Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Schimb cu un teren de lângă Cimitirul „Eternitatea“

Un PUZ controversat este azi pe masa consilierilor. Vor lua decizia corectă?

GALERIE
sedinta Consiliul local Iasi
  • sedinta Consiliul local Iasi
- +

Consilierii locali se reunesc astăzi în şedinţa ordinară aferentă lunii septembrie. Pe ordinea de zi au fost incluse 30 de proiecte de hotărâre. Cel mai probabil, două dintre acestea vor isca discuţii în plen: un schimb de terenuri şi aprobarea unui plan urbanistic zonal (PUZ) controversat. În primul caz, schimbul este propus între Primărie şi firma G&R Imobiliar Group SRL. 

Societatea vrea să cedeze un teren de 1.281 mp pe str. Ciric, amplasament pe care nu poate implementa un proiect imobiliar în contextul în care suprafaţa este vecină cu Cimitirul „Eternitatea“. În schimb, firma vrea un teren de 3.370 mp în Cicoarei, zonă care are un potenţial semnificativ de dezvoltare în următorii ani. Proiectul de hotărâre a fost respins deja de câteva ori de plenul Consiliului Local (CL), iar, la şedinţa precedentă, a creat fricţiuni inclusiv în grupul consilierilor PNL: unii au votat, alţii nu, iar proiectul a căzut la un singur vot.

Pentru aprobarea unui astfel de proiect, Executivul are nevoie de girul a 19 consilieri, iar alianţa de facto din plen (PSD-ALDE-PMP) numără doar 18 reprezentanţi, în condiţiile în care aproape că nu există şedinţă în care să nu lipsească consilieri. Celălalt proiect constă în aprobarea unui imobil de locuinţe pe str. Ipsilanti cu un regim de înălţime subsol, parter şi 2 etaje. În Comisia de urbanism a CL acest proiect a fost discutat în mai multe rânduri în ultimii doi ani, investitorul (două persoane fizice) solicitând un număr şi mai mare de etaje cu toate că suprafaţa parcelei este de doar 350 mp. Culmea, deşi a trecut prin Comisie de mai multe ori, în documentaţia aferentă proiectului de hotărâre este un aviz care datează din 2016.

Ce alte proiecte vor intra pe ordinea de zi

Pe masa consilierilor locali vor fi două proiecte ce vizează aprobarea studiilor aferente construirii a două grădiniţe: una în Dacia şi cealaltă în Bucium. În total, 460 de locuri noi pentru preşcolari, iar investiţia totală se ridică la aproape 13 milioane lei, intenţia Primăriei fiind de a atrage fonduri europene. Tot în relaţia cu sistemul de învăţământ, plenul CL va aproba reprezentanţii forului în consiliile de administraţie ale şcolilor şi liceelor. Un consilier PSD (Vlad Nedelcu) este be­neficiarul unui alt proiect inclus pe ordinea de zi: social-democratul a solicitat drept de superficie pe două suprafeţe de teren (de 84 mp şi, respectiv, 52 mp) care-i mărginesc o proprietate imobiliară de pe str. 14 Decembrie 1989. Consilierul ar urma să achite anual o redevenţă totală de 450 euro. Alte două iniţiative vizează actualizarea datelor în cazul unor proiecte europene ce vor fi implementate de Primărie: reconversia unor terenuri degradate în spaţii verzi şi modernizarea zonei C.A. Rosetti.

Nu în ultimul rând, consilierii vor dezbate un proiect urbanistic de amploare propus de două persoane fizice pe o suprafaţă de peste 20 hectare, amplasamentul desfăşurându-se de la limita administrativă dintre Iaşi şi Popricani până la circa un kilometru de zona restaurantului „La Castel“. Prin proiect se propune construirea unui ansamblu de vile şi locuinţe colective mici, inclusiv cu amenajarea unui centru de cartier. Amplasamentul a fost împărţit în aproape 230 de parcele şi, cel mai probabil, în viitor vor fi vândute pe loturi către cei interesaţi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri