Flutur, acuzat ca a pierdut 317 milioane dolari

marți, 22 ianuarie 2002, 00:00
7 MIN
 Flutur, acuzat ca a pierdut 317 milioane dolari

Directorul general al Directiei Silvice Suceava, Gheorghe Nichiforel, a organizat ieri, alaturi de cei doi adjuncti, Constantin Catargiu si Aurel Leuciuc, o conferinta de presa, care a avut scopul de a prezenta realizarile unitatii, in comparatie cu perioada 1997 – 2000, cind unitatea a fost condusa de actualul senator PN, Gheorghe Flutur. „Daca nu eram atacat de fosta conducere nu realizam aceasta situatie", a spus Nichiforel, care a prezentat presei un amplu material in care sint puse alaturi, pentru comparare, performantele realizate de vechea si de actuala conducere. (Daniela MICUTARIU)
Depasiri spectaculoase la toti indicatorii
„In momentul in care am fost instalat in functia de director al Directiei Silvice Suceava mi s-a luat un interviu in care am fost intrebat de activitatea desfasurata de fosta conducere. Pentru ca am facut parte si eu din fosta echipa, am spus ca lucrurile au mers bine si ii felicit pe toti lucratorii acestei institutii. Si am tacut din gura pina in Vinerea Mare, cind am fost improscat cu noroi", a precizat directorul actual al Directiei Silvice Suceava, ing. Gheorghe Nichiforel. Ca urmare a acuzelor aduse, ulterior, de senatorul Gheorghe Flutur cum ca managementul Directiei Silvice lasa de dorit si ca s-au pierdut bani nejustificat, a fost rindul actualei echipe manageriale sa acuze fosta conducere si sa prezinte, la conferinta de presa de ieri, o analiza, prin comparatie, a rezultatelor din perioada 1997-2000 si cele obtinute in 2001. Gheorghe Nichiforel a spus ca pe fondul unor restrictii impuse din partea guvernului, interzicerea exportului cu busteni, DS Suceava si-a concentrat efortul spre valorificarea produselor padurii in conformitate cu legea, reusind sa depaseasca sarcinile primite pe 2001. Alte masuri ferme luate de guvern ar fi impunerea pretului mediu de pornire a licitatiei masei lemnoase pe picior sau interzicerea negocierii pentru masa lemnoasa valorificata pe picior sau la drum auto, aceasta putindu-se valorifica numai prin licitatie. Aceste masuri, care au avut ca scop protejarea padurilor, in sensul evitarii unor taieri masive sau a exportului necontrolat, apreciate ca binevenite de catre Gheorghe Nichiforel, au afectat, totusi, incasarile DS Suceava. Cu toate acestea, asa dupa cum am mentionat, s-a reusit depasirea indicatorilor stabiliti pentru anul precedent.
Actuala conducere a DS a urmarit in activitatea sa, citiva indicatori care au fost comparati cu indicatorii din anul 200. S-a urmarit valorificarea intregii cantitati de masa lemnoasa la intern prin licitatii acestea fiind corecte si in conformitate cu legislatia in vigoare. Diversificarea productiei unitatilor silvice cu produse traditionale ce sint cautate atit pe piata interna cit si pe cea externa, incheierea de contracte cu parteneri interni si externi precum si ritmicitatea in procesul de productie au dus si la cresterea productivitatii muncii.
Directorul DS Suceava, Gheorghe Nichiforel a prezentat valoarea indicatorilor principali realizati in anul 2001 fata de anul 2000, atit in lei cit si in dolari. Productia unitatilor silvice a crescut cu 60% fata de anul 2000 in lei si cu 22% in dolari. Masa lemnoasa valorificata in anul 2001 a fost cu 56% in lei mai mare decit in aceeasi perioada a anului 2000. Pentru agentii economici cu capital privat productia unitatilor silvice realizata in anul 2001 fata de anul 2000 a fost cu 86% mai mare in lei si cu 42% mai mare in dolari. La export s-a inregistrat o scadere in anul 2001, cu 16% mai putin decit in anul 2000. Productivitatea muncii in anul 2001 a inregistrat o crestere cu 90% mai mare decit in 2000, in lei si cu 45% mai mare in dolari.
