De Business

Punem punctul pe știi

Ce schelete a scos din dulap Camera de Conturi la Iaşi

miercuri, 28 decembrie 2016, 02:50
4 MIN
 Ce schelete a scos din dulap Camera de Conturi la Iaşi

Cele mai multe pagube au fost înregistrate în domeniul achiziţiilor publice.

 

Aproximativ 81 de milioane de lei este valoarea neregulilor financiar-contabile descoperite de Curtea de Conturi a României la nivelul judeţului Iaşi în 2015. Pe de altă parte, în urma aceloraşi verificări din judeţ, auditorii au scos la iveală prejudicii la buget de 3,8 milioane lei. Aceste date au fost publicate recent de Curtea de Conturi într-un raport sinteză ce cuprinde aspecte rezultate din acţiunile de audit financiar asupra conturilor de execuţie a bugetelor unităţilor administrative-teritoriale pe anul 2015. Circa 540 de cazuri de abateri figurează în dreptul judeţului Iaşi, 224 la număr doar la capitolul „calitatea gestiunii economico-financiare”, unde s-au înregistrat şi venituri suplimentare de 377.000 lei. Totuşi, prejudiciile estimate de Curtea de Conturi depăşesc valoarea de 2,1 milioane lei, iar abaterile financiar-contabile 4 milioane lei, se specifică în raport.

 
Pe plus la venituri realizate
 
În domeniul achiziţiilor publice, specialiştii instituţiei de audit au ajuns la concluzia că, la unităţile verificate din judeţ, cuantumul pagubelor aduse bugetului sunt de 1,5 milioane lei, iar abaterile au fost estimate la valoarea de 2,7 milioane lei. În urma controalelor a reieşit şi faptul că sunt mari probleme în reflectarea cu exactitate a datelor în situaţiile financiare. Aproape 74 de milioane de lei este estimarea dată de auditori privind abaterile financiar-contabile în acest caz. „Din perspectiva autorităţilor locale, mai relevant este gradul de realizare a veniturilor proprii, acesta fiind indicatorul care sugerează capacitatea autorităţilor locale de a previziona resursele financiare care sunt în competenţa acestora de stabilire, urmărire şi încasare, respectiv impozitele şi taxele locale. Sunt judeţe la care s-au înregistrat depăşiri ale prevederilor definitive, astfel: Tulcea (120,9%), Iaşi (112,7%), Braşov (105,8%), Municipiul Bucureşti (104,5%), Argeş (102,0%), Buzău (101,6%), Sibiu (101,2%)”, se specifică în raport.
 
 
 
Un imobil nu a fost trecut la cadastru
 
Dacă în dreptul judeţului Iaşi, potrivit prevederilor iniţiale, totalul veniturilor era de 2,23 miliarde lei, cuantumul acestora, potrivit prevederilor definitive, a fost de 2,37 miliarde lei. Judeţul Iaşi figurează în raportul Curţii cu încasări de 2,18 miliarde lei în 2015. 275 de milioane de lei sunt veniturile încasate din impozite, taxe, contribuţii şi alte vărsăminte, 476 milioane lei sunt cote şi sume defalcate din impozitul pe venit, iar 751 milioane lei sunt venituri proprii ale judeţului. Circa 791 de milioane lei reprezintă încasările din judeţ defalcate din taxa pe valoare adăugată, iar 395 de milioane de lei reprezintă subvenţii primite de judeţul Iaşi de la bugetul de stat şi de la alte administraţii. Potrivit raportului Curţii de Conturi, judeţul Iaşi a fost „pe plus” în 2015, cu un excedent de 57 milioane lei. Iaşul este prezent şi într-un alt document dat recent publicităţii de auditori, intitulat „Sinteza raportului de audit privind Contul general anual de execuţie a bugetului de stat pe anul 2015”. Astfel, la capitolul efectuarea inventarierii la nivelul unităţilor din subordinrea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, se specifică că nu a fost înscris în cartea funciară la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară din Iaşi un imobil aflat în administrareaAgenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Valoarea abaterii estimate în această speţă este de 6,8 milioane lei.
 
Ajutoare sociale necuvenite
 

Nu în ultimul rând, în urma verificărilor efectuate de Curtea de Conturi la Agenţia Naţiona pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, sunt specificate în raport şi deficienţele constatate la Iaşi. Contactată telefonic, conducerea Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Iaşi (AJPIS) susţine cămare parte din problemele semnalate de auditori au fost remediate chiar în timpul controlului. Potrivit raportului, auditorii au notat că la mai multe filiale judeţene ale ANPIS, inclusiv la AJPIS Iaşi, au fost identificate plăţi necuvenite sub formă de ajutoare sociale şi alocaţii pentru susţinerea familiei. În principal, aceste nereguli provin, au specificat auditorii Curţii, din nedeclararea de către beneficiarii ajutoarelor a unor venituri nete realizate şi nedeclararea unor bunuri care îi excludeau pe beneficiari de la acordarea acestor ajutoare. Totodată, unele persoane care au beneficiat ilegal de aceste ajutoare nu şi-au achitat impozitele pentru bunurile deţinute în proprietate, ori au omis să declară că deţin conturi la bănci mai mari de 3.000 de lei, care din punct de vedere legal conduc la excluderea acordării acestor drepturi, se arată în documentul Curţii de Conturi.  

Comentarii