Telenovela cu pui secreti de leu la ZOO Craiova

marți, 25 iunie 2013, 12:42
4 MIN
 Telenovela cu pui  secreti de leu la ZOO Craiova

Administratorul şi tehnicianul veterinar de la Grădina Zoologică din Craiova au fost demişi, în condiţiile în care aceştia nu au anunţat autorităţile despre faptul că leoaica a fost gestantă şi a născut patru pui, care însă nu au supravieţuit, transmite corespondentul MEDIAFAX

Atât administratorul Grădinii Zoologice, Ion Cojocaru, cât şi tehnicianul veterniar Gheorghe Diaconeasa au fost acuzaţi de neglijenţă în serviciu şi de neîndeplinirea sarcinilor de serviciu, decizia de desfacere a contractelor de muncă în cazul celor doi fiind anunţată marţi de reprezentanţii Regiei Autonome de Administrare a Domniului Public Craiova.

Conducerea Regiei de Administrare a Domeniului Craiova a declanşat o anchetă, în 20 iunie, în cazul dispariţiei unor pui de leu de la Grădina Zoologică din Craiova, care s-ar fi născut, cu o zi înainte, în captivitate, dar când mai mulţi jurnalişti au mers să vadă şi să filmeze puii aceştia dispăruseră.

Jurnaliştii au intrat în posesia unui filmuleţ realizat în 19 iunie de o persoană care a asistat la naşterea a trei pui de leu la Grădina Zoologică din Craiova. Pe filmuleţ se vede cum una dintre leoaice îşi alăptează puii, care par sănătoşi şi jucăuşi. Jurnaliştii care au mers a doua zi să fotografieze şi să filmeze puii au constatat, când au ajuns în faţa cuştii leilor, că puiuţii dispăruseră.

Căutaţi pentru a explica această situaţie, administratorii Grădinii Zoologice nu au putut fi găsiţi, ei punând lacătele la porţi şi închizându-şi telefoanele mobile.

Conducerea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, în subordinea căreia este Grădina Zoologică, a declarat că iniţial nu a fost informată că leoaica ar fi gestantă.

"Noi nu am fost informaţi iniţial de cei de la Grădina Zoologică despre faptul că leoaica ar fi fost gestantă şi în acest sens o să facem o anchetă, vedem cine este responsabil de acest lucru, vedem dacă este vorba de prostie, iresponsabilitate sau alte lucruri. O să facem o anchetă şi vom lua măsurile necesare. Ce ştiu eu în momentul de faţă este că s-a întâmplat că una dintre leoaice a făcut un avort spontan şi puii s-au născut morţi. Asta mi-au spus apoi reprezentanţii de la Zoo", a declarat, joi, Florin Lungu, director RAADPFL Craiova.

Faptul că puii s-au născut vii a fost confirmat şi de către inspectorul şef de la Poliţia Animalelor, care a declanşat, la rândul său, o anchetă după ce s-a aflat despre disparţia puilor.

Nici reprezentanţii Gărzii de Mediu sau cei ai Secţiei 2 de Poliţie nu au reuşit să îl găsească pe administratorul Grădinii Zoologice, astfel că aceştia au lăsat înştiinţări reprezentanţilor zoo să se prezinte la sediile instituţiilor respective pentru a lămuri situaţia dispariţiei puilor de leu.

În după-amiaza zilei de 20 iunie, cadavrele a doi pui de leu au fost aduse de către un îngrijitor al Grădinii Zoologice la Direcţia Sanitar Veterinară Dolj, existând presupunerea că este vorba despre doi dintre puii născuţi cu o zi în urmă, care au dispărut între timp.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Sanitar Veterinare Dolj, îngrijitorul de la Grădina Zoologică din Craiova a lăsat cadavrele a doi pui de leu, recent născuţi, fără să ofere alte explicaţii, medicii veterinari urmând să facă autopsia cadavrelor pentru a se stabili condiţiile în care au murit animalele.

În 21 iunie, reprezentanţii Regiei Autonome de Administrare a Domniului Public şi Fondului Locativ au anunţat că în urma anchetei declanşate în acest caz s-a stabilit că leoaica de la Grădina Zoologică a născut patru pui, care însă nu au supravieţuit.

"În 19 iunie leoaica de la Grădina Zoologică din Parcul Nicolae Romanescu a născut prematur patru pui, care nu au supravieţuit. Evenimentul s-a petrecut în jurul orelor 19.30 – 20.00, conform declaraţiilor angajaţilor de la Grădina Zoologică. Precizăm că doi dintre puii decedaţi au fost ridicaţi de către inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare Dolj în vederea efectuării autopsiei, pentru stabilirea cauzei morţii acestora, celelalte două cadavre urmând să fie ridicate în cursul zilei de astăzi (vineri – n.r.)", se preciza într-un comunicat transmis de reprezentanţii Regiei Autonome de Administrare a Domniului Public şi Fondului Locativ Craiova.

Reprezentanţii Regiei Autonome de Administrare a Domniului Public mai spuneau că administratorul Grădinii Zoologice, Ion Cojocaru şi tehnicianul veterinar Ghreorghe Diaconeasa vor fi cercetaţi disciplinar pentru că nu şi-au anunţat superiorii despre faptul că leoaica era gestantă.

"Cei doi nu au adus la cunoştinţa superiorilor ierarhici direcţi şi nici conducerii regiei faptul că leoaica a fost gestantă în toată această perioadă, cu toate că în urma controlului DSVSA Dolj, efectuat în luna martie, li s-a pus acestora în vedere să ia măsurile necesare pentru a preîntampina reproducerea animalelor din Grădina Zoologica, deoarece aceasta nu îndeplineşte standardele impuse de Directiva Europeană 99/22/CE", mai preciza sursa citată.

Comentarii