Din prezentarea facuta de Gheorghe Nichiforel, rezulta ca au existat si citeva sarcini ce nu s-au realizat conform planului in 2001 din anumite motive. Din lipsa cadrului legal, cota de 80.000 mc repartizata pentru construirea de drumuri auto forestiere nu s-a realizat. Un factor ce a impiedicat scoaterea la drum a intregii cantitati de masa lemnoasa contractata de unii agenti economici a fost zapada mare din lunile noiembrie, decembrie. Unele contracte cu agentii economici au fost reziliate, cu pierderea garantiilor depuse datorita incapacitatii de plata. Directorul Nichiforel a precizat ca din cauza dezafectarii, in perioada 1997-2000, a zeci de hectare cu rachita, nu s-a reusit achizitionarea de la celelalte unitati din cadrul RNP a cantitatii de rachita suficienta pentru realizarea planului.
„Fosta conducere s-a dovedit a fi slaba, incheind contracte dezavantajoase pentru unitatea pe care o conducea"
Din materialul prezentat ieri de Gheorghe Nichiforel, reiese ca fosta conducere a DS Suceava a obtinut un pret mediu, in dolari, pe masa lemnoasa valorificata, mult inferior celui inregistrat anul trecut (5,9 $/mc in 1997, 5,7$/mc in 1998, 10,8$/mc in 1999, 12,9 $/mc in 2000 si 14,5 $/mc in 2001). Inmultind cantitatile comercializate cu pretul mediu obtinut in perioada 1997 – 2000 si comparindu-l cu sumele realizate daca s-ar fi obtinut pretul de anul trecut, Nichiforel a spus ca DS Suceava a pierdut, sub conducerea lui Gheorghe Flutur, 202.932.700 dolari. Pe acelasi rationament, a rezultat ca din valorificarea masei lemnoase la agentii economici cu capital privat s-a pierdut de catre fosta conducere 114.373.800 dolari. Gheorghe Nichiforel a explicat ca la situatiile din anii anteriori s-a ajuns din cauza incheierii unor contracte dezavantajoase pentru unitate si din cauza admiterii la licitatie a societatilor cu datorii sau in incapacitate de plata. Directorul DS Suceava a prezentat o multime de cifre care arata ca rezultatele actualei echipe de conducere sint cu mult peste cele ale precedentei. El a spus ca, din cauza contractelor dezavantajoase pe care le-a incheiat fosta conducere, au fost depuse 4 plingeri penale impotriva lui Gheorghe Flutur si a fostilor lui adjuncti.
Gheorghe Nichiforel a spus ca „Aceste pierderi au fost inregistrate in perioada 1997-2000, cind fosta conducere s-a dovedit a fi slaba incheind contracte dezavantajoase pentru unitatea pe care o conducea. Ca un exemplu, amintesc negocierea fara licitatie a masei lemnoase a unei cantitati de 50.000 mc busteni de gater scos la drum auto, cu 20 dolari/mc mult sub pretul mediu obtinut la licitatia cu firma Romanel Bucuresti. Acest contract s-a derulat incepind cu toamna anului 1997 pina in toamna anului 1999".
Contactat telefonic, senatorul Flutur ne-a declarat: „Dupa parerea mea, cei care au facut o astfel de analiza nu au nimic comun cu economia de piata. Este un raport politic si nu tehnic, care incearca sa justifice eficienta celei mai mari unitati silvice din tara odata cu numirea pe criterii politice a noii conduceri. Cine citeste cu atentie si stie cit de cit evolutia pietei lemnului in Romania, isi da seama ca in urma liberalizarii pretului la lemn din 1997, s-a creat treptat competitie si pretul a suportat o majorarea de la un an la altul. A face un calcul tendentios si pus pe seama greselilor manageriale dovedeste clar ca cei care au elaborat acest document raspund unor comenzi politice si nu unor deziderate economice specifice tranzitiei".
