Surpriză – Mihai Chirica, un nou proces: hărţuire. În context, filaj şi presiune psihică

luni, 21 februarie 2022, 02:50
6 MIN
 Surpriză – Mihai Chirica, un nou proces: hărţuire. În context, filaj şi presiune psihică

Ca şi cum cele cinci dosare penale pe care le are deja nu i-ar fi adus destulă bătaie de cap şi nopţi nedormite, primarul s-a ales pe deasupra cu un nou proces în instanţă. Cea care ar trebui să-i fie cel mai apropiat colaborator în activitatea edilitară, secretarul general al municipiului, i-a făcut acestuia plângere la instanţă. Juristul Denisa Ionaşcu cere judecătorilor să îl oblige pe primar să-i respecte demnitatea în muncă şi să înceteze hărţuirea morală asupra ei. În sesizare, aceasta răspunde şi acuzaţiilor formulate în ultima vreme de Chirica la adresa sa. Totodată, secretarul vorbeşte de acţiuni de filaj făcute cu scopul de a fi intimidată, dar nu atribuie acestea direct primarului.

Conflictul fără precedent între primar şi secretarul general al municipiului va fi arbitrat de instanţă. Mihai Chirica a fost dat în judecată de către Denisa Ionaşcu. Aceasta din urmă solicită judecătorilor să-l oblige pe primar să-i respecte demnitatea în muncă şi să înceteze hărţuirea morală asupra ei.

Acţiunea a fost depusă săptămâna trecută, iar daunele morale solicitate sunt în cuantum de 100.000 lei. În sesizarea depusă la instanţă, secretarul răspunde acuzaţiilor formulate în ultima vreme de către Mihai Chirica la adresa sa.

Denisa Ionaşcu descrie o stare de temere şi nesiguranţă în care se află, iar stresul cauzat „a fost foarte mare, având puseuri de tensiune după fiecare astfel de moment consumat”.

„Toate aceste ieşiri publice prin care sunt atacată îmi creează o stare de temere şi nesiguranţă a locului de muncă şi a singurei mele surse de venit, mai cu seamă că acestea vin din partea angajatorului şi mă vizează direct”, se arată în plângere. În acelaşi timp, în acţiune, secretarul vorbeşte despre acţiuni de filaj care ar fi fost făcute cu scopul de a fi intimidată, dar nu atribuie primarului aceste acţiuni.

Când s-a rupt colaborarea între primar şi secretar

Anterior intrării în vigoare a Codului Administrativ, primarul, în calitate de conducător al instituţiei, a evaluat-o anual pe Denisa Ionaşcu cu punctaj maxim şi calificativul „foarte bun”, respectiv în toată perioada 2015 – 2019.

Colaborarea instituţională dintre cei doi a început să se deterioreze în aprilie 2021, când au avut loc percheziţii la Primăria Iaşi în dosarul „Zoiosu”, anchetă DIICOT în care Ionaşcu este martor iar primarul, inculpat.

De la acel moment, secretarul spune că a devenit „ţinta unor atacuri nejustificate exprimate prin cuvinte, acţiuni şi conduită ostilă din partea domnului Chirica Mihai” prin care i-au fost atacate „demnitatea, credibilitatea şi competenţa”.

CITESTE SI: Rufele murdare din dosarul "Zoiosu". Cum a fost prins primarul Chirica!

În acţiunea depusă, secretarul invocă mai multe poziţii publice exprimate de primar, inclusiv în conferinţe de presă, declaraţii la care Ionaşcu nu a avut replică până acum. „Deşi nu am făcut decât să respect dispoziţiile legale şi solicitărilor organelor în drept, precizez că ulterior acestui moment am fost ţinta hărţuirii lui Chirica Mihai”, spune Denisa Ionaşcu în acţiune.

Secretarul detaliază şi un moment petrecut în ianuarie 2021: ea a acordat atunci un aviz de nelegalitate la un proiect de hotărâre privind exercitarea unui drept de preempţiune asupra vânzării locuinţelor amenajate în blocul care face obiectul dosarului „Zoiosu”: construit de familia Asimionesei, care controlează publicaţia BZI, pe un teren concesionat de la Primărie, imobilul face obiectul anchetei DIICOT întrucât în clădire au fost amenajate locuinţe, cu toate că trebuia să fie o pensiune.

CITESTE SI: Cum vrea să scape primarul Chirica de un martor incomod

„După analiza conţinutului Avizului 1705 din 7.01.2021, Mihai Chirica mi-a cerut sa redactez un denunţ şi, deşi nu intră în atribuţiile mele de serviciu, am redactat şi am prezentat, spre semnare, primarului un denunţ pe care acesta nu l-a semnat şi nici nu mi l-a restituit”, se arată în acţiune.

