Cum s-a poziţionat Mihai Chirica pe axa Iaşi – Dobrovăţ – Bruxelles

marți, 14 februarie 2017, 02:50
3 MIN
 Cum s-a poziţionat Mihai Chirica pe axa Iaşi – Dobrovăţ – Bruxelles

Cum evenimentele politice din culise şi cele civice din stradă s-au cam succedat cu viteză în ultimele zile, am zis că nu ar strica să tragem o linie, aşa, ca de etapă, şi să extragem ideile principale din ceea ce s-a întâmplat. 

Asta ca să ştim în ce cheie să citim evenimentele din zilele următoare. Pentru început, să remarcăm ieşirile de duminică ale primarului Mihai Chirica de la două televiziuni naţionale de ştiri. Ca o observaţie generală, primarul nu s-a prezentat chiar rău, a făcut o figură acceptabilă, cu un discurs e drept că nu prea consistent, de lider de anvergură, dar curăţel, salubru şi digerabil din punct de vedere gramatical şi stilistic. Dar, în fine, e tânăr şi are timp să-nveţe…

Mai important decât aspectul general al interviurilor ni s-au părut unele aluzii sau chiar declaraţii făcute de primar. Nu ne puneţi să dăm exemple concrete, dar, mai ales prin propunerea de susţinere a lui Grindeanu ca şef de partid, nouă cel puţin ne-a fost foarte clar că Mihai Chirica nu joacă de unul singur în această horă, chiar dacă deocamdată e singurul cârtitor. Una din explicaţii ar trebui căutate în zvonurile care circulă deja prin partid, explicaţii ce au legătură cu noua prietenie a lui Chirica cu europarlamentarul ieşean Cătălin Ivan, dat afară de Gigi Nichita din partid, dar primit înapoi în organizaţia sătească din Dobrovăţ.

Trecem deocamdată peste legăturile de biznis şi imobiliare dintre cei doi, căci vom reveni zilele următoare mai aplicat asupra lor, şi mergem direct la cine se spune că este în spatele europarlamentarului, şi cine a fost şi în atacurile asupra lui Victor Ponta, de acum un an-doi. Aşa este, aţi ghicit: aripa ardeleană din PSD, amiciţia europarlamentarului cu fostul vicepremier Dâncu fiind, de altfel, foarte cunoscută. Oare întâmplător prin Ardeal se vorbeştedeja că Dâncu ar ţese o mare urzeală în partid ca să-l scoată în decor pe Dragnea, având sprijinul majorităţii filialelor de acolo? Am întrebat, n-am dat cu parul…

Un schepsis privind cea mai notabilă demisie de ieşean din guvern

Şi tot legat de făcut şi desfăcut alianţe, haideţi să vă mai spunem una dintr-astea, ca să încheiem subiectul pe săptămâna în curs. Cică ieşirea în decor a unuia din puţinii ieşeni care mai erau la Bucureşti pe posturi cu rang de miniştri secretari de stat, şi aicea ne referim la demisia junelui politolog din siajul vniversitarului Trompea care a plecat recent din fruntea departamentului Centenar, ei bine, cică această demisie ar fi fost bine cântărită într-un înalt palat de la Bucale vecin cu cel al guvernului: la preşedinţie.

Dacă vă amintiţi, demisia vniversitarului ieşean cu pricina a fost una foarte bine ţintită, fiind percepută de media naţională ca o primă demisie notabilă din Guvernul Grindeanu, după acţiunea în forţă a acestuia cu ordonanţa penalilor. De altfel, şi toate declaraţiile ieşeanului cu ocazia respectivă au fost legate de faptul că nu poate activa într-un asemenea mediu favorabil penalilor. Lucru, evident, bine primit de toată lumea anti-penali, ca şi de noi, de altfel.

În realitate, lucrurile stau oarecum paralel: omul era pus pe acea funcţie de un conţilier de-al lui Jo Hanis, ne referim la geamănul de la Moară, plecat şi el la Bucale tot din siajul vniversitarului Trompea, şi era clar pentru toată lumea că partidoiul nu-l va mai ţine prea mult în acea funcţie de secretar de stat, demiterea lui fiind aşadar oricum o chestiune de zile. Aşa că omul, logic, a ales să plece el, eroic, decât să-l dea alţii afară pe uşa din dos, umil. Şi a făcut-o foarte bine, cum aţi văzut. Ce se va întâmpla mai departe? Hm, nu ştim, dar aşteptaţi guvernul viitor…

Comentarii