Schimbare radicală la Aeroport. Încă o şedinţă „pe bani” la CJ: un proiect de 278 milioane pe masa aleşilor

luni, 24 octombrie 2022, 01:50
3 MIN
 Schimbare radicală la Aeroport. Încă o şedinţă „pe bani” la CJ: un proiect de 278 milioane pe masa aleşilor

Pe ordinea de zi se regăsesc aprobarea şi actualizarea costurilor unor proiecte, concesionarea de terenuri pentru amenajarea unor parcări, preluarea unor drumuri comunale în vederea modernizării, dar şi acceptarea posibilităţii ca Aeroportul să încheie anul pe pierdere, în ciuda cifrelor de trafic record

 

De Ziua Armatei, aleşii judeţului se reunesc în şedinţa ordinară a lunii octombrie, cu 39 de proiecte de hotărâre pe ordinea de zi. Una dintre primele propuneri se referă la aprobarea studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici referitori la partea a doua a proiectului de extindere a infrastructurii aeroportuare. Este vorba de creşterea suprafeţelor de mişcare, de construirea unui nou turn de control şi de crearea de facilităţi cargo. Valoarea totală cu tot cu TVA este de 278,6 milioane de lei (VEZI AICI).

Proiectul include construirea a încă 11 locuri de parcare pentru avioane, dintre care unul pentru situaţii de urgenţă), amenajarea terminalului de marfă în locul actualului terminal de pasageri T2 – cu o suprafaţă de aproape 1.200 mp, 3 porţi de încărcare descărcare şi o capacitate de procesare de 10-12 mii tone/an –, edificarea unui nou corp administrativ cu turn de control de maxim 30 m înălţime şi realizarea unei parcări de lungă durată cu o capacitate de 537 locuri pe o suprafaţă totală de aproape 1,9 hectare.

Amintim că actualul proiect în derulare la aeroport se referă la construirea terminalului de pasageri T4 şi extinderea parcării. Pachetul celorlalte facilităţi „se va implementa într-o etapă ulterioară de dezvoltare – investiţie ce face obiectul prezentei note de fundamentare”, precizează proiectul de hotărâre.

Aeroportul mai figurează cu două proiecte de hotărâre la şedinţa de marţi – unul pentru aprobarea valorii construirii unui garaj pentru echipamente, a unei remize PSI şi a unui drum de handling (1,8 milioane de lei, proiect lansat deja în licitaţie), iar celălalt, pentru rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli, care va trece pe minus în urma scumpirii explozive a energiei electrice.

Drumurile judeţene vor primi de la bugetul CJ ajustări în sumă totală de 1,2 milioane de lei pentru lucrările de întreţinere, în vreme ce aproape 3 km de drum comunal între satul Hadâmbu şi Schitu Hadâmbu vor fi clasificaţi drept DJ 248G. Intenţia este de modernizare a drumului care duce spre ansamblul Mănăstirii Hadâmbu. De asemenea, alte trei segmente de drum comunal din satul Pietrăria vor trece „la judeţ” în perspectiva înfiinţării Centurii uşoare de ocolire a municipiului Iaşi.

 

Spitalul de Copii „s-a scumpit” cu 15 la sută

 

Un alt proiect majorează din nou, la doar trei luni de la ultima creştere, costurile pentru reabilitarea şi modernizarea Spitalului de Copii, de data asta la 138,8 milioane de lei. În iulie, majorarea a urcat valoarea lucrărilor la 133,8 milioane de lei. „Valoarea totală a proiectului a fost iniţial de 121,47 milioane de lei”, aminteşte propunerea de hotărâre, din care contribuţia Consiliului Judeţean însuma 33,25 milioane. Diferenţa de 17,3 milioane de lei va trebui suportată tot din bugetul CJ. Şantierul trebuie să fie finalizat în mai 2023 (VEZI AICI).

Tot la Spitalul de Copii se vor împărţi 378 de mii de lei sub formă de stimulente financiare pe anul în curs în limita a două salarii minime brute pe ţară personalului tehnic, economic şi socio-administrativ (TESA).

Consilierii judeţeni se vor pronunţa de asemenea pe subiectul concesionării pe 25 de ani a 2800 mp de teren pe bd. Primăverii, în vecinătatea sediului Direcţiei Judeţene de Pază, spre folosinţa cabinetelor medicale din fosta Policlinică Industrială (1622 mp pentru spaţii verzi şi locuri de parcare), respectiv la solicitarea unei firme înfiinţate în 2017 (Safir Real Estate), cu aceeaşi destinaţie, de amenajare a unor locuri de parcare.

În fine, tot la şedinţa de marţi, consilierii judeţeni vor decide înapoierea către comuna Miroslava a două din cele 6,7 hectare preluate în satul Brătuleni în scopul construirii unei săli polivalente. Cu câteva luni în urmă, CJ a notificat administraţia comunei că proiectul se „transformă” în Complex sportiv metropolitan bazin olimpic şi sală polivalentă şi că o suprafaţă de 4,73 ha este suficientă.

Comentarii