De Business

Punem punctul pe știi

Sub un apartament din Frumoasa s-a găsit o mină de aur: patru ieşeni fac acolo afaceri de 70 mil. euro pe an

joi, 20 iulie 2023, 01:50
3 MIN
 Sub un apartament din Frumoasa s-a găsit o mină de aur: patru ieşeni fac acolo afaceri de 70 mil. euro pe an

Ascensiune fulminantă pentru o firmă din Iaşi: după numai trei ani de existenţă, aceasta a ajuns să învârtă anual afaceri de ordinul zecilor de milioane de euro. În 2022, societatea Fertil Star a avut o cifră de afaceri care a ajuns la aproape 70 mil. euro, fiind de 50 de ori mai mare faţă de 2020, an în care a fost înfiinţată firma. Atunci, Fertil Star, cu activitate în agricultură, încheia exerciţiul financiar cu afaceri de 1,4 mil. euro, potrivit bilanţurilor depuse la Ministerul Finanţelor Publice (MFP), comparate de „Ziarul de Iaşi”. Care este secretul?

Acţionar majoritar al Fertil Star – firmă care figurează cu sediul social într-o cameră dintr-un apartament din Frumoasa (str. Radu Vodă) – este Iulian Ursu (40%), restul acţiunilor fiind deţinute de Cristina Brumă (20%), Cosmin Vîlcu (20%) şi Sorin Ionuţ Burueană (20%). Cum au dat această „lovitură” în afaceri? „Cum poţi reuşi decât prin muncă, iar în spatele muncii stă experienţa”, ar fi pe scurt explicaţia lui Iulian Ursu, oferită „Ziarului de Iaşi”.

În urmă cu trei ani, firma intra pe piaţa comerţului cu îngrăşăminte chimice, iar explozia de preţuri de anul trecut la îngrăşăminte a fost încă un factor care i-a ajutat să facă un salt spectaculos în afacere, pe lângă creşterea cantităţilor vândute şi a numărului de clienţi.

Într-un apartament de la etajul 1 al blocului din imagine (foto: GoogleMaps) are sediul social firma Fertil Star

Astfel, de la o cifră de afaceri de 121,2 mil. lei (24 mil. euro) în 2021, firma ieşeană a ajuns la 343,1 mil. lei (69,5 mil. euro) în 2022, valoare de peste 2,5 ori mai mare faţă de un an înainte şi de aproape 50 de ori mai mare faţă de 2020, încheiat cu o cifră de afaceri de 6,8 mil. lei (1,4 mil. euro), conform datelor financiare ale societăţii, depuse la MFP.

Şi profitul net a fost aproape dublu anul trecut, ajungând la 8,6 mil. lei (1,7 mil. euro), comparativ cu 4,5 mil. lei (915.000 lei) cu un an înainte. Aceste sume fabuloase au fost înregistrate cu o mână de oameni pe statul de plată, societatea raportând în 2022 la MFP un număr mediu de 9 angajaţi, în timp ce în anul 2021 a declarat un număr mediu de 5 angajaţi. Fertil Star a pornit la drum în 2020 cu un singur angajat.

Anul trecut, industria europeană a îngrăşămintelor a suferit un declin după ce mai multe companii şi-au întrerupt sau redus producţia din cauza scumpirii puternice a gazelor naturale, printre care şi combinatul Azomureş, cel mai important producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România. Preţurile la îngrăşăminte au luat-o razna, iar multe firme care distribuiau îngrăşăminte şi-au restrâns activitatea sau au dispărut de pe piaţă.

„Cum poţi reuşi decât prin muncă, iar în spatele muncii stă experienţa. Gama de îngrăşăminte clasice este largă, noi lucrăm cu furnizori din ţară. Am mai adus produse şi din alte ţări, Grecia, Egipt, au preţuri mai bune şi calitate mai bună. Ţinând cont şi că Azomureş, cel mai mare producător de îngrăşăminte chimice din România stagnează, nu produce, a crescut şi activitatea noastră. Nimic nu este imposibil dacă lucrezi corect, dar este multă muncă în spatele acestor rezultate. Avem 11 agenţi, merg la fermieri, strâng comenzile şi livrăm. (…) Au fost şi momente dificile. Am cumpărat de la furnizorii din ţară marfa şi am vândut-o în pierdere, căci marfa s-a scumpit în jumătate de an, dar s-a ieftinit într-o lună, însă am mers înainte. Acum preţurile cât de cât s-au ieftinit, au ajuns la un plafon de stagnare-echilibrare şi ne simţim mai confortabil. Pentru că preţurile mici înseamnă volum mai mare de produse, un cash-flow mai mare. Oricum, nu suntem singurii din piaţă, suntem o picătură într-un ocean. Dar faptul că avem o vastă experienţă în spate, ştiam piaţa când am început pe cont propriu, ne-a ajutat şi am obţinut rezultate bune. Iar când ai din toate direcţiile susţinere, înţelegere şi fair-play, totul este posibil”, a declarat Iulian Ursu pentru „Ziarul de Iaşi”.

Firma are ca obiect de activitate intermedieri în comerţul cu combustibili, minereuri, metale şi produse chimice pentru industrie. La nivelul judeţului Iaşi mai există alte 14 firme cu acest obiect de activitate, potrivit datelor Registrului Comerţului. 

Comentarii