Precizarea secretarului este importantă: primarul este acuzat în dosarul  „Zoiosu” de „omisiunea sesizării”, în sensul că primarul ar fi avut cunoştinţă de neregulile de la imobil, dar ar fi omis să sesizeze organele de cercetare penală.

Totuşi, într-o declaraţie publică, Chirica susţinea că a depus o sesizare la Parchet privind neregulile care fac obiectul dosarului „Zoiosu”.

„Prin mai multe ieşiri publice din zilele de 27, 28 şi 29 aprilie, Mihai Chirica acuză, fără a preciza numele, dar lăsând a se înţelege că este vorba de persoana mea, că un funcţionar nu i-ar fi respectat dispoziţia de a depune plângere la parchet. O astfel de dispoziţie nu există şi nu a existat, iar secretarul general nu are stabilite atribuţii privind sesizarea organelor de cercetare penală”, se arată în acţiune.

În completare, Denisa Ionaşcu precizează că atribuţii în acest sens sunt în sarcina Direcţiei Juridice. Cu toate acestea, în iunie 2021, primarul ar fi depus o sesizare penală, acuzând secretarul tot de „omisiunea sesizării”.

Denisa Ionaşcu a fost filată

În acţiune, Denisa Ionaşcu răspunde primarului şi în ceea ce priveşte aluziile acestuia la viaţa ei privată, aluzii făcute în cadrul unei conferinţe de presă de la începutul acestui an.

În context, ea precizează că, în octombrie 2021, au fost trimise, prin Poştă, aşa-numite „avertizări de integritate” către mai multe instituţii (inclusiv către primar) care cuprindeau fotografii cu Denisa Ionaşcu, „avertizările” fiind semnate sub numele martorului cu identitate protejată din dosarul „Zoiosu”.

CITESTE SI: Chirica a pornit “jihadul” înspre Denisa Ionaşcu. Doi “câini de luptă” pe urmele sale

„Aceste fotografii sunt rezultatul unor acţiuni de filaj, realizate în scopul intimidării mele, şi au fost ataşate la «sesizările» depuse, neasumate prin semnătură de o persoană identificabilă”, a menţionat Ionaşcu, adăugând că „conţinutul acestor fotografii nu are nimic imoral”.

Context: fotografiile şi sesizările la adresa Denisei Ionaşcu au fost trimise la scurt timp după ce aceasta, sub identitate asumată, a dat declaraţii în calitate de martor la DIICOT. Secretarul spune că i-a adus la cunoştinţă primarului faptul că acuzaţiile din petiţie sunt false, iar scopul lor era „denigrarea ca o formă de răzbunare pentru declaraţiile date în dosarul penal”.

La câteva luni, în ianuarie 2022, într-o conferinţă de presă, Mihai Chirica invoca public materialele. „(…) acesta s-a lansat în atacuri vizând viaţa mea privată făcând referire la subsemnata într-o viziune imorală – cu trimitere la materialul calomnios comunicat pe numele martorului protejat (…) La aceeaşi dată, 19 ianuarie 2022, în cadrul conferinţei de presă, Mihai Chirica formulează atacuri menite să mă discrediteze, absolut nefondate, nu doar cu privire la statutul marital, dar şi cu privire la activitatea profesională desfăşurată de subsemnata, punându-mi la îndoială competenţa şi credibilitatea”, se arată în acţiune.

„Stare de temere şi nesiguranţă”

În plângerea depusă la instanţă, Denisa Ionaşcu a invocat şi alte motive care i-au afectat activitatea: solicitarea publică a lui Chirica ca secretarii să fie „legaţi” de mandatul primarului (retrasă între timp de acesta), încercarea de a limita atribuţiile secretarului sau încercarea de a face o evaluare „pe repede-înainte” a secretarului pe anul 2021 cu toate că nu erau îndeplinite toate cerinţele legale.

CITESTE SI: Speriat, Chirica dă înapoi: nu mai vrea să lege secretarul de mandatul primarului

„Toate aceste ieşiri publice prin care sunt atacată îmi creează o stare de temere şi nesiguranţă a locului de muncă şi a singurei mele surse de venit, mai cu seamă că acestea vin din partea angajatorului şi mă vizează direct. Trebuie de asemenea remarcat maniera, atitudinea în care s-au desfăşurat toate aceste acţiuni ale domnului Chirica Mihai, şi anume o atitudine vădit intimidatoare, o încercare de destabilizare a subsemnatei, în preajma perioadei de evaluare a performanţelor mele individuale”, a mai spus secretarul municipiului în acţiune.

Deocamdată, instanţa nu a stabilit un termen de judecată. 

Comentarii