Un PUZ controversat este azi pe masa consilierilor. Vor lua decizia corectă?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 14.05.2021

Schimb cu un teren de lângă Cimitirul „Eternitatea“

Un PUZ controversat este azi pe masa consilierilor. Vor lua decizia corectă?

GALERIE
sedinta Consiliul local Iasi
  • sedinta Consiliul local Iasi
- +

Consilierii locali se reunesc astăzi în şedinţa ordinară aferentă lunii septembrie. Pe ordinea de zi au fost incluse 30 de proiecte de hotărâre. Cel mai probabil, două dintre acestea vor isca discuţii în plen: un schimb de terenuri şi aprobarea unui plan urbanistic zonal (PUZ) controversat. În primul caz, schimbul este propus între Primărie şi firma G&R Imobiliar Group SRL. 

Societatea vrea să cedeze un teren de 1.281 mp pe str. Ciric, amplasament pe care nu poate implementa un proiect imobiliar în contextul în care suprafaţa este vecină cu Cimitirul „Eternitatea“. În schimb, firma vrea un teren de 3.370 mp în Cicoarei, zonă care are un potenţial semnificativ de dezvoltare în următorii ani. Proiectul de hotărâre a fost respins deja de câteva ori de plenul Consiliului Local (CL), iar, la şedinţa precedentă, a creat fricţiuni inclusiv în grupul consilierilor PNL: unii au votat, alţii nu, iar proiectul a căzut la un singur vot.

Pentru aprobarea unui astfel de proiect, Executivul are nevoie de girul a 19 consilieri, iar alianţa de facto din plen (PSD-ALDE-PMP) numără doar 18 reprezentanţi, în condiţiile în care aproape că nu există şedinţă în care să nu lipsească consilieri. Celălalt proiect constă în aprobarea unui imobil de locuinţe pe str. Ipsilanti cu un regim de înălţime subsol, parter şi 2 etaje. În Comisia de urbanism a CL acest proiect a fost discutat în mai multe rânduri în ultimii doi ani, investitorul (două persoane fizice) solicitând un număr şi mai mare de etaje cu toate că suprafaţa parcelei este de doar 350 mp. Culmea, deşi a trecut prin Comisie de mai multe ori, în documentaţia aferentă proiectului de hotărâre este un aviz care datează din 2016.

Ce alte proiecte vor intra pe ordinea de zi

Pe masa consilierilor locali vor fi două proiecte ce vizează aprobarea studiilor aferente construirii a două grădiniţe: una în Dacia şi cealaltă în Bucium. În total, 460 de locuri noi pentru preşcolari, iar investiţia totală se ridică la aproape 13 milioane lei, intenţia Primăriei fiind de a atrage fonduri europene. Tot în relaţia cu sistemul de învăţământ, plenul CL va aproba reprezentanţii forului în consiliile de administraţie ale şcolilor şi liceelor. Un consilier PSD (Vlad Nedelcu) este be­neficiarul unui alt proiect inclus pe ordinea de zi: social-democratul a solicitat drept de superficie pe două suprafeţe de teren (de 84 mp şi, respectiv, 52 mp) care-i mărginesc o proprietate imobiliară de pe str. 14 Decembrie 1989. Consilierul ar urma să achite anual o redevenţă totală de 450 euro. Alte două iniţiative vizează actualizarea datelor în cazul unor proiecte europene ce vor fi implementate de Primărie: reconversia unor terenuri degradate în spaţii verzi şi modernizarea zonei C.A. Rosetti.

Nu în ultimul rând, consilierii vor dezbate un proiect urbanistic de amploare propus de două persoane fizice pe o suprafaţă de peste 20 hectare, amplasamentul desfăşurându-se de la limita administrativă dintre Iaşi şi Popricani până la circa un kilometru de zona restaurantului „La Castel“. Prin proiect se propune construirea unui ansamblu de vile şi locuinţe colective mici, inclusiv cu amenajarea unui centru de cartier. Amplasamentul a fost împărţit în aproape 230 de parcele şi, cel mai probabil, în viitor vor fi vândute pe loturi către cei interesaţi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Toni HRIŢAC

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Când interesul privat este mare, iar responsabilitate aproape inexistentă, expertiza liberalilor urcă la cote ameţitoare. Când urgenţa publică cere însă sacrificiu, iniţiativa lor dispare. Reglementările devin sfinte. Lipsa de iniţiativă a autorităţilor în vremuri cu totul excepţionale ar intra mai degrabă la zădărnicirea combaterii bolilor decât nepurtarea măştilor.

Filmuletul zilei

opinii

„Viaţa mea e un roman”

Alexandru CĂLINESCU

„Viaţa mea e un roman”

Am expus aici o părere strict personală. Şi ca să nu existe nici o ambiguitate: nu ţin jurnal, nu-mi voi scrie memoriile, dar citesc cu plăcere şi cu interes - atunci când merită - jurnale şi memorii.

Lenin şi Ştefan cel Mare

Radu POPESCU

Lenin şi Ştefan cel Mare

Socialiştii şi medalia de AUR.

Complexul Cultural Ieşean

George PLEȘU

Complexul Cultural Ieşean

În timpul unei dezbaterii pe care am organizat-o anul trecut, intitulată „Cultura şi oraşul”, l-am întrebat pe Ştefan Teişanu, directorului Centrului Cultural Clujean, despre oportunitatea înfiinţării unei astfel de instituţii la Iaşi. Răspunsul primit a deranjat orgoliile unei părţi din publicul prezent, dar a atins un subiect sensibil, pe care rar avem curajul să-l abordăm pe plan local. Astfel, în glumă, a sugerat ca instituţia similară din Iaşi să fie numită „Complexul Cultural Ieşean”, cu referire la modul în care fosta capitală culturală a României se raportează la statutul demult pierdut.

pulspulspuls

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Iacătă, dragilor, că nu degeaba îl remarcam aicea la rubricuţă în Postul Mare pe junele conţilier USR de 26 de ani în comiţia Cozetei, la ieşirea de la negocierile cu Chirica, pe viitorul acuzat de trădare Mr. Ciorăpel! 

Caricatura zilei

Fără amendă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.