Danemarca anunţă pentru 2015 un referendum cu privire la rămânerea în cadrul Europol

marți, 07 octombrie 2014, 18:45
1 MIN
 Danemarca anunţă pentru 2015 un referendum cu privire la rămânerea în cadrul Europol

Danemarca a anunţat, joi, organizarea unui referendum în 2015 cu privire la rămânerea în cadrul Europol (Oficiul european de poliţie), renunţând la opţiunea retragerii din colaborarea în domeniul juridic şi al afacerilor interne în cadrul UE, relatează AFP.

Copenhaga ar putea fi nevoită să părăsească Oficiul european de poliţie "începând din toamna anului viitor" din cauza derogărilor de la aplicarea prevederilor Tratatelor UE, a afirmat premierul Helle Thorning-Schmidt, într-un discurs susţinut în Parlament.

Referendumul urmează să permită ţării aplicarea legislaţiei europene de la caz la caz, pentru a rămâne în cadrul Europol, a adăugat şeful Guvernului.

În 1992, alegătorii danezi au respins Tratatul de la Maastricht, însă l-au aprobat anul următor, după ce au obţinut derogări cu privire la moneda euro, apărarea UE, cooperarea în domeniul judiciar şi cetăţenia europeană.

Referendumul urmează să fie organizat după alegerile legislative, care vor avea loc cel mai târziu în septembrie 2015.

Sondajele arată că Guvernul de centru-stânga ar putea pierde alegerile, pe fondul unei creşteri economice slabe şi a austerităţii bugetare.

Opoziţia de la Copenhaga a salutat anunţul cu privire la organizarea referendumului. "Am cerut acest lucru de mult timp", a declarat purtătorul de cuvânt al partidului de centru-dreapta Venstre, Jakob Ellemann-Jensen.

O eventuală ieşire din Europol "ar avea consecinţe grave pentru capacitatea poliţiei daneze de a combate criminalitatea internaţională", a adăugat el. (Mediafax)

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii