Sănătatea femeilor: Greşeli frecvente în tratamentul infecţiilor urinare!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 07.03.2021

Sănătatea femeilor: Greşeli frecvente în tratamentul infecţiilor urinare!

GALERIE
dr_Adelina_Miron
  • dr_Adelina_Miron
- +

Una dintre cele mai frecvente afecţiuni în rândul femeilor, infecţiile urinare joase sau cistitele cum sunt denumite în termeni medicali, suscită multe discuţii, mai ales pe forumuri unde pacienţii recomandă tratamente care lor le-au făcut bine. Care este de fapt tratamentul corect al infecţiilor urinare, de ce diferă durata tratamentului şi medicamentele recomandate şi care sunt cele mai frecvente erori pe care le fac pacientele, aflaţi din articolul următor.

Rep.: Infecţiile urinare reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme care aduc femeile la medic. De ce apar mai des la femei şi care sunt simptomele care ne pot semnala o infecţie urinară?

Dr. Adelina Miron, medic specialist urolog, Spitalul Clinic ”Dr. C. I. Parhon” Iaşi: ”Simptomatologia în infecţiile urinare este oarecum similară, la femei şi bărbaţi.  Bărbaţii suferă însă  mai des de prostatită acută, decât de infecţie urinară. Simptomele sunt similare şi sunt legate de obicei de modalitatea de a urina. Pacienta sau pacientul spune că urinează des, cu durere sau cu senzaţie de usturime. Uneori poate apărea chiar urinatul cu sânge, denumit hematurie în termeni medicali. E posibil să nu existe nici dureri, nici usturime sau hematurie, ci doar urinatul foarte frecvent dar cu cantităţi mici de urină. Acestea sunt lucrurile care alarmează pacienţii şi îi aduc la medic. Femeile sunt mai predispuse la infecţii urinare din cauza particularităţilor anatomice şi  de aceea incidenţa infecţiilor urinare este mai crescută la această categorie.

Se poate recomanda tratament cu antibiotic fără urocultură?

Rep.:Sunt foarte multe discuţii pe tema tratamentului cu antibiotice pentru infecţiile urinare. Este obligatoriu să se facă urocultura înainte de recomandarea unui antibiotic?

Dr. Adelina Miron: ”Există ghiduri de tratament care orientează medicul atunci când recomandă un anumit antibiotic. La adulţii tineri cele mai multe cazuri sunt infecţii cu germeni care nu au căpătat rezistenţă la antibiotice. Mă refer la pacientele tinere  care nu a avut contact mediul spitalicesc, care nu au avut nici o intervenţie chirurgicală  sau spitalizare în ultima perioadă. Pentru aceste situaţii bacteria cea mai frecventă în populaţie care duce la infecţii urinare este Escherichia coli ( 99,8% dintre cazuri), o bacterie multi drog sensibilă. La o pacientă aflată la prima infecţie urinară care vine cu simptome importante, supărătoare, putem să începem tratamentul înainte de urocultură.  Chiar şi ghidurile recomandă ca în aceste cazuri să începem un tratament cu un antibiotic la care ştim că e sensibilă Escherichia coli.  Vom face apoi urocultura de control, analiză care va certifica vindecarea infecţiei urinare. Însă,  dacă este o infecţie recidivantă sau dacă pacienta a mai luat antibiotice recent, atunci paleta de germeni pe care o bănuim se lărgeşte. Există riscul să ne confruntăm cu o bacterie rezistentă la anumite clase de antibiotice. Cel mai corect este ca pacienta să dea o probă de urină, să  se efectueze urocultura şi antibiograma pentru a şti ce bacterie există şi la ce antibiotice e sensibilă. De precizat că  la orice laborator de analize , urocultura pozitivă implică efectuarea antibiogramei şi se precizează ce antibiotic are efect pe germenele respectiv”.

Câte zile durează tratamentul pentru infecţia urinară?

Rep.: O altă confuzie este legată de durata tratamentului: prietenei mele medicul i-a recomandat 5 zile de tratament, mie 7 sau 10. De ce aceste diferenţe?

Dr. Adelina Miron: ”Ghidurile spun că într-o primă infecţie urinară fără germeni rezistenţi se poate recomanda o singură doză de antibiotic sau un tratament de 3 până la 5 zile cu anumite antibiotice cu spectru larg.  Însă, medicii practicieni se adaptează ţării şi mediului din care provin pacienţii.  E important de ştiut că în infecţiile urinare, alături de tratamentul cu antibiotice, foarte importante sunt regulile de igienă alimentară şi corporală: consumul a peste 2 litri de lichide pe zi ce ajută la creşterea diurezei, hidratare corectă şi la îndepărtarea germenilor. Multe dintre pacientele noastre trăiesc în mediul rural şi au posibilităţi mai reduse legate de igienă. Pentru că nu se pot duce frecvent la baie, nu beau suficiente lichide. Altele,  chiar dacă nu au problema cu accesul la toaletă, evită totuşi consumul de lichide pentru că se tem de urinările dureroase. Şi, atunci perioada de vindecare se prelungeşte. Dacă pacienţii nu respectă acest reguli – şi acest lucru se întâmplă frecvent în România – atunci perioada de vindecare va fi mai lungă şi trebuie să recomandăm mai multe zile de tratament cu antibiotice decât prevăd ghidurile. Personal,  la fel ca majoritatea colegilor mei, pentru o primă infecţie urinară recomand minim 7 zile de tratament cu antibiotic. Bineînţeles, alături de indicaţia privind consumul de lichide. Dar nu avem niciodată siguranţa că pacienta va respecta această indicaţie”.

Ceaiuri şi suplimente pe bază de plante: ajută într-adevăr?

Rep.: Tot legat de infecţiile urinare există reclame la foarte multe suplimente naturiste şi ceaiuri care ajută la vindecare şi prevenire. Sunt acestea eficiente? Este suficient să luăm doar aceste suplimente pentru a ne vindeca?

Dr. Adelina Miron: ”Pe această temă părerile sunt împărţite şi ţin de experienţa profesională a fiecărui medic în parte. Vă pot spune părerea mea personală. Toate medicamentele care există în prezent au fost produse plecând de la plante. Studiind iniţial plantele am reuşit să facem substanţele active ale medicamentelor. În cazul infecţiilor urinare cred că aceste suplimente naturiste  sau ceaiurile ajută în vindecarea mai rapidă şi în prevenirea apariţiei de noi infecţii. Nu sunt însă eficiente în vindecare dacă nu se administrează concomitent şi un tratament cu antibiotice. Cum ajută? Recomandându-i pacientului să consume ceai sau capsule din această gamă, cu siguranţă va consuma şi mai multe lichide. Lucru care va ajuta la creşterea diurezei ( nota redacţiei – cantitatea de urină eliminată pe parcursul a 24 de ore), grăbind astfel vindecarea şi prevenind apariţia infecţiile urinare viitoare.

Cum prevenim infecţiile urinare repetate

Rep.: Recidivele sau infecţiile urinare repetate reprezintă o altă problemă cu care se confruntă femeile. Cum putem să prevenim infecţiile urinare repetate?

Dr. Adelina Miron: ”Fac o precizare. Dacă tratăm corect o infecţie urinară, nu putem vorbi de aceeaşi infecţie, adică de o recădere, ci de o nouă infecţie urinară. Cum ştim dacă pacienta s-a vindecat? La câteva zile după terminarea tratamentului cu antibiotic, se repetă urocultura şi dacă a ieşit negativă, înseamnă că infecţia s-a vindecat. De cele mai multe ori se întâmplă însă ca infecţia să fie incorect sau incomplet tratată, pacienta nu  mai face urocultura de control şi de fapt nu vorbim de o vindecare. Pacienta doar se simte mai bine o perioadă după care simptomele reapar. Este aceeaşi infecţie care nu a fost vindecată din cauza unui tratament incorect sau incomplet. Pentru a evita astfel de situaţii, important este ca tratamentul să fie urmat corect şi complet. Bineînţeles există şi situaţii în care infecţia  a fost corect tratată, urocultura de control este negativă şi totuşi după un timp apar din nou simptome. Abia în aceste cazuri vorbim de infecţii noi, repetate. Pentru a preveni infecţiile urinare repetate  este important să respectăm câteva reguli simple. Prima, se referă la consumul zilnic de lichide: minim 2 litri de lichide pe zi, administrare fracţionat pe parcursul întregii zile, diureza crescută, protejează căile urinare şi le ajută să funcţioneze corect.  Mai mult, consumul corect de lichide previne nu doar infecţiile urinare, ci şi formarea de pietre la rinichi –litiaza urinară. De asemenea, administrarea pe o perioadă mai lungă de suplimente naturiste şi ceaiuri poate fi benefică în astfel de cazuri deoarece aşa cum am spus mai sus obligă pacienta să consume mai multe lichide pe zi dar şi datorită conţinutului benefic ale acestor suplimente alimentare. Ne întoarcem mereu la consumul a minim 2 litri de lichide pe zi care nu este doar un slogan pe care îl auzim la televizor sau la radio. Chiar are o foarte mare importanţă.  Bineînţeles, la acestea se adaugă  frigul şi umezeala din sezonul rece care cresc riscul de infecţii urinare. Asta nu înseamnă că femeile nu mai pot ieşi din casă pentru că e frig. Ci doar să se îmbrace adecvat.  Cercetările ştiinţifice nu au adus încă date foarte clare, dar  se pare că vezica urinară este termosensibilă.  Ceea ce înseamnă că pot apărea probleme în caz de expunere la frig sau umezeală. De altfel, şi experienţa practică demonstrează acest lucru: în sezonul rece ajung la noi mult mai multe paciente care au probleme la urinare!

O nouă infecţie urinară, iau acelaşi tratatament dar  nu are efect. De ce?

Rep: Alte situaţii frecvent întâlnit:fac o infecţie urinară şi iau un tratament recomandat de o prietenă care a avut aceleaşi simptome. Sau, citesc pe forumurile online care e cel mai bun antibiotic pentru acele simptome. Ori,  pentru că mi-am revenit data trecută cu un anumit tratament, iau acelaşi antibiotic când fac din nou o infecţie urinară. Corect sau greşit?

Dr. Adelina Miron: Sunt greşeli frecvente. E posibil ca a doua sau a treia infecţie urinară chiar dacă are aceleaşi simptome să fie cu altă bacterie care nu e sensibilă la respectivul antibiotic. Sau, e posibil să fie aceeaşi bacterie dar care să fi căpătat rezistenţă la antibiotic. Sunt foarte multe nuanţe şi situaţii pe care doar medicul le poate evalua şi analiza. Se ignoră însă acest lucru, se recurge la autotratament şi aşa ajungem ca multi drog - rezistenţa la anumite antibiotice să ne creeze mari probleme. Insist ca pacienţii să consulte un medic specialist, nu doar internetul sau media. Mulţi pacienţi vin deja orientaţi, cu informaţii despre afecţiunea pe care o au şi tratamentul care ar trebui să-l ia. E foarte bine că se informează dar trebuie să înţeleagă importanţa părerii pertinente a specialistului care ia în calcul întreaga situaţie a pacientului. Informaţiile găsite în mediul online sunt de cele mai multe ori informaţii generale despre o anumită afecţiune. Să nu uităm că suntem fiecare organisme diferite care reacţionează altfel în aceeaşi situaţie. De aici şi diferenţele de tratament, de durată a tratamentului. Repet, informarea este bună dar trebuie făcută corect şi tratamentul nu trebuie luat în funcţie de ce spune ”dr. Google”. Sunt pacienţi care se informează de pe site-uri  medicale şi citesc părerile unor medici. De obicei, acestea sunt păreri pertinente şi se poate discuta cu respectivii pacienţi. Dar, în cele mai multe cazuri, pacienţii intră pe forumuri de discuţii unde alţi pacienţi îşi dau cu părerea. Este vorba de alţi pacienţi care poate au aceeaşi simptomatologie, dar nu au infecţie urinară cu aceeaşi bacterie. Eventual mai au şi alte boli asociate şi atunci tratamentul e diferit. Repet, sunt nuanţe şi situaţii pe care doar medicul specialist le poate evalua. Un tratament luat greşit, incorect, incomplet nu duce la vindecare, va creşte rezistenţa la antibiotice şi va aduce alte probleme în viitor”.

