De Sănătate

Punem punctul pe știi

Două spitale din Iaşi pe lista neagră a Ministerului Sănătăţii

sâmbătă, 07 mai 2016, 01:59
4 MIN
 Două spitale din Iaşi pe lista neagră a Ministerului Sănătăţii

Probe recoltate de pe suprafeţe, instrumentar şi de pe mâinile personalului medical de la Maternitatea “Cuza-Vodă” şi Institutul de Psihiatrie „Socola” au fost neconforme. Managerii spitalelor suţin că aşa-zisele rezultate pozitive nu ar fi concludente. “Din 15 probe recoltate, 13 probe au fost sterile, altele două au intrat în faza de pasaj, iar rezultatul final este negativ. Ministerul Sănătăţii are primele rezultate pe care le-am comunicat la DSP, nu şi ultimele date şi din această cauză maternitatea se regăseşte pe lista spitalelor cu probe neconforme”, a arătat Maria Stamatin, directorul medical al Maternităţii „Cuza-Vodă”. Directorul de la “Socola”, dr. Gabriel Oprişanu: “O probă recoltată de pe mâinile unui asistent arată prezenţa stafilococului auriu. Trebuie subliniat că orice persoană este purtătoarea acestui stafilococ”.

Managerii spitalelor din Iaşi în care, potrivit Ministerului Sănătăţii, au fost descoperite probe neconforme, în urma testelor de sanitaţie efectuate pentru a testa eficienţa dezinfectanţilor folosiţi, susţin că informaţiile de la nivel central sunt incomplete. În total, rezultatul a trei probe din cele 160 recoltate şi raportate către Direcţia de Sănătate Publică au ieşit neconforme. Potrivit listei publicate de Ministerul Sănătăţii, în judeţul Iaşi, probe neconforme au fost înregistrate la Maternitatea „Cuza-Vodă” şi la Institutul de Psihiatrie „Socola”. Directorii celor două unităţi medicale au precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că rezultatele nu pot fi concludente în condiţiile în care probele puteau fi contaminate în timpul manipulării. 

Conducerea Maternităţii „Cuza-Vodă” a explicat că informaţia MS este incompletă, întrucât, rezultatele finale ale testelor de sanitaţie au ieşit negative. Prof. dr. Maria Stamatin, directorul medical al maternităţii, a precizat că în spitale s-au recoltat 15 probe. Rezultatul a 13 probe a ieşit steril, altele două fiind reanalizate, întrucât primul rezultat nu a fost concludent. Rezultatul final a fost obţinut ieri, iar potrivit acestuia, probele recoltate au ieşit negative. 

Directorii susţin că e posibil ca probele să fi fost contaminate

„Toate rezultatele probelor recoltate sunt negative. S-a făcut dezinfecţie şi s-au recoltat 15 probe de pe suprafeţe, instrumentar şi de pe mâinile personalului medical. 13 probe au fost sterile, altele două au intrat în faza de pasaj, iar rezultatul final este negativ. Ministerul Sănătăţii are primele rezultate pe care le-am comunicat la DSP, nu şi ultimele date, şi din această cauză maternitatea se regăseşte pe lista spitalelor cu probe neconforme”, a arătat Maria Stamatin, directorul medical al Maternităţii „Cuza-Vodă”. Potrivit acesteia, cele două rezultate care nu au fost concludente au fost, cel mai probabil, influenţate de faptul că probele nu au fost recoltate corespunzător. 

Managerul de la Institutul de Psihiatrie „Socola”, dr. Gabriel Oprişanu, a subliniat că rezultatul neconform înregistrat în unitatea pe care o conduce a apărut din cauză că probele recoltate au fost contaminate. Managerul este de părere că o singură probă neconformă recoltată de pe mâinile unui asistent medical nu poate fi concludentă şi nu poate demonstra că institutul se confruntă cu un focar de infecţii. 

„La noi în institut s-au recoltat şase probe, dintre care una a ieşit neconformă. Este de vorba despre o probă recoltată de pe mâinile unui asistent, probă al cărui rezultat arată prezenţa stafilococului auriu. Trebuie subliniat că orice persoană este purtătoarea acestui stafilococ şi că, în plus, aceste probe au fost manipulate, au fost transportate şi prin urmare rezultatul poate fi influenţat şi de o contaminare a lor. Vom reface proba şi vom anunţa ulterior rezultatul”, a arătat dr. Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola”. 

Cum se recoltează probele

Testele de sanitaţie pe care spitalele le realizează periodic au rolul de a arăta încărcătura bacteriologică de pe o anumită suprafaţă, la un anumit moment dat. Prof. dr. Doina Azoicăi, medic primar epidemiolog, a explicat că probele se recoltează de pe pardoseală, perete, instrumentar sau mâinile personalului medical. Rezultatul testelor poate fi negativ, adică suprafaţa respectivă nu este contaminată cu germeni multiplu rezistenţi, sau poate indica prezenţa unor germeni pe suprafaţa de pe care s-a recoltat proba.

„Probele recoltate pentru testele de sanitaţie se însămânţează pe un anumit mediu de cultură, iar rezultatul poate fi negativ, deci nu există contaminare cu germeni multiplu rezistenţi pe suprafaţa de pe care s-a făcut recoltarea, sau poate arăta că este prezent, de exemplu Escherichia Coli sau un alţi germeni. Probele pot fi contaminate atunci când recoltarea nu respectă o serie de criterii tehnice clare. În acest caz se poate obţine un rezultat fals pozitiv, care să indice o contaminare falsă”, a explicat profesorul Doina Azoicăi. Potrivit MS, 5% din probele recoltate vineri, 29 aprilie, la nivel naţional, nu au fost conforme. MS a cerut efectuarea testelor de sanitaţie după ce Gazeta Sporturilor a arătat că dezinfectantul Suprasept, din lotul 172, august 2015, comercializat de firma HexiPharma are substanţa de bază diluată de 10 ori. 

 

Comentarii