De Business

Punem punctul pe știi

Ţeparii de la Hachi Investment Grup au mai dat o lovitură de 1,87 milioane lei

vineri, 15 aprilie 2016, 01:50
2 MIN
 Ţeparii de la Hachi Investment Grup au mai dat o lovitură de 1,87 milioane lei

Cel mai mare creditor al firmei, care va rămâne cu ochii în soare, este Fiscul ce are de recuperat 1,45 milioane lei.

 

Una din firmele ţeparilor de la Hachi Investment Grup urmează să fie radiată, deşi creditorii acceptaţi la masa credală nu au primit nici măcar un leu. Judecătorii ieşeni au aprobat propunerea administratorului judiciar al societăţii, care a cerut închiderea procedurii şi radierea după ce nu a identificat bunuri care să permită stingerea măcare a unei părţi din datorii. Cei cinci creditori ai firmei, înscrişi la masa credală cu creanţe de 1,87 milioane lei, nu îşi vor mai recupera banii, însă au aprobat închiderea procedurii deoarece ar fi trebuit să suporte din „propriul buzunar” continuarea ei.

Cea mai mare sumă o are de recuperat Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice, aproximativ 1,45 milioane lei, proveniţi din neonorarea obligaţiilor fiscale către bugetul general consolidat al statului. Al doilea creditor ca importantă este Banca Comercială Română Leasing IFN, care a şi solicitat şi obţinut intrarea Hachi Investment Group în insolvenţă pentru suma de 302.000 lei. Debitul este un rest de plată aferent celor trei contracte de credit semnate de administratorii firmei cu instituţia de creditare. Ceilalţi trei creditori sunt Unicredit Leasing Corporation cu o creanţă de 76.000 lei, Idea Leasing IFN şi Idea Broker de Asigurare SRL cu circa 40.000 lei şi Direcţia Economică de Finanţe Publice Locale cu 5.300 lei.

„Sintetizând, se poate constata că această stare a fost determinată de concurenţa mai multor cauze: disponibilităţi băneşti reduse, insuficiente acoperirii obligaţiilor de plată acumulate de debitoare pe parcursul perioadei şi slaba preocupare în recuperarea creanţelor, valoarea acestora rămânând la un nivel ridicat”, potrivit raportului administratorului judiciar privind cauzele ajungerii firmei în insolvenţă. Societatea Hachi Investment Group a fost înfiinţată de Mihail Rusu şi Ionuţ Saviuc în 2011 şi a fost dealer local Mazda până în 2014. Tot în 2011, Saviuc a inaugurat în calitate de director al Hachi Motors noul showroom Honda din Valea Lupului, dar se pare că ulterior s-a despărţit de partenerii săi de afaceri. La începutul anului 2014, Hachi Motors, în calitate de dealer Honda, a tras obloanele şi a lăsat cu ochii în soare clienţii care achitaseră avansuri sau chiar sume integrale pentru achiziţia de maşini sau motociclete japoneze. Sentinţa de radiere a fost motivată şi comunicată pe data de 13 aprilie, iar în termen de şapte zile de la această dată, proprietarii firmei Hachi Investment Grup pot declara apel. 

 

 

Comentarii