anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 14.08.2022

Se oprește creierul în timp ce dormi?

GALERIE
faze_somn
 • faze_somn
- +

Somnul este starea în care organismul se reface mai rapid. De asemenea, somnul permite conservarea energiei vitale şi favorizează procesele de memorare a informaţiei culese în timpul stării de veghe.

Din fericire, creierul nostru nu renunță la slujba de zi în timpul somnului. Funcții importante, cum ar fi respirația, înseamnă că creierul nostru nu se poate ”închide” niciodată complet. De fapt, în timpul mișcării rapide a ochilor (REM) prin somn, atunci când apar cele mai multe vise, activitatea undelor cerebrale este de veghe, potrivit Medical News Today.

Interesant, în ciuda nivelului ridicat de activitate, este cel mai greu să te trezești din somn în timpul activității REM.

În timp ce dormim, materia noastră albă și cenușie are multe de făcut. Odată ce am adormit, creierul nostru trece prin trei etape de somn non-REM, urmată de o fază de somn REM. În fiecare dintre aceste etape, creierul demonstrează modele specifice undelor cerebrale și activitatea neuronală.

În timp ce unele regiuni ale creierului se liniștesc în timpul somnului non-REM, alte zone sunt active. De exemplu, amigdala, cea mai renumită pentru rolul său în emoție, este activă în timpul somnului.

Talamusul este un caz interesant. Această parte a creierului este o stație de releu pentru simțurile noastre. Ceea ce vedem, auzim și simțim ajunge mai întâi la talamus. De acolo, semnalele senzoriale sunt transportate la cortexul cerebral.

În timpul somnului non-REM, talamusul este relativ liniștit. Cu toate acestea, în timpul somnului REM, talamusul devine activ și trimite cortexului cerebral imaginile și sunetele viselor noastre.

Uităm aproape tot ce visăm

Majoritatea oamenilor visează în fiecare seară, dar de multe ori nu ne amintim de ele. Visele apar mai ales în timpul somnului REM, dar sunt aproape imediat uitate.

Numai atunci când cineva se trezește în timpul sau imediat după somnul REM, nu își poate aminti ce a visat.

Unele dovezi sugerează că anumiți neuroni care sunt activi în timpul somnului REM ar putea suprima în mod activ amintirile din vis, notează Medical News Today.

Acești neuroni produc hormoni de concentrare a melaninei, care ajută la reglarea somnului. Melanina inhibă, de asemenea, hipocampusul, o regiune cheie a creierului pentru stocarea memoriei.

"Deoarece se crede că visele apar în primul rând în timpul somnului REM, etapa de somn atunci când celulele care produc melanina se ”aprind”, activarea acestor celule poate împiedica stocarea conținutului unui vis în hipocampus - în consecință, visul este uitat rapid", explică Thomas Kilduff, Ph.D., unul dintre autorii studiului.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.