Spital modern, cu sute de locuri, ținut închis în plină pandemie. Nu s-au terminat de semnat hârtiile

vineri, 01 octombrie 2021, 09:27
2 MIN
 Spital modern, cu sute de locuri, ținut închis în plină pandemie. Nu s-au terminat de semnat hârtiile

Spitalul de boli cronice şi îngrijiri paliative (din Botosani – n. red), obiectiv început în toamna anului 2017, reprezintă încă o dovadă a incapacităţii multor oficiali şi funcţionari plătiţi de către stat de a se plia pe urgenţele şi nevoile cetăţenilor. În plin val patru al pandemiei, când această unitate nouă putea primi pacienţi diagnosticaţi cu Covid-19 pentru a-i trata în cele mai bune condiţii, municipalitatea încă nu a reuşit să finalizeze lucrările la utilităţi. Şi chiar dacă acestea ar fi finalizate, mai sunt încă multe lucruri de pus la punct, astfel că, cel mai probabil, spitalul ar putea fi deschis abia în primăvara anului viitor, când probabil va trece şi valul pandemic.

„Se lucrează”

La această dată se lucrează la racordul la reţeaua termică. „Este singura lucrare care ne-a mai rămas, care se va finaliza în maxim două luni. Avem probleme deosebite cu traseul, pe care a trebuit să-l modificăm pentru această reţea de alimentare cu energie termică, pentru că acolo sunt o serie de proprietăţi private care nu au fost luate în calcul atunci când s-a aprobat acest spital, cu branşamentele aferente şi trebuie să găsim soluţii. Sunt unele soluţii identificate, dar avem nevoie de dispoziţii de şantier şi de a modifica traseul. Şi în acest moment se lucrează la reţeaua de energie termică”, a declarat primarul Cosmin Andrei. Potrivit acestuia, spitalul este deja racordat la reţelele de apă, canalizare şi energie electrică.

„A fost pus acolo la hei rup”
 Funcţionarii plătiţi din fonduri publice sunt experţi în a da explicaţii de ce nu se poate inaugura un obiectiv, dar corigenţi când vine vorba să mişte lucrurile. Aşa se întâmplă şi în cazul acestui spital. Astfel, problemele întâmpinate în realizarea reţelei de încălzire pleacă de la faptul că în zonă sunt terenuri care nu aparţin municipalităţii. „Spitalul a fost pus acolo la hei rup. S-a spus , fără a se ţine cont de faptul că foarte puţin din terenul din jurul spitalului este al nostru”, a declarat un oficial din primărie. În aceste condiţii, a fost necesară stabilirea unui alt traseu pentru racordul la reţeaua de energie termică. Edilii nu s-au folosit însă de prerogativele pe care le au în actuala criză sanitară, în care, pornind de la necesitatea deschiderii unui nou spital, puteau fi făcute lucrări chiar şi pe terenuri private, mai ales în timpul stării de urgenţă. În plus, chiar şi cu aceste inconveniente, edilii au avut la dispoziţie patru ani să se gândească la ele, nu acum, când spitalul ar trebui inaugurat.

Mai mult, pe monitorulbt

Comentarii