De Sănătate

Punem punctul pe știi

Un om de afaceri de peste Prut ridică o fabrică de medicamente la Tomeşti. Clădirea va avea 11.000 mp

miercuri, 03 aprilie 2024, 03:05
3 MIN
 Un om de afaceri de peste Prut ridică o fabrică de medicamente la Tomeşti. Clădirea va avea 11.000 mp

Iaşul se consolidează în industria farmaceutică: au apărut primele imagini cu cea de-a cincea fabrică de medicamente din judeţul Iaşi, de data aceasta în comuna Tomeşti, după ce omul de afaceri Ceslav Ciuhrii din Republica Moldova, fiul academicianului Mircea Ciuhrii, cunoscut pentru realizarea de medicamente din ţesut de insecte, a decis să extindă facilităţile de producţie în localitatea ieşeană, unde va produce sub brandul Newtone Laboratories.

În prezent, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, producţia locală de medicamente din judeţul Iaşi se bazează pe patru companii: două foarte mari – Antibiotice SA şi Fiterman Pharma SRL – şi alte două la distanţă mare ca cifră de afacei – Ircon SRL şi Hyperion SA, ultima preluată în urmă cu 5 ani de producătorul de medicamente Rompharm Company, cu acţionari străini: Venelin Stoyanov Georgiev şi Aida Georgiev, din Bulgaria.

Hala de producţie Newtone Laboratories din Tomeşti a fost construită de la zero, şi se desfăşoară pe o suprafaţă de 11.000 mp, pe un teren de aproximativ 4 hectare, achiziţionat în urmă cu câţiva ani. Compania din industria farmaceutică a obţinut autorizaţia de construire în februarie 2021, iar pe site-urile firmelor responsabile de execuţia lucrărilor, consultate de „Ziarul de Iaşi”, au fost publicate recent câteva fotografii. Compania este recunoscută pentru elaborarea substanţei active a preparatului Adenoprosin, pentru tratarea adenomului de prostată (supozitoare), dar produce şi comercializează şi suplimentele alimentare Imuheptin şi Imupurin (capsule), cât şi produsul topic Spondi-Liz (cremă) şi produse de îngrijire a părului (şampoane, balsamuri şi loţiuni).

Când reprezentanţi ai companiei au confirmat în urmă cu doi ani pentru profit.ro, intenţia de a construi o unitate de producţie în judeţul Iaşi, publicaţia arăta că fabrica va avea o capacitate de producţie de 24.000 de fiole de 1 şi 2 ml pe oră, în maximum 10 serii pe lună; va dispune şi de o linie de dozare de supozitoare de 22.000 de supozitoare pe oră, cu o masă de la 1 la 3 gr, în maximum 20 de serii de supozitoare pe lună; şi o linie de producţie creme de circa 3.600 de tuburi pe oră.

Anul trecut, cei patru producători din judeţul Iaşi care au ca domeniu de activitate fabricarea preparatelor farmaceutice (CAEN 2120), respectiv fabricarea produselor farmaceutice de bază (CAEN 2110), au realizat afaceri totale de aproximativ 708 mil. lei, în creştere cu 22% faţă de anul 2021 (579 mil. lei), potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor Publice (MFP), comparate de „Ziarul de Iaşi”. Cu excepţia Hyperion SA, care a fost pe pierderi atât anul trecut, cât şi în 2021, celelalte companii locale au realizat un profit net de 84,7 mil. lei în 2022, dublu comparativ cu un an înainte, când profitul net a fost de circa 40 mil. lei, după cum reiese din situaţiile financiare depuse la MFP. Aproximativ 1.600 de oameni lucrau la aceşti producători locali la sfârşitul anului 2022.

Cei mai mari producători de medicamente din judeţul Iaşi sunt Antibiotice, firmă cu capital de stat, cu o cifră de afaceri de 483,7 mil. lei în 2022, şi Fiterman Pharma, cu afaceri de 213,2 mil. lei în acelaşi an. Ircon, firma cunoscutului medic ieşean Christache Zanoschi, care a găsit reţeta pentru medicamentul Cervugid ovule (indicat pentru leziunile de col uterin), a realizat o cifră de afaceri de 9,4 mil. lei anul trecut, iar Hyperion SA a avut afaceri de 1,9 mil. lei.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii