Zece milioane de euro vor zăcea încă un an pe câmp la Leţcani. Nicio soluţie pentru Spitalul Mobil, care stă gol de aproape 2 ani

joi, 04 ianuarie 2024, 02:50
3 MIN
 Zece milioane de euro vor zăcea încă un an pe câmp la Leţcani. Nicio soluţie pentru Spitalul Mobil, care stă gol de aproape 2 ani

Complexul modular amplasat de Leţcani rămâne în curtea parcului agroindustrial de la Leţcani. Spitalul mobil cu tot echipamentul medical din interior este nefolosit din aprilie 2022.

 

„Starea echipamentelor din compunerea Spitalului mobil/ Modular din containere de logistică medicală pentru diagnostic şi tratament pentru combaterea răspândirii Covid-19 Ia nivelul Regiunii Nord-Est (construcţiile, echipamentele şi dotările) Ia preluarea unităţii spitaliceşti pentru o perioadă de 5 ani de la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Euronest a fost în parametrii funcţionali şi nu au fost constatate defecţiuni majore”, îi răspunde ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, deputatului ieşean Marius Ostaficiuc. Parlamentarul a cerut recent detalii despre spitalul mobil aflat în conservare din aprilie 2022.

Cititi si: Sentinţă nouă în cazul achiziţiei Spitalului Mobil Leţcani. Judecătorii au desființat în mare parte raportul Camerei de Conturi

Astfel, cele şase luni de funcţionare din octombrie 2021 până la intrarea în conservare au costat Spitalul de Boli Infecţioase 712 mii de lei – partea de utilităţi (energie electrică, apă şi canalizare), iar de atunci Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean a cheltuit peste 300 de mii de lei pentru consumul de energie electrică, vidanjare, deratizare etc.

Spitalul mobil se află în administrarea ISU Iaşi de la începutul lunii octombrie 2021. Consiliul Judeţean a solicitat eliberarea amplasamentului, pentru reluarea activităţii Parcului TransAgropolis, dar lucrurile trenează. Pe de o parte, trebuie întocmite documentaţii tehnice şi obţinute avize pentru utilităţi, actualizarea Planului Urbanistic Zonal, studiu de fezabilitate, proiect tehnic etc. Pe de altă parte, „noul amplasament nu are asigurată deocamdată, alimentarea cu apă potabilă şi canalizare, utilităţi esenţiale pentru relocarea şi operaţionalizarea spitalului mobil”, explică ministrul de Interne.

Cititi si: O surpriză de 13 milioane euro: Euronest pierde procesul Spitalului Mobil. Mai plătim o dată?

Banii necesari pentru documentaţie şi amenajarea terenului, precum şi pentru mutarea propriu-zisă nu sunt însă prevăzuţi în varianta Bugetului de stat pe 2024 adoptată de Parlament şi intrată în vigoare la sfârşitul anului trecut. Prin urmare, întreg complexul va sta nefolosit şi anul acesta în curtea TransAgropolis.

Amintim că spitalul a fost achiziţionat în primăvara anului 2020 de la o firmă din Turcia sugerată de prefectul liberal de Neamţ de atunci. Conducerea PSD a Consiliului Judeţean Iaşi a optat pentru cea mai mare unitate medicală mobilă, una cu 250 de paturi, iar guvernul liberal care deţine puterea din 2019 a evitat includerea asociaţiilor de consilii judeţene între beneficiarii fondurilor europene pentru astfel de achiziţii.

Complexul medical este alcătuit din 102 module în care sunt amplasate cele 250 de paturi (doar jumătate fiind folosite în pandemie din cauza măsurilor de distanţare). Dintre aceste paturi, 100 sunt echipate pentru terapie intensivă. Printre altele, spitalul beneficiază de staţie proprie de oxigen, de două computere tomograf, de ventilatoare mecanice pulmonare şi de inhalatoare, iar unele dintre acestea din urmă au fost împrumutate altor unităţi spitaliceşti. Toată această aparatură este de asemenea în conservare.

Cititi si: Spitalul mobil de la Leţcani rămâne închis, dar băgat în priză. Războiul din Ucraina îi poate da o nouă destinaţie

După cum se ştie deja, achiziţia a costat în final 11 milioane de euro, cei mai mulţi bani, 10 milioane, provenind din bugetul judeţului Iaşi, iar restul, de la CJ Neamţ. Însă banii nu s-au mai întors la ieşeni şi la nemţeni, nefiind decontaţi din linia specială deschisă pentru acest tip de achiziţii de Comisia Europeană în 2020. În schimb, un raport al Curţii de Conturi a pedepsit asociaţia Euronest cu o amendă de 60 de mii de lei pentru unele nereguli în procedura de achiziţie, sancţiune anulată şi ea între timp de instanţa de judecată. 

Comentarii