezi mereu postările? Ce pierzi esenţial din viaţa ta nefiind conectat 24 din 24 de ore? Oare e sănătos din punct de vedere psihic este vital să fii atât de mult conectat?“, subliniază dr. Alexinschi.

„Cârlige psihologice“ pentru a te atrage şi menţine în lumea virtuală

La ora actuală sunt descrise o serie „cârlige psihologice“pentru a-i atrage pe oameni în cadrul acestei lumi virtuale.

„Orice tip de reţea socială virtuală are în spate fini cunoscători ai psihologiei umane pentru a te atrage şi pentru a te menţine cât mai mult în această lume. Se ştie foarte bine cum trebuie să arate şi să fie prezentată informaţia: de la locul unde se duce privirea când se deschide o anumită pagină şi chiar până la modul în care sunt personalizate anumite pagini. Un alt fenomen interesant este acela legat de schimburile de likeuri: îmi dai „Like“, îţi dau şi eu ţie „Like“. Au devenit un fel de „monedă virtuală“: nici likeurile nu mai reflectă cu adevărat realitatea. De asemenea, în reţelele de tip „snapchat“ există alt sistem de de fidelizare, cu „streekuri“: trebuie să urmăreşti în fiecare zi o persoană şi la un moment dat eşti premiat. Sistem de fidelizare care prinde foarte mult la adolescenţi. Sunt multe „ancore psihologice“ pentru a te menţine în lumea virtuală“, arată dr. Ovidiu Alexinschi.

Reţelele viitorului: un mediu ostil pentru cei care intră doar în capcana divertismentului

„Un om care înţelege şi îşi dă seama de aceste capcane, are o altă viziune asupra abordării noilor tehnologii. Cu siguranţă aceste reţele virtuale vor face parte din viitor. Sunt extrem de comode, poţi comunica extrem de uşor, poţi organiza videoconferinţe oriunde, oricând şi cu oricine. Gândiţi-vă la cât dura să ajungă un mesaj cu un porumbelul călător sau cât aşteptai acum câteva zeci de ani răspunsul la o scrisoare trimisă peste Ocean. Acum totul se petrece instantaneu. Iar cu apariţia ultimelor reţele 5 G va fi un flux şi mai masiv de informaţie care va putea fi modificată chiar pe măsură ce apare. Cu ajutorul inteligenţei artificiale, a programelor care procesează instantaneu cantităţi uriaşe de informaţii, se va putea ajusta informaţia transmisă în timp real. Pare o nebunie dar acesta este viitorul. Ce putem face noi pentru a nu deveni dependenţi totuşi de reţelele sociale virtuale? Plasticitatea şi flexibilitatea noastră cognitivă trebuie puse la treabă, să ne ajute să ne adaptăm acestui univers în schimbare, acestui mediu creat pentru a ajuta, a facilita comunicarea şi transmiterea de informaţii. Cunoscut şi înţeles poate fi convertit într-un ajutor. Însă, este un mediu ostil pentru cei care intră doar în capcana divertismentului. Se pot pierde în această lume virtuală. Nu vorbim doar de adolescenţi ci şi de tineri adulţi care sunt realmente „scufundaţi“, „imersaţi“ în această lume virtuală, care îşi petrec ore în şir în faţa gadgeturilor. Dacă adunăm, descoperim că sunt ani de zile trăiţi „artificial“, într-o lume paralelă, creată de inteligenţa umană“, încheie dr. Ovidiu Alexinschi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii