De Business

Punem punctul pe știi

Un cunoscut producător de vinuri face eforturi să se salveze

sâmbătă, 12 septembrie 2015, 01:50
3 MIN
 Un cunoscut producător de vinuri face eforturi să se salveze

In timp ce Fiscul a cerut falimentul firmei SC Casa Olteanu SRL, administratorul firmei SC Casa Olteanu SRL a anunţat lansarea unor noi vinuri.

Firma producătoare a vinurilor Gramma, SC Casa Olteanu SRL, aflată într-un program de reorganizare judiciră, se află cu sabia lui Damocles deasupra capului după ce Fiscul i-a cerut intrarea în faliment, dar se pregăteşte de lansarea unor noi produse şi listarea la mari reţele de magazine din ţară şi din afară. Termenul la care s-ar putea pronunţa judecătorul sindic asupra cererii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Iaşi a fost stabilit pentru prima zi a lunii octombrie. Potrivit tabelului definitiv al creanţelor, AJFP Iaşi are de recuperat peste 500.000 lei de la Casa Olteanu dintr-un total al masei credale de peste 4,5 milioane lei, iar conform programului de plăţi impus prin planul de reorganizare, aflat în acest moment în al doilea trimestru al anului doi de implementare, trebuiau să fie efectuate plăţi către bugetul de stat. Cum administratorul judiciar Management Reorganizare Lichidare nu a dispus de fondurile necesare, AJFP Iaşi a solicitat falimentul firmei, chiar dacă administratorul special al firmei a transmis prin rapoartele trimestriale că societatea îşi desfăşoară activitatea în condiţii normale şi are în plan lansarea unor noi produse.
 
Astfel, în primul trimestru din anul II de reorganizare, firma debitoare şi-a desfăşurat activitatea – cultivarea viţei de vie, prelucarea strugurilor şi îmbutelierea vinului de viţă nobilă – pe trei direcţii: producţie, promovare şi vânzare. „Pe partea de producţie, s-a lucrat atât pe partea de vie/struguri, cât şi pe partea de condiţionare şi îmbuteliere stoc existent. La nivel de îmbuteliere stoc existent, în prezent, pe baza estimărilor de vânzări, societatea îşi conservă vârfurile calitative, un stoc de sticle produs finit care să ajungă până la noua producţie. În paralel se analizează oportunitatea producerii unor noi produse sub alte tipuri de toaletări şi ambalaje pentru a aborda un alt tip de consumator, acela care migrează dispre alte băuturi (distilate, bere) spre vin”, potrivit raportului administratorului special. Referitor la promovarea produselor, societatea a crescut numărul de evenimente „în zonele unde există piaţă pentru vinurile de calitate, respectiv Bucureşti, Constanţa, Cluj, Iaşi şi Satu Mare”. Din punct de vedere al vânzărilor, acestea au crescut semnificativ pe canalul principal HORECA (n.r. – hoteluri, restaurante, cafenele), atât din prisma sezonalităţii, dar şi prin creşterea calităţii, multiplicarea punctelor de vânzare şi abordarea unor noi pieţe. „Toate aceste practici au dus la creşterea încrederii atât a consumatorilor finali, cât şi a partenerilor. În toamna acestui an societatea intenţionează abordarea mai multor segmente de piaţă şi listarea în trei mari reţele de magazine din ţară şi una din străinătate ce are operaţiuni la nivel UE”, potrivit aceluiaşi document. Totuşi, din documentul menţionat rezultă şi că, în perioada 27 martie – 27 iunie 2015, societatea trebuia să achite creditorilor circa 114.000 lei, dar niciunul din creditorii prevăzuţi în programul de plăţi nu a primit bani.
 
Societatea a avut diverse încasări, însă banii au fost folosiţi pentru plata salariilor şi a zilierilor sau pentru facturile la utilităţi. Această decădere nu era aşteptată de proprietarii firmei dacă luăm în calcul că în trimestrul III al anului trecut, deşi erau prevăzute plăţi de 215.000 lei, au fost efectuate plăţi în avans, respectiv o sumă de 400.000 lei. Firma Casa Olteanu SRL a fost înfiinţată în anul 2005 de familia preotului din satul Vişan, Gabriel Olteanu, care deţinea, în această zonă, prin moştenire, 20 de hectare de teren. Atunci, preotul a mai luat în arendă 40 de hectare şi, împreună cu familia a hotărât să construiască o fabrică. În 2006 a accesat fonduri europene SAPARD în valoare de 500.000 euro şi cu ajutorul unor credite bancare a ridicat o cramă şi a utilat-o modern. Cu aproximativ 1.3 milioane de euro, familia Olteanu a reuşit să deschidă o afacere ce trebuia să aduca venituri de peste 1 milion euro anual.
 

 

Comentarii