Şefa instanţei supreme, Cristina Tarcea, arată cu degetul spre şeful PSD

joi, 14 februarie 2019, 08:15
4 MIN
 Şefa instanţei supreme, Cristina Tarcea, arată cu degetul spre şeful PSD

Cercetată disciplinar pentru că a întârziat declanşarea procedurii de tragere la sorţi la completurile de 5, Cristina Tarcea îl indică pe Dragnea ca fiind în spatele „anchetei“. Ea a recuzat ieri patru judecătoare din CSM, cunoscute ca fiind apropiate de PSD.

 

Preşedinta Înaltei Curţi (ICCJ), Cristina Tarcea, a declarat, ieri, înainte de audierea sa în secţia de judecători a CSM, că acţiunea disciplinară deschisă împotriva sa este „un abuz“. Întrebată care ar fi motivele acestui presupus abuz, Tarcea l-a indicat pe liderul PSD, Liviu Dragnea.

În noiembrie 2018, actuala şefă a CSM, judecătoarea Lia Savonea, a cerut revocarea şefei ICCJ pe motiv că nu a respectat prevederile legale privind compunerea completurilor de 5 judecători. Secţia pentru judecători a CSM este dominată de gruparea Savonea, pro-PSD, care are majoritate de voturi. Scandalul privind compunerea completurilor a început după ce dosarul lui Liviu Dragnea a ajuns în apel la unul dintre acestea. „Este un abuz. În ultima vreme tot vorbim despre abuzuri, trebuie să ne uităm foarte atent la toate instituţiile care comit abuzuri. O să vedeţi de ce apreciez că este un abuz. Vă mai aduceţi aminte de declaraţiile politice din august şi septembrie că la Înalta Curte se refuză a se aplica legea? Vă mai aduceţi aminte de interesul direct al preşedintelui Camerei Deputaţilor în organizarea completurilor de 5 judecători? De aceea am spus că am multe declaraţii interesante de făcut despre o discuţie pe care am avut-o cu preşedintele Curţii Constituţionale legat de constatarea conflictului de constituţionalitate, despre o discuţie la fel de interesantă cu domnul Ciorbea. Dar toate la timpul lor.“

Inspecţia Judiciară îi reproşează Cristinei Tarcea că nu ar fi pus în discuţia Colegiului de conducere schimbarea componenţei Completurilor de 5 judecători de la Instanţa Supremă (completurile care dau sentinţele definitive la demnitari) în luna iulie, imediat după intrarea în vigoare a modificărilor impuse de Coaliţia PSD-ALDE, ci abia în septembrie. Potrivit acestei modificări, completurile de 5 nu mai sunt conduse de membrii de drept, ci toţi judecătorii din complet sunt traşi la sorţi. Inspecţia Judiciară susţine că prin această întârziere „40 de cauze de competenţa completurilor de 5 judecători şi 11 cauze de competenţa completurilor de 2 judecători nu au fost repartizate aleatoriu.“ Potrivit legii, cele două acuzaţii reprezintă abateri disciplinare ce pot fi sancţionate cu revocarea din funcţie şi chiar excluderea din magistratură. Acţiunea disciplinară este analizată de Secţia pentru judecători a CSM.

Tarcea, despre întâlnirea cu Dorneanu: Am discutat pe întuneric, mi-am lăsat telefonul în anticameră 

Cristina Tarcea, a declarat, după ce discutarea cazului său la CSM a fost amânată, că a avut o întâlnire cu preşedintele CCR Valer Dorneanu. „Cu domnul Valer Dorneanu am discutat despre completurile de cinci judecători, la foarte scurt timp după ce s-a pronunţat decizia prin care s-a constatat conflictul juridic de constituţionalitate. Singurul lucru pe care pot să vi-l spun acum este că a fost o discuţie în care am fost pusă să-mi ţin telefonul în anticameră, iar discuţia s-a purtat pe întuneric, atât de întuneric, încât la final am luat haina domnului Dorneanu pe mine“, a spus Tarcea. Ea a precizat că discuţiile din CSM au fost amânate pentru 27 martie, după ce le-a recuzat pe judecătoarele Lia Savonea, Gabriela Baltag, Evelina Oprina şi Nicoleta Ţânţ, din motive de ostilitate în ceea ce o priveşte. Ea a mai invocat susţinerea necondiţionată a acestora faţă de conducerea Inspecţiei Judiciare şi mai multe antepronunţări, cu ocazia diferitelor şedinţe avute pentru organizare tragerilor la sorţi ale completurilor de cinci judecători de la ICCJ.

Ciorbea: „Dacă crede că are ceva special să spună, să spună“

Victor Ciorbea a afirmat că nu a avut niciodată vreo discuţie cu preşedintele instanţei supreme şi că singura interacţiune cu aceasta a fost la comisiile juridice, când doar s-au salutat.

„Să spună despre ce este vorba, dar e bine să spună adevărul“, a declarat Victor Ciorbea, pentru HotNews.ro. „Eu nu am avut în viaţa mea nicio discuţie cu doamna Tarcea. Ne-am salutat când am intrat la comisiile juridice şi asta a fost tot. Nu am întâlnit-o în niciun alt cadru, nimic, şi este foarte curios ce discuţii a avut dânsa cu mine. Să spună când vrea despre ce e vorba, dar e bine să spună adevărul – când m-am întâlnit eu cu dânsa şi când a discutat cu mine. Iar de faţă cu toată lumea din comisiile juridice, şi cu procurorul general, şi cu preşedintele Curţii Constituţionale, şi cu alţii, nu cred că am avut dezbateri cu dânsa pe o temă sau alta“, a declarat Avocatul Poporului. Întrebat dacă a discutat vreodată cu Tarcea despre completurile de 5 judecători de la instanţa supremă sau despre decizia CCR în acest sens, Victor Ciorbea răspuns: „Absolut niciodată. Ce să discut cu dânsa? Dacă crede că are ceva special să spună, să spună“. De partea cealaltă, Valer Dorneanu a precizat că nu comentează afirmaţiile şefei ICCJ.

 

Comentarii