Tătaru şi Arafat au detaliat proiectul internării obligatorii şi carantinării
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.05.2021

Tătaru şi Arafat au detaliat proiectul internării obligatorii şi carantinării

GALERIE
Tataru and Arafat
  • Tataru and Arafat
- +

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii a anunţat că a fost aprobat în şedinţa guvernului un proiect care să iniţieze măsuri sanitare pentru situaţii deosebite. El a mai spus:

“E necesar pentru a putea gestiona pandemia. Aţi putut observa de vineri până azi modificările de abordare a tot ce a însemnat carantină şi internare. Suntem în evaluarea persoanelor care au părăsit izolarea sau carantinarea. Avem o diferenţă de număr de pacienţi în spitale de 550 mai puţini internaţi în spitale în ultimele două zile. Acest proiect de lege a fost aprobat în guvern, va merge în regim de urgenţă în Parlament. Sper ca interesul naţional să nu lase loc de interpretare politică”.

La rândul lui, Raed Arafat, secretar de stat în ministerul Sănătăţii a detaliat proiectul de lege iniţiat de Guvern. “Proiectul de lege abordează problema mai general, nu doar pentru Covid, poate fi aplicat şi în alte situaţiid e risc biologic şi epidemiologic. Proiectul începe cu mai multe definiţii. Termenul ”carantina persoanelor” se va referi la persoane sănătoase. Termenul ”izolare” se va referi la persoanele bolnave sau infectate. Proiectul prevede, ca excepţie, dacă e depăşită capacitatea spitalelor, ca izolarea să poată fi făcută şi la domiciliu. Există şi posibilitatea instituirii unor măsuri de către comandantul acţiunii, care apoi trebuie supuse validării Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Prefecturile, prin Comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă, la propunerea DSP, pot aproba carantinarea unor zone din judeţele lor. Dar nimeni nu va lua decizia singur. Întotdeauna va exista o implicare a părţii ştiinţifice: DSP, Institutul Naţional de Sănătate Publică etc. Legea se referă şi la situaţiile în care se instituie măsurile de carantină sau izolare: epidemie declarată de Ministerul Sănătăţii, urgenţă de sătătate publică declarată de OMS, pandemie declarată de OMS, eveniment neobişnuit declarat de DSU sau Ministerul Sănătăţii. Prin excepţie, dacă un medic constată un risc de trasmitere comunitară al unei boli extrem de contagioase, informează DSP şi poate lua decizia de carantinare sau izolare până se iau măsurile la nivel zonal sau naţional”, a spus Arafat.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Formatul Bucureşti - 9

Lucian DÎRDALA

Formatul Bucureşti - 9

Ceea ce a reieşit, însă, în urma reuniunii virtuale organizate de România, ne lasă să înţelegem că opinia majoritară a central- şi est-europenilor este favorabilă întăririi legăturii transatlantice şi, implicit, găsirii unei modalităţi de afirmare a potenţialului politico-militar al Europei care să nu pună în cauză coeziunea NATO.

Filmuletul zilei

opinii

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

Avea tot felul de idei crazy

Radu PĂRPĂUȚĂ

Avea tot felul de idei crazy

Viki ar fi fost o fată frumoasă, dacă n-ar fi avut pe obrazul drept şi pe gât cicatricile hidoase ale unei arsuri. Când avea doisprezece ani, taică-său venise acasă beat şi o pusese să aprindă lampa abia stinsă şi încinsă. În urma exploziei, rămăsese pe toată viaţa însemnată. 

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Am întâlnit deseori muzicieni care, ascultând cuvintele admirative despre o creaţie a lor din trecute perioade, preferau comentariile celor mai recente realizări - atitudine firească în cazul profesionistului preocupat mereu să evolueze. Totuşi, adăugând ultima serie de tuşe la portretul lui Cristian Mandeal, mă voi întoarce mai întâi la cronicile concertelor susţinute la Iaşi, deşi selecţia este dificilă, pentru că sunt numeroase, toate apreciative.

pulspulspuls

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ceva ciudat simţim că parcă se întâmplă la partidoiul ieşean în ultimele zile, dragi cetitori. Şi nu ştim dacă are legătură cu aşezarea taberelor în vederea pregătirii alegerii conducerii viitoare a filialeri au ba. 

Caricatura zilei

De ce ești mai iute cu antenă?

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.