Spitalul mobil de la Leţcani rămâne închis, dar băgat în priză. Războiul din Ucraina îi poate da o nouă destinaţie

vineri, 03 martie 2023, 02:50
3 MIN
 Spitalul mobil de la Leţcani rămâne închis, dar băgat în priză. Războiul din Ucraina îi poate da o nouă destinaţie

Complexul aflat în conservare de aproape un an ar urma să fie mutat de la Lețcani. În contextul războiului din Ucraina și al cutremurelor din Turcia și din sudul țării, el a fost menționat în ședința de guvern între cele „patru capabilități la care o să lucrăm pe modul în care sunt implementate, în caz de catastrofă, până ce vine și capabilitatea europeană”.

 

Spitalul modular achiziționat cu efortul principal al CJ Iași și nedecontat nici până azi din fondurile europene alocate exact pentru asemenea obiective continuă să încurce pe mai toată lumea. În primul rând pe cei de la Lețcani, pentru că este amplasat pe teritoriul comunei. Primarul Stelian Turcu s-a arătat în mai multe rânduri nemulțumit că spitalul mobil blochează activitatea parcului agroindustrial Transagropolis. Încă de anul trecut se vorbește de reamplasarea lui la baza de pregătire a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Județean din bd. C.A. Rosetti. Dar, „în momentul de față, documentația tehnico-economică necesară acțiunii de relocare și asigurarea a funcționalității obiectivului se află în etapa de elaborare”, ne-a comunicat IGSU.

Prin urmare, nici costurile acestei operațiuni nu au fost estimate încă. Amintim că IGSU mai operează un asemenea spital modular, care are 300 de paturi comparativ cu 250, ale celui de la Iași. Potrivit unui răspuns primit de la Ministerul Proiectelor Europene la solicitarea Ziarului de Iași, complexul de la București a costat 94 de milioane de lei, din care 75 de milioane au reprezentat finanțarea europeană. Pe spitalul mobil de la Iași Euronest a dat circa 55 de milioane de lei.

Citiți și: O nouă răsturnare de situație în cazul spitalului mobil. Un proces câștigat la Suceava

În prezent, complexul din curtea Transagropolis se află în conservare de astă-primăvară, de când au încetat activitățile medicale. Conceput să fie spital de război, dar adaptat la condițiile pandemiei, spitalul ocupă un hectar de teren cu cele o sută de module componente. Amintim că dotarea este una de vârf comparativ cu celelalte unități mobile din țară, aproape toate decontate prin programul de „Consolidare a capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19” care viza inclusiv achiziționarea de spitale modulare/containere de logistică medicală, din cadrul POIM.

De la punerea lui în funcțiune, în septembrie 2020, complexul a funcționat în total doar opt luni, dovedindu-se prea mare și prea complicat ca să fie administrat de un spital (de Boli Infecțioase). De altfel, asociația care l-a achiziționat – Euronest, din care fac parte cu drepturi egale toate cele șase consilii județene din Regiunea de Nord-Est – l-a predat în comodat Inspectoratului pentru Situații de Urgență Județean Iași.

 

Cu lacăt pe ușă, dar operațional

 

O notă recentă a ISUJ atenționat Euronest să mențină inventarul complet al spitalului. „Având în vedere contextul internațional și evoluția conflictului armat dintre Rusia și Ucraina, Spitalul Mobil/Modular din containere de logistică medicală (250 paturi) pentru diagnostic și tratament pentru combaterea răspândirii COVID-19 la nivelul Regiunii Nord-Est trebuie menținut în stare de operativitate”, subliniază mesajul.

Citiți și: O surpriză de 13 milioane euro: Euronest pierde procesul Spitalului Mobil. Mai plătim o dată?

Directorul Euronest, Alina Popa, ne-a spus că din dotarea complexului lipsesc cele câteva inhalatoare împrumutate încă din 2021 unor spitale pentru tratarea pacienților cu Covid.

De asemenea, într-o recentă ședință de guvern, premierul a anunțat că în următorii doi ani în România va fi amplasat „un spital de nivel doi”, în cadrul proiectului Spitalului European de Campanie finanțat printr-un program numit rescEU. Raed Arafat l-a completat spunând că, în prezent, România dispune de patru unități de acest fel, numărând trei la Ministerul Apărării și pe cea de la Lețcani „la care o să lucrăm pe modul în care sunt implementate, în caz de catastrofă, până ce vine și capabilitatea europeană”.

La acestea se adaugă pavilioanele de medicină operațională-politraumă care vor fi construite și dotate la Brașov, Sibiu și Craiova în cadrul programului PNRR în care nu a mai încăput și Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară de la Miroslava.

Citiți și: Incredibil! Procesul spitalului mobil de la Leţcani se reia din cauza unei confuzii: în loc de Camera s-a spus Curte

Comentarii