Mă simt mai bine şi renunţ la tratament. Ce se poate întâmpla?

Rep.: Dacă tot vorbim de tratament urmat greşit ce riscă pacienta care renunţă la antibiotic pentru că după o-zi două se simte mai bine?

Dr. Adelina Miron: ”Într-adevăr după una sau două doze  de antibiotice, simptomatologia dispare la majoritatea pacientelor. Nu înseamnă însă vindecare. Întâlnim frecvent astfel de situaţii: pacientele iau 2-3 zile antibiotice, se  simt mult mai bine deoarece numărul de bacterii scade vertiginos. Nu mai urinează des, nu mai au dureri sau usturime la urinare. Însă,  la nivelul căilor urinare bacteriile persistă  în număr mai mic. Acesta e motivul pentru care dispar momentan acele simptome supărătoare. Dacă se renunţă la tratamentul cu antibiotice, în perioada următoare bacteriile se vor reînmulţi în număr foarte mare şi simptomatologia va reapărea.  Pacienta fie vine din nou la medic, fie reia acelaşi tratament fără să anunţe medicul. Când tragem linie la final, dozele de antibiotic sunt mai mari, apare riscul de rezistenţă, şi efortul financiar este mai mare. Eu cred că sunt suficiente argumentele pentru a determina pacienta să urmeze corect şi complet tratamentul recomandat”.

Bărbaţii fac mai des prostatite acute, afecţiune care are simptome similare infecţiilor urinare

Dacă femeile suferă frecvent de infecţii urinare, în schimb bărbaţii fac mai des aşa numitele prostatite sau infecţii ale prostatei. Mulţi  oameni nu ştiu că orice bărbat se naşte cu prostată. După o anumită vârstă , bărbaţii vin la medic şi spun: ”Am făcut postată”sau ”am prostata”.  Dar este vorba de fapt de adenomul de prostată care reprezintă o creştere în volum a prostatei. Dar această glandă a aparatului masculin cu care se nasc toţi bărbaţii şi care are anumite funcţii încă de la naştere, poate  cauza probleme şi în perioada de adult tânăr. De exemplu, expunerea la frig poate duce la prostatita cronică sau sindromul dureros pelvin al adultului tânăr. Şi care la bărbat are simptome similare cu infecţia urinară.  Bărbatul urinează des, cu usturimi, uneori cu sânge. Jetul este subţire iar urinările sunt frecvente, atât ziua cât şi în cursul nopţii. Deci, o simptomatologie similară cu cea din infecţia urinară dar care aduce bărbatul la medic pentru o prostatită acută. De menţionat că această afecţiune specifică bărbatului este însoţită de obicei şi de febră, frison, inapetenţă, greaţă. În cazul prostatitetelor acute la bărbaţii tineri durata tratamentutului cu antibiotic este de 21 de zile. Oprirea acestuia mai devreme poate duce la apariţia complicaţiilor (abcese prostatice, reapariţia la scurt timp a simptomatologiei specifice sau cronicizarea afecţiunii).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.