VIDEO Marşul motorizat pentru A8 s-a încheiat cu "Proclamaţia de la Cristeşti"
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

sambata, 08.05.2021

VIDEO Marşul motorizat pentru A8 s-a încheiat cu "Proclamaţia de la Cristeşti"

GALERIE
mars penteu a84
  • mars penteu a84
- +

Cei câteva sute de manifestanţi au cerut o întrevedere a oamenilor de afaceri din regiunea Moldovei şi a asociaţiilor civice din domeniul infrastructurii cu premierul şi cu preşedintele României. La finalul marșului a fost citită Proclamația de la Cristești.

 

Sute de autovehicule şi sute de oameni veniţi din toate judeţele Moldovei, după cum susţin organizatorii, s-au reunit la sfârşitul săptămânii trecute în vestul judeţului Iaşi, la Cristeşti, pe E85, ca să ceară accelerarea proiectelor A7 şi A8. Cele mai mari coloane motorizate, de la motociclete la camioane, au pornit din Iaşi şi Suceava.

Citește și: VIDEO Proclamația de la Cristești: ”Cerem garanții pentru finanțarea autostrăzilor Moldovei, nu doar vorbe și promisiuni”

Ce reclamă organizatorii

Dincolo de semnarea contractului de realizare a studiului de fezabilitate şi proiectului tehnic pe segmentul Ungheni - Iaşi - Târgu Neamţ, cu termen de finalizare în vara lui 2023, Asociaţiile Împreună pentru A8 şi Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei reclamă întârzieri mari în actualizarea acestui tip de documentaţie pe sectorul montan al autostrăzii A8. Contractul pentru cei 210 km a fost încheiat în urmă cu doi ani cu firma spaniolă Ingenieria Especializada Obra Civil E Industrial (Acciona-I). Preţul a fost considerat mult prea mic pentru complexitatea lucrărilor, doar 17,58 de milioane de lei, jumătate din valoarea estimată de pornire a licitaţiei. De altfel, termenul de finalizare a mai fost prelungit de curând, până la sfârşitul lunii noiembrie. Aceeaşi companie a obţinut şi contractul de realizare a SF pe segmentul de autostradă Bacău-Paşcani (A7). Costul pentru studiul pe segmentul de 77 km este similar celui de pe porţiunea montană a A8, 17 milioane de lei.

Citește și: Încă o ciudăţenie a contractului de completare a studiului pentru A8

„Lipseşte o finanţare clară şi predictibilă pentru A8 şi Guvernul se fereşte să o precizeze”, este mesajul celor de la MDM. „Chiar dacă autostrăzile A7 (Ploieşti - Paşcani) şi A8 (Ungheni - Iaşi - Târgu Mureş) au făcut timizi paşi înainte sub noua conducere a Ministerului Transporturilor, există un pericol mare şi real ca acestea să nu devină realitate”, avertizează şi Declaraţia citită sâmbătă la Cristeşti, denumită şi "Proclamaţia de la Cristeşti".

Citește și: Șoferii din Botoșani au chiulit la Marșul Moldovei pentru Autostrada A8. Nu a venit nicio mașină din acest județ

Participanţii la marşul pro-autostradă au cerut la Cristeşti finanţarea prin PNRR a câtorva tronsoane de autostradă (Târgu Mureş - Miercurea Nirajului, Târgu Neamţ - Moţca, Târgu Frumos - Leţcani - Centura de Nord a Iaşului, Focşani - Bacău şi Bacău - Paşcani), asumarea finalizării autostrăzilor A8 şi A7 până în anul 2030, o întrevedere a oamenilor de afaceri din regiunea Moldovei şi a asociaţiilor civice din domeniul infrastructurii cu premierul şi cu preşedintele României.

Citește: VIDEO/FOTO Coloană de zeci de mașini și motocicliști în Păcurari. Începe marșul auto pentru A8

FOTO pagina de FB a asociaţiei Împreună pentru A8

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.