„Speram ca noul Parchet anticoruptie se va autosesiza si va definitiva, in cadru legal, aceste dosare"
Directorul DS Suceava a mai spus ca fost conducere a practicat un pret simbolic, de 85 DM/mc, la lemn celuloza rasinoase la unele contracte de export pentru anii 1999 si 2000, pret acceptat de fosta conducere, mult sub pretul mediu obtinut la bustenii gater rasinoase pentru intern. Tot din analiza raportului prezentat la conferinta de presa rezulta ca profitul brut in lei obtinut de Directia Silvica Suceava in anul 2001 este cu 270% mai mare fata de anul 2000. Acelasi profit brut in dolari este cu 107% mai mare in anul 2001 fata de anul 2000. „Acelasi management defectuos, pagubos practicat de fosta conducere a Directiei Silvice Suceava in perioada 1997 – 2000, a dus la aceste pierderi", a mai spus directorul Gheorghe Nichiforel. El a mai adaugat ca in aceeasi perioada, 1997 – 2000, au fost vindute unele mijloace fixe la un pret ce nu acoperea valoarea investitiilor efectuate dupa anul 1999, cum ar fi Centrul de fructe Vatra Dornei. S-au cumparat unele cabane nefunctionale, la preturi exorbitante, cum ar fi cea de la Risca, si s-au facut cheltuieli pentru reparatii capitale la unele drumuri auto forestiere, ori s-au decontat lucrari care nici astazi nu sint executate (DAF Baranca de la O.S Solca contractata pentru reparatii capitale cu societatea FLUTUR SI FIII Gura Humorului).
Actuala conducere, a precizat Gheorghe Nichiforel, a facut patru plingeri penale impotriva fostei conduceri a Directiei Silvice Suceava pentru contractul cu Romanel, privatizarea Centrului de fructe Vatra Dornei si reparatia drumului de la Baranca. „Speram ca noul Parchet anticoruptie, ce se va constitui pe linga Parchetul General al Romaniei, se va autosesiza si va definitiva in cadru legal aceste dosare" a mai completat Gheorghe Nichiforel. (Daniela MICUTARIU)
Mirza vrea sa stie cine a finantat campania electorala a senatorului Flutur
Presedintele organizatiei judetene a PSD, Gavril Mirza, solicita senatorului PNL Gheorghe Flutur sa publice „intr-un termen rezonabil", lista cu societatile comerciale care l-au sprijinit financiar in campania electorala din 2000. Gestul lui Mirza vine dupa cel al liderului liberal care a cerut autoritatilor locale, sa faca publica lista cu membrii in Adunarile Generale ale Actionarilor (AGA), Consiliile de Administratie si Comisiile de cenzori la unitatile din judet, pentru a se vedea „de unde incepe coruptia". "S-ar putea sa fi fost societati ce au avut lucrari pe cind era (n.r. Gheorghe Flutur) director la Directia Silvica… si atunci apare fenomenul de moralitate si favorizare", spune liderul PSD. Gavril Mirza a precizat ca „daca nu publica domnia sa lista, o s-o facem noi, ca sa-l ajut in combaterea fenomenului de coruptie". „Vreau sa-i aduc multumiri pentru faptul ca sprijina Guvernul si s-a alaturat acestei actiuni de combatere a coruptiei la nivelul tarii si a judetului", a mai adaugat Mirza.
In replica, senatorul Gheorghe Flutur s-a aratat dispus sa publice lista cu societatile care l-au finantat in campania electorala, „dar impreuna cu PSD".
„Discutia despre finantarea alegerilor generale, nu reprezinta decit o incercare a interesului pentru listele AGA, CA si Comisiile de cenzori. Se stie ca acestea au un grad ridicat de ocultism in raport cu publicitatea finantarii electorale. Se pare ca publicarea lor deranjeaza foarte multe persoane la virf in ierarhia locala PSD", a conchis Flutur. (Tudor IONESCU)

Comentarii