anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Siemens, Daimler şi Rheinmetall, în pragul unui proces istoric pentru corupţie în Grecia

GALERIE
siemens
 • siemens
- +

Siemens, Daimler şi Rheinmetall, grupuri care au format reputaţia economiei germane, sunt implicate în cazuri de corupţie de mare amploare în Grecia, ţară faţă de care Germania denunţă permanent practicile frauduloase.

Justiţia elenă nu a stabilit încă data la care 19 foşti directori ai Siemens se vor prezenta la tribunal, dar cazul se anunţă unul dintre cele mai importante procese financiare din Grecia, din ultimul deceniu.

În total, 64 de persoane sunt urmărite pentru corupţie şi spălare de bani, în cadrul unui scandal uriaş care implică mită plătită în schimbul obţinerii de contracte de către Siemens.

Ancheta referitoare la activităţile Siemens a durat 9 ani şi a avut ca rezultat un raport de 2.368 de pagini.

Grupul bavarez, care are legături cu Grecia din secolul XIX, este acuzat că a mituit diverşi oficiali pentru a obţine un contract major de modernizare a reţelei de telecomunicaţii a operatorului elen OTE, la sfâşitul anilor 1990.

În total, Siemens ar fi plătit mită de 70 de milioane de euro pentru contractul de trecere la tehnologia digitală a OTE. În prezent, cel mai mare acţionar al OTE este grupul german Deutsche Telekom.

Între acuzaţi se află fostul director al Siemens în Grecia, Michalis Christoforakos, în vârstă de 62 de ani, dar există şanse reduse ca acesta să ajungă în faţa justiţiei. Christoforakos, de naţionalitate germano-elenă, a părăsit Grecia în 2009, se află în Bavaria, iar justiţia germană refuză categoric extrădarea acestuia, pe motiv că faptele s-au prescris.

Relaţiile deja dificile dintre Germania şi Grecia nu vor fi detensionate de această decizie.

"Mărturia acestei persoane ar fi fost esenţială pentru procesul Siemens de la Atena. Dar înainte de toate este o problemă de dreptate, care demonstrează că există un limbaj dublu din partea Germaniei", a declarat preşedintele Parlamentului elen, Zoe Konstantopoulou.

Grupul Siemens mai este implicat într-un alt caz de corupţie, legat de sistemul de securitate al Jocurilor Olimpice care au fost organizate la Atena în 2004.

Potrivit Transparency International, Grecia continuă să fie cea mai coruptă ţară din Europa, chiar dacă a făcut progrese importante, ca urmare a crizei.

"Corupţia companiilor germane în Grecia este de notorietate de mai mulţi ani, dar cazurile nu au fost urmate de procese", potrivit unui institut german de cercetări în domeniul politicii externe.

În 2011, în plină criză economică şi socială, o comisie parlamentară germană a estimat că finanţele Greciei au pierdut 2 miliarde de euro din cauza corupţiei.

O deputată germană, Sahra Wangenknecht, a afirmat că firmele germane au profitat considerabil de cheltuielile uriaşe făcute de Atena în domeniul apărării.

Constructorul auto Daimler a fost acuzat la rândul său, în primăvară, de justiţia elenă că a plătit mită pentru atribuirea unui contract în valoare de 100 de milioane de euro, pentru livrarea de vehicule militare. Acuzaţii similare sunt aduse companiei Krauss Maffei Wegmann, pentru furnizarea de tancuri Leopard.

Grupul Rheinmetall, din industria apărării, a fost condamnat în 2012 la plata unei amenzi în valoare de 37 de milioane de euro pentru plăţi ilegale către oficiali ai Ministerului elen al Apărării, în schimbul vânzării sistemului de apărare aeriană al companiei, pentru 150 de milioane de euro.

Doi foşti directori ai Ferrostaal au fost condamnaţi, iar compania a fost nevoită să plătească 140 de milioane de euro, pentru că a acordat comisioane ilegale în schimbul unor contracte pentru submarine.

Cu toate acestea, daunele financiare suportate de aceste companii în urma condamnărilor sunt mult mai scăzute decât câştigurile obţinute din astfel de contracte dubioase, ceea ce nu va stopa astfel practici, potrivit analiştilor.

Mediafax

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.