Şi-a "altoit" băiatul pe stradă, după ce copilul a sărit să-şi apere mama

Un şef din Jandarmeria ieşeană a scăpat cu amendă, după ce fusese condamnat cu inchisoarea

joi, 26 mai 2022, 23:15
3 MIN
 Un şef din Jandarmeria ieşeană a scăpat cu amendă, după ce fusese condamnat cu inchisoarea

Un ofiţer de jandarmi a fost "spălat" de magistraţii Curţii Militare de Apel după ce şi-a transformat fiul într-un sac de box. Condamnat la închisoare de Tribunalul Militar ieşean, şeful serviciului de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean a avut câştig de cauză la instanţa superioară. Aceasta l-a pedepsit cu o simplă amendă penală, şi aceasta cu amânare. Lt.col. Antonio Sitaru îşi va păstra astfel postul în cadrul Jandarmeriei ieşene. O pedeapsă cu închisoarea, chiar cu suspendare, l-ar fi lăsat fără pâine, condamnările penale fiind incompatibile cu statutul de militar.

Sitaru şi soţia sa divorţaseră în decembrie 2019, cei doi copii rămânând în grija mamei. Despărţirea celor doi soţi nu a fost una chiar amiabilă, relaţiile dintre ei rămânând tensionate. Sitaru îşi acuza fosta soţie că nu îl lasă să-şi vadă copiii, un motiv în plus de tensiune fiind situaţia partajului de bunuri. Pe 13 septembrie 2020, Carmen S. plecase cu cei doi copii spre cimitirul Socola. A oprit maşina în zona Rondului Vechi CUG, pentru a cumpăra lumânări. Din spate se apropia maşina condusă de Antonio Sitaru, care a parcat pentru a discuta cu copiii. La întoarcerea fostei soţii, între cei doi s-a desfăşurat o scenă apreciată diferit de magistraţii ieşeni şi de cei din Bucureşti. Femeia a refuzat să deschidă portiera, pentru ca Sitaru să poată interacţiona cu cei doi copii ai săi. Bărbatul a încercat să-i smulgă cheile din mână, femeia afirmând ulterior că ar fi fost lovită. Între cei doi a intervenit băiatul de 14 ani al lui Sitaru, care a vrut să-şi ajute mama. Jandarmul a reacţionat "ca la carte", imobilizându-şi fiul prinzându-l cu antebraţul de gât şi lovindu-l apoi cu pumnul în coaste. Conflictul a încetat după ce din maşină a coborât şi fetiţa de 11 ani, care i-a strigat tatălui său să înceteze. Bărbatul s-a îndepărtat spre maşina proprie, nu înainte de a agita pumnul şi a le transmite membrilor familiei sale că "vă mănânc eu".

În instanţă, fosta soţie a ofiţerului nu a putut demonstra că ar fi fost lovită de acesta. Vânătăile suferite de băiat au fost însă menţionate într-un certificat medico-legal. În faţa judecătorilor, Sitaru a afirmat că nu şi-a lovit fiul, vânătăile provenind din faptul că acesta se joacă într-un stil mai violent cu sora sa. Dimpotrivă, fiul ar fi fost cel care l-ar fi lovit cu pumnii. Testul poligraf nu a fost concludent, dar explicaţiile jandarmului nu au fost crezute de magistraţii ieşeni. Aceştia nu au fost înduplecaţi nici de caracterizarea de serviciu prezentată de IJJ, din care rezulta că Sitaru "este un militar foarte disciplinat, cu simţ de răspundere", care "a dat dovadă de iniţiativă şi disponibilitate fiind mereu preocupat pentru dobândirea şi completarea cunoştinţelor" şi care, "pentru rezultatele foarte bune obţinute constant în exercitarea atribuţiilor de serviciu a obţinut permanent calificativul «foarte bun» şi a fost nominalizat ofiţerul anului". Judecătorii Tribunalului Militar l-au condamnat pe Sitaru la 8 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. "aplicarea de violenţe în plină stradă în timpul zilei, faţă de minor, cu folosirea unor procedee fizice mult disproporţionate faţă de condiţia fizică a minorului, chiar dacă sub imperiul unei stări emoţionale, constituie o faptă care depăşeşte cadrul unei conduite normale, general acceptate de societate, astfel că se impune sancţionarea acesteia potrivit prevederilor Codului penal", au justificat magistraţii.

Faptele au fost apreciate altfel miercuri de magistraţii Curţii Militare de Apel. Şi aceştia l-au găsit vinovat pe Sitaru de violenţă în familie, dar nu au considerat necesară aplicarea unei pedepse. În sarcina ofiţerului a fost stabilită o amendă penală în cuantul de 10.000 lei, echivalentă cu 200 de zile-amendă. Pedeapsa nu va fi însă aplicată, judecătorii decizând amânarea ei pe durata termenului de încercare de doi ani. Antonio Sitaru va trebui să achite fiului său 5.648 lei, reprezentând cheltuielile judiciare ale acestuia în faza apelului. În schimb, onorariul avocatului din oficiu desemnat pentru Sitaru, în cuantum de 400 de lei, vor rămâne în sarcina statului.

Comentarii