Un proiect din 2017 privind alăptarea în spațiul public, cu amenzi, încă în dezbatere și azi

marți, 11 mai 2021, 12:39
1 MIN
 Un proiect din 2017 privind alăptarea în spațiul public, cu amenzi, încă în dezbatere și azi

Un proiect de lege inițiat de fostul deputat PNL Ovidiu Raețchi în 2017, privind alăptarea în spațiul public, se află în dezbatere și azi, la Camera Deputaților, deși a fost adoptat de Senat încă din 2018. Legea prevede și amenzi.

Fostul deputat Ovidiu Raețchi a precizat că a propus o lege care să reglementeze alăptatul în spațiul public pentru că  a constat că există cazuri în care mame au fost date afară din hoteluri sau restaurante ori li s-a refuzat acordarea unor servicii în spații publice pentru că își alăptau copilul. 

„Deși un astfel de comportament este în mod evident discriminatoriu, iar legea permite alăptarea în  spații publice, cadrul legislativ actual nu sancționează aceste reacții discriminatorii și nu le protejează pe mamele care-și alăptează copiii”, menționa deputatul. 

Prin urmare, Ovidiu Raețchi a propus mai multe amenzi pentru „evacuarea dintr-un spațiu public a unei mame care are dreptul de a se afla în acel spațiu și care alăptează un copil de până la 24 de luni; interzicerea în orice mod a alăptării în spațiile publice a unui copil de până la 24 de luni; refuzul furnizării de servicii unei persoane care alăptează un copil de până la 24 de luni”. 

Amenzile nu sunt, totuși, foarte mari. Dacă faptele sunt săvârșite de o persoană fizică, amenda e de la 100 la 500 de lei, iar dacă este comisă de o persoană juridică, de la 1.000 la 2.000 de lei. 

Continuarea, pe newsweek

Comentarii