AVOCATUL POPORULUI

Salariata reîntoarsă din concediu de creştere a copilului nu poate fi concediată în primele şase luni

luni, 10 noiembrie 2014, 17:29
2 MIN
 Salariata reîntoarsă din concediu de creştere a copilului nu poate fi concediată în primele şase luni

”La data intrării în concediu de creştere a copilului am lucrat într-o agenţie bancară care între timp s-a desfiinţat. La reîntoarcerea din concediul pentru creşterea copilului, angajatorul mi-a comunicat că nu îmi mai poate oferi acelaşi loc de muncă şi aceeaşi funcţie deţinută anterior pe motiv că a desfiinţat agenţia unde am lucrat şi în actuala schemă de personal nu se mai regăseşte postul meu oferindu-mi un post de casier. În temeiul prevederilor constituţionale privind dreptul la informaţie vă solicit să îmi comunicaţi în ce măsură decizia angajatorului este legală.”

Conform prevederilor art. 25 alin. 2-4 din OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, cu modificările şi completările ulterioare, este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul salariatei/ salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi salariatei/ salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie. Interdicţia anterior menţionată se extinde, o singură dată, cu până la şase luni după revenirea definitivă a salariatei/ salariatului în unitate.

Însă în situaţia în care intervine reorganizarea judiciară sau falimentul angajatorului interdicţia prevăzută de legiuitor şi enunţată anterior nu se mai aplică.

De asemenea, conform prevederilor art. 10 alin. 8 din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi, republicată, la încetarea concediului de maternitate, a concediului pentru creşterea copiilor în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi sau a concediului paternal, salariata/ salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă ori la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente, şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

De asemenea, conform prevederilor art. 76 alin. 3 din Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional 2011-2014, pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activităţii, considerată perioada dereadaptare, salariaţii care au beneficiat de concediu de maternitate şi/ sau concediu legalplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani nu vor putea fi concediaţipentru motivul de necorespundere profesională prevăzut de Codul muncii.

Cu alte cuvinte, la data când salariata/ salariatul revine din concediu, angajatorul trebuie să îi pună la dispoziţie acelaşi loc de muncă, aceeaşi poziţie în cadrul firmei şi acelaşi salariu. Contractul de munca se reia în condiţii similare, în mod normal, dar se poate face şi încadrarea pe un alt post sau modificarea salariului – numai cu acordul salariatei/ salariatului.

Dacă postul pe care salariata/ salariatul era angajat anterior plecării în concediu pentru creşterea copilului s-a desfiinţat, angajatorul e obligat să ofere un alt post în cadrul firmei, dar, dacă nu există o asemenea posibilitate sau salariata/ salariatul nu acceptă ofertele făcute, angajatorul poate da preaviz de concediere de 20 de zile lucrătoare şi un salariu compensatoriu.

Consilier Carla Cozma – coordonator Biroul teritorial Iaşi, instituţia Avocatul Poporului 

Comentarii