De Sănătate

Punem punctul pe știi

Şeful DSP: Ne aşteptăm ca acest val să dureze mai mult decât valul 4

joi, 06 ianuarie 2022, 03:00
3 MIN
 Şeful DSP: Ne aşteptăm ca acest val să dureze mai mult decât valul 4

Numărul de noi cazuri COVID 19 la Iaşi s-a dublat în numai două zile. Ieri au fost raportate 172 de noi persoane infectate cu SARS COV 2, faţă de 84 câte au fost raportate pe 3 decembrie. Şi numărul pacienţilor internaţi la ATI s-a dublat în doar o săptămână. Autorităţile sanitare recunosc că prognosticul privind debutul valului 5 a fost depăşit şi că durata episodului pandemic va fi mai mare decât cea din toamnă.

“Prognoza noastră privind creşterea numărului de cazuri era pentru a doua jumătate a lunii ianuarie, dar se pare că lucrurile au depăşit din nou prognosticul. Incidenţa a crescut foarte mult. S-a dublat practic de la o zi la alta, şi la nivel local, şi la nivel judeţean şi la nivel naţional. De asemenea, dacă săptămâna trecută aveam doar 6 pacienţi COVID în ATI, săptămâna aceasta, de luni încoace avem 12 pacienţi”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

În acelaşi timp, în majoritatea ţărilor europene valul 5 a debutat pe când România se afla încă valul 4 al pandemiei, dar în niciun stat criza pandemică nu s-a încheiat. Autorităţile sanitare cred că de data aceasta, la noi, valul 5 va fi mai lung faţă de cele anterioare.

“Dacă avem în vedere lipsa de încredere a populaţiei în nevoia de a respecta regulile de protecţie în starea de răspândire a bolii, ne putem aştepta ca acest val să dureze mai mult decât valul 4. Spun asta pentru că am constatat că şi atunci când legea prevedea obligativitatea respectării unor reguli, cum ar fi purtatul măştii corespunzător, cum ar fi evitarea aglomeraţiilor şi aşa mai departe, o mare parte din populaţie nu respecta aceste reguli”, a mai adăugat dr. Vasile Cepoi.

Acesta a adăugat că obligativitatea certificatului verde ar fi fost benefică pentru sistemul sanitar deoarece ar fi crescut numărul persoanelor vaccinate şi implicit ar fi fost mai multe cazuri de forme uşoare de boală.

“Din experienţa pe care am avut-o, atunci când s-a anunţat că certificatul verde va fi o condiţie pentru a participa la majoritatea activităţilor, inclusiv la cele profesionale, am constat o creştere a adresabilităţii pentru vaccinare. Momentul în care acest lucru a devenit o problemă în discuţie, adresabilitatea pentru vaccinare a scăzut brusc. Deci cred că o astfel de condiţionare ar determina un comportament mai responsabil al fiecărui cetăţean. Noi promovăm conceptul conform căruia fiecare dintre noi suntem autorii propriei noastre sănătăţi”, a spus dr. Vasile Cepoi.

Veste bună: Omicron, „un guturai” pentru vaccinaţi

Medicii infecţionişti se aşteaptă ca în debutul valului cinci, infecţiile cu cele două tulpini, Delta şi Omicron, să se suprapună. În momentul de faţă, la Iaşi , există doar suspiciuni de infecţie cu tulpina Omicron, despre care studiile au arătat că este mult mai contagioasă. Deocamdată, multe persoane pozitive, despre care se presupune că ar fi infectate cu Omicron, sunt vaccinate şi au făcut o formă uşoară de boală. În cazul vaccinaţilor, infecţioniştii au remarcat că inclusiv siptomele bolii sunt diferite faţă de cele care apăreau la infecţiile cu alte variante ale virusului sau chiar cu cele de la tulpina-mamă.

“Majoritatea pacienţilor care mi s-au adresat la sfârşitul anului trecut şi la începutul acestui an prezentau suspiciune de infecţie cu această variantă Omicron. Toţi însă erau vaccinaţi. Am remarcat că au avut un debut asemenea unui „guturai”, cu acea senzaţie de lăcrimare fără niciun motiv, cu nas care curge sau este înfundat, deci nu sunt simptome care să ne dea un disconfort deosebit. În ceea ce priveşte persoanele nevaccinate, aici încă urmărim lucrurile, urmărim parcursul bolnavului. În special pentru nevaccinaţii care sunt trecuţi de 60 de ani, se pare că pot apărea probleme din punct de vedere al evoluţiei acestei infecţii. Important este să testăm, să punem diagnosticul la timp, să tratăm cât mai precoce, astfel încât să avem o evoluţie favorabilă”, a spus dr. Carmen Dorobăţ, medic primar infecţionist la Spitalul de Boli Infecţioase.

Incidenţa raportată ieri la nivel de judeţ era de 0,34 la mia de locuitori, pe municipiu de 0,50 la mia de locuitori, iar singura comună aflată în scenariu galben era Cozmeşti, cu o incidenţă de 2,81 la mia de locuitori.

Comentarii