Tătaru şi Arafat au detaliat proiectul internării obligatorii şi carantinării

luni, 06 iulie 2020, 12:20
2 MIN
 Tătaru şi Arafat au detaliat proiectul internării obligatorii şi carantinării

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii a anunţat că a fost aprobat în şedinţa guvernului un proiect care să iniţieze măsuri sanitare pentru situaţii deosebite. El a mai spus:

“E necesar pentru a putea gestiona pandemia. Aţi putut observa de vineri până azi modificările de abordare a tot ce a însemnat carantină şi internare. Suntem în evaluarea persoanelor care au părăsit izolarea sau carantinarea. Avem o diferenţă de număr de pacienţi în spitale de 550 mai puţini internaţi în spitale în ultimele două zile. Acest proiect de lege a fost aprobat în guvern, va merge în regim de urgenţă în Parlament. Sper ca interesul naţional să nu lase loc de interpretare politică”.

La rândul lui, Raed Arafat, secretar de stat în ministerul Sănătăţii a detaliat proiectul de lege iniţiat de Guvern. “Proiectul de lege abordează problema mai general, nu doar pentru Covid, poate fi aplicat şi în alte situaţiid e risc biologic şi epidemiologic. Proiectul începe cu mai multe definiţii. Termenul ”carantina persoanelor” se va referi la persoane sănătoase. Termenul ”izolare” se va referi la persoanele bolnave sau infectate. Proiectul prevede, ca excepţie, dacă e depăşită capacitatea spitalelor, ca izolarea să poată fi făcută şi la domiciliu. Există şi posibilitatea instituirii unor măsuri de către comandantul acţiunii, care apoi trebuie supuse validării Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Prefecturile, prin Comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă, la propunerea DSP, pot aproba carantinarea unor zone din judeţele lor. Dar nimeni nu va lua decizia singur. Întotdeauna va exista o implicare a părţii ştiinţifice: DSP, Institutul Naţional de Sănătate Publică etc. Legea se referă şi la situaţiile în care se instituie măsurile de carantină sau izolare: epidemie declarată de Ministerul Sănătăţii, urgenţă de sătătate publică declarată de OMS, pandemie declarată de OMS, eveniment neobişnuit declarat de DSU sau Ministerul Sănătăţii. Prin excepţie, dacă un medic constată un risc de trasmitere comunitară al unei boli extrem de contagioase, informează DSP şi poate lua decizia de carantinare sau izolare până se iau măsurile la nivel zonal sau naţional”, a spus Arafat.

 

 

 

Comentarii