Statul a fost înşelat cu o jumătate de milion de euro de o ieșeancă fără studii și fără ocupație

miercuri, 06 septembrie 2023, 01:50
2 MIN
 Statul a fost înşelat cu o jumătate de milion de euro de o ieșeancă fără studii și fără ocupație

Statul a fost tras în piept cu o jumătate de milion de euro de o ieșeancă fără studii și fără ocupație. Suma reprezintă prejudiciul provocat de aceasta prin evaziune fiscală. Singurul lucru pe care l-a mai putut face Fiscul a fost să obțină o condamnare severă a Crenguței Stănescu. „Școala vieții” și-a demonstrat eficiența.

În martie 2019, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal au trimis-o în judecată pe „Stănescu Crenguța (fiica lui Natural și Natural, domiciliată în sat Lunca Cetățuii, căsătorită, fără studii, fără ocupație, fără antecedente penale) pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală”, după cum s-a menționat în rechizitoriu. Femeia era acuzată că pe parcursul a 10 luni, în perioada februarie – decembrie 2014, a consemnat în registrele firmei pe care o administra, Fullnef Metal SRL, 155 de achiziții fictive, în valoare totală de 14,2 milioane lei. Suma reprezenta contravaloarea a sute de tone de deșeuri de fier, aluminiu, cupru, bronz și plumb, ca și diverse piese de automobil și chiar un buldoexcavator.

În fapt, marfa nu existase niciodată. Fullnef SRL nu deținea nici camioane cu care să o transporte, nici depozite în care să o țină. De altfel, „partenerii” de afaceri ai Crenguței Stănescu fie nici nu auziseră de ea vreodată, fie erau ieșeni care umblau cu căruța din casă în casă după deșeuri metalice, pentru a le revinde la centre specializate. Achizițiile menționate în contabilitate aveau doar rolul de a permite rambursări de TVA și reducerea artificială a impozitului pe profit. În declarația depusă la fisc pentru anul 2014, Crenguța Stănescu a declarat un impozit pe profit de doar 355 lei. În fapt, el ar fi trebuit să se ridice la 2,2 milioane lei. În total, prejudiciul adus bugetului de stat s-a ridicat conform anchetatorilor la 2,7 milioane lei.

Apărătorul Crenguței Stănescu a afirmat în fața instanței că aceasta ar fi fost de fapt judecată pentru faptele altor persoane. De asemenea, el a insistat asupra faptului că femeia nu avea studii, era bolnavă și vârstnică, fiind ajutată de rudele ei. Niciunul dintre argumente nu a fost însă acceptat de magistrații Tribunalului. Chiar dacă femeia nu și-a recunoscut vina, judecătorii au preferat să-i aplice pedeapsa minimă, care se ridică însă totuși la 9 ani de închisoare. Timp de trei ani, femeia nu va mai avea dreptul de a exercita funcția de administrator. Sentința pronunțată de Tribunal nu este definitivă, Crenguța Stănescu mai având șansa apelului.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii