Ciobanii n-aduc fericirea

marți, 12 mai 2015, 07:30
4 MIN
 Ciobanii n-aduc fericirea

* De-acum s-a încălzit, ne apropiem cu paşi sprinţari de jumătatea lunii mai, deja gândurile zboară spre concedii şi vacanţe, în timp ce ochii urmăresc avioanele de pe cer, lunecând ca nişte mărgele pe fire nevăzute spre destinaţii exotice, cu apă, soare, veselie şi tinere topless. Tot ca nişte avioane care zboară întins pe culoare de zbor prestabilite sunt şi ciobanii, care urmează la rândul lor rute prestabilite, în cadrul programului "Transhumanţa pentru toţi". De obicei, în primele zile de mai, televiziunile se întreceau să difuzeze secvenţe filmate la "Sâmbra Oilor" sau pe la alte evenimente oieristice similare. Era veselie şi mult fum de grătare şi de obicei apărea şi fostul preşedinte Băse, care mai trăgea câte o tură pe la Certeze (Ţara Oaşului) şi petrecea în mediu ciobănesc, mai elevat decât cel politic. În acest an n-am prea văzut aşa ceva – poate pentru că preşedintele Johannis, dacă ar intra într-o stână, n-ar avea timp de amuzat, ci s-ar apuca să îmbunătăţească aparatul de muls şi să repare oberteilurile şi foraibele.

* Poate că aţi auzit, măcar într-o doară, refrenul popular ciobănesc "Pleacă oile la munte cu-n batal frumos în frunte". Anual, oile pleacă la munte (cu sau fără batal) în această perioadă, după încheierea ritualurilor de Sâmbră: proprietarii oilor le mulg sub privirile ciobanilor, urmând ca, în funcţie de cantitatea de lapte obţinută, să se stabilească şi volumul de brânzeturi pe care îl va primi fiecare, se numără ovinele şi se împart în turme, sătenii îi îmbracă pe ciobani în costume din frunze, le dau de băut, apoi le urează sănătate şi spor, iar păstorii încep să urce cu oile la munte, pentru o vară pe care cu toţii o speră rodnică, plină de belşug şi, într-unele cazuri, de romantism…

* În frumoasa şi reprezentativa comună Consumatori, cântată cu diverse prilejuri de noi, în lipsa unor rapsozi populari autentici, această etapă a transhumanţei se sărbătoreşte doar în anii în care proprietarii de oi nu le-au schimbat pe băutură în timpul iernii. Nu se ştie care este situaţia exactă, la acest moment, fiindcă turmele plecate la munte în 2014 nu s-au întors nici acum, dar mai mulţi săteni cu chef de tradiţie au propus primarului să se organizeze măcar "Sâmbra Câinilor". Edilul ar fi pus cu bucurie mâna pe topor, să-i pocnească pe respectivii, dar neavând voie să-şi părăsească domiciliul s-a mulţumit să zvârle cu baterii vechi. Nu i-a nimerit, chiar dacă sătenii stăteau nemişcaţi, în spatele gardului, scoţând limbile la el.

* Prin 2012, tot aşa, nu găseai picior de oaie în localitate, dar anul s-a nimerit să fie unul foarte electoral, motiv pentru care cei din conducerea uniunii de la epoca aia au cerut anume să se organizeze o asemenea sărbătoare, să se adune lume şi să se veselească pe bază de mici, bere şi discursuri. Fiindcă nu mergea să se ţină "Sâmbra Candidaţilor", edilul a obligat nişte săteni să se îmbrace în cojoace, să-şi pună la gât tălăngi împrumutate de la galeria echipei de fotbal şi să umble în patru labe, dându-se drept oi, încât domnii din conducerea naţională a partidului să rămână cu senzaţia plăcută că au participat la o etapă a transhumanţei. Totul era minunat, sătenii deghizaţi behăiau, participanţii consumau, politicienii vorbeau etc. La un moment dat, o doamnă din conducerea partidului a cerut primarului să mulgă câteva oi, că vrea să pozeze şi să pună pe Facebook. Primarul s-a albit la faţă şi s-a îndreptat cu picioare tremurânde spre grupul sătenilor deghizaţi; aflând despre ce e vorba, aceştia au fugit, urmăriţi de strigătele celor prezenţi "Evadează oile, uăi!", şi au dispărut în pădurea de la marginea satului. Din nefericire, urşii din zonă erau bătrâni, cu vederea mai slabă, deci nu s-au prins că oile erau oameni…

* Cu acelaşi prilej, mai mulţi ciobani au fost îmbrăcaţi de săteni, după datină, în costume făcute din frunze verzi, ca să facă poze cu oamenii politici prezenţi; unii au avut ghinionul să primească o izmană sau un maieu din urzici, aşadar s-a lăsat cu încăierare în plină Sâmbră, cu ameninţări, ciomege învârtite prin aer, bătăi cu grătarele de mici, atacuri cu buciumul, dueluri cu fluierele ciobăneşti şi alte chestii care nu cad bine în zi de sărbătoare. Unele poze puse pe net au devenit virale, cu titluri gen "Humanoizi verzi extratereştri atacă România!"…

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii