anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Şi-a "altoit" băiatul pe stradă, după ce copilul a sărit să-şi apere mama

Un şef din Jandarmeria ieşeană a scăpat cu amendă, după ce fusese condamnat cu inchisoarea

GALERIE
sef, jandarmi
 • sef, jandarmi
- +

Un ofiţer de jandarmi a fost "spălat" de magistraţii Curţii Militare de Apel după ce şi-a transformat fiul într-un sac de box. Condamnat la închisoare de Tribunalul Militar ieşean, şeful serviciului de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean a avut câştig de cauză la instanţa superioară. Aceasta l-a pedepsit cu o simplă amendă penală, şi aceasta cu amânare. Lt.col. Antonio Sitaru îşi va păstra astfel postul în cadrul Jandarmeriei ieşene. O pedeapsă cu închisoarea, chiar cu suspendare, l-ar fi lăsat fără pâine, condamnările penale fiind incompatibile cu statutul de militar.

Sitaru şi soţia sa divorţaseră în decembrie 2019, cei doi copii rămânând în grija mamei. Despărţirea celor doi soţi nu a fost una chiar amiabilă, relaţiile dintre ei rămânând tensionate. Sitaru îşi acuza fosta soţie că nu îl lasă să-şi vadă copiii, un motiv în plus de tensiune fiind situaţia partajului de bunuri. Pe 13 septembrie 2020, Carmen S. plecase cu cei doi copii spre cimitirul Socola. A oprit maşina în zona Rondului Vechi CUG, pentru a cumpăra lumânări. Din spate se apropia maşina condusă de Antonio Sitaru, care a parcat pentru a discuta cu copiii. La întoarcerea fostei soţii, între cei doi s-a desfăşurat o scenă apreciată diferit de magistraţii ieşeni şi de cei din Bucureşti. Femeia a refuzat să deschidă portiera, pentru ca Sitaru să poată interacţiona cu cei doi copii ai săi. Bărbatul a încercat să-i smulgă cheile din mână, femeia afirmând ulterior că ar fi fost lovită. Între cei doi a intervenit băiatul de 14 ani al lui Sitaru, care a vrut să-şi ajute mama. Jandarmul a reacţionat "ca la carte", imobilizându-şi fiul prinzându-l cu antebraţul de gât şi lovindu-l apoi cu pumnul în coaste. Conflictul a încetat după ce din maşină a coborât şi fetiţa de 11 ani, care i-a strigat tatălui său să înceteze. Bărbatul s-a îndepărtat spre maşina proprie, nu înainte de a agita pumnul şi a le transmite membrilor familiei sale că "vă mănânc eu".

În instanţă, fosta soţie a ofiţerului nu a putut demonstra că ar fi fost lovită de acesta. Vânătăile suferite de băiat au fost însă menţionate într-un certificat medico-legal. În faţa judecătorilor, Sitaru a afirmat că nu şi-a lovit fiul, vânătăile provenind din faptul că acesta se joacă într-un stil mai violent cu sora sa. Dimpotrivă, fiul ar fi fost cel care l-ar fi lovit cu pumnii. Testul poligraf nu a fost concludent, dar explicaţiile jandarmului nu au fost crezute de magistraţii ieşeni. Aceştia nu au fost înduplecaţi nici de caracterizarea de serviciu prezentată de IJJ, din care rezulta că Sitaru "este un militar foarte disciplinat, cu simţ de răspundere", care "a dat dovadă de iniţiativă şi disponibilitate fiind mereu preocupat pentru dobândirea şi completarea cunoştinţelor" şi care, "pentru rezultatele foarte bune obţinute constant în exercitarea atribuţiilor de serviciu a obţinut permanent calificativul «foarte bun» şi a fost nominalizat ofiţerul anului". Judecătorii Tribunalului Militar l-au condamnat pe Sitaru la 8 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. "aplicarea de violenţe în plină stradă în timpul zilei, faţă de minor, cu folosirea unor procedee fizice mult disproporţionate faţă de condiţia fizică a minorului, chiar dacă sub imperiul unei stări emoţionale, constituie o faptă care depăşeşte cadrul unei conduite normale, general acceptate de societate, astfel că se impune sancţionarea acesteia potrivit prevederilor Codului penal", au justificat magistraţii.

Faptele au fost apreciate altfel miercuri de magistraţii Curţii Militare de Apel. Şi aceştia l-au găsit vinovat pe Sitaru de violenţă în familie, dar nu au considerat necesară aplicarea unei pedepse. În sarcina ofiţerului a fost stabilită o amendă penală în cuantul de 10.000 lei, echivalentă cu 200 de zile-amendă. Pedeapsa nu va fi însă aplicată, judecătorii decizând amânarea ei pe durata termenului de încercare de doi ani. Antonio Sitaru va trebui să achite fiului său 5.648 lei, reprezentând cheltuielile judiciare ale acestuia în faza apelului. În schimb, onorariul avocatului din oficiu desemnat pentru Sitaru, în cuantum de 400 de lei, vor rămâne în sarcina statului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.