Un europarlamentar cere Curţii de Conturi un control privind fondurile BOR

joi, 08 august 2013, 01:50
2 MIN
 Un europarlamentar cere Curţii de Conturi un control privind fondurile BOR

In replică, Patriarhia arată că banii publici cheltuiţi de Biserică sunt verificaţi anual de instituţia precizată.

Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu a transmis o scrisoare preşedintelui Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, în care solicită ca instituţia să examineze posibilitatea de a dispune un control asupra tuturor fondurilor publice direcţionate către Biserica Ortodoxă Română (BOR) în ultimii cinci ani. Europarlamentarul precizează că demersul său a fost determinat de faptul că, potrivit relatărilor mass-media, de-a lungul ultimilor 23 de ani, sume foarte mari de bani au fost alocate de stat către BOR, în special pentru construcţia de biserici, astfel încât, potrivit unor statistici, s-au construit peste 4.000 de lăcaşe de cult, în condiţiile în care s-au construit, în aceeaşi perioadă, 0 şcoli, 0 grădiniţe şi 0 spitale publice. "Având în vedere prezenta situaţie economico-socială, consider că este nu doar de competenţa Curţii de Conturi, dar şi de bunul simţ să se prezinte contribuabililor cât din impozitele lor au fost direcţionate către BOR, fără să luăm în calcul, desigur, salariile preoţilor, ca bugetari. Cred ca cetăţenii sunt indreptăţiţi să ştie cât din impozitele pe care ei le plătesc se duc către BOR, aşa cum ştiu cum se folosesc banii publici de către guvern, ministere, agenţii, primării şi alţi ordonatori de credite. Este o simplă chestiune de informare iar tot ce este în legătură cu banul public trebuie să fie o informaţie publică", arată Bodu. El menţionează că singura instituţie în măsură că facă un astfel de calcul care apoi să fie prezentat publicului este Curtea de Conturi.
 

Patriarhie: "Bodu este dezinformat"

 
În replică, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, a declarat ieri că sprijinul financiar primit de unităţile bisericeşti de la bugetele publice, locale şi centrale este verificat, anual, de Curtea de Conturi. "Ne surprinde că domnul europarlamentar Bodu nu are cunoştinţă de această situaţie, care este aceeaşi de 23 de ani. Curtea de Conturi verifică, de 23 de ani, sprijinul financiar primit de unităţile bisericeşti de la bugetele publice, locale şi centrale. În fiecare an Curtea verifică felul în care au fost utilizaţi banii, de aceea există inclusiv norme metodologice stabilite şi de Secretariatul de Stat pentru Culte şi de Ministerul Finanţelor Publice despre felul în care se oferă sprijinul financiar potrivit legislaţiei româneşti în vigoare", a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
"Deci nu există din acest punct de vedere nici un dubiu. Domnul europarlamentar Bodu este dezinformat, dacă se ia după relatările din anumite media", a mai spus preotul.

Comentarii