Fostul executor Pipernea, acuzat de corupţie, nu are voie să se apropie de Primăria Iaşi

joi, 27 februarie 2014, 02:50
2 MIN
 Fostul executor Pipernea, acuzat de corupţie, nu are voie să se apropie de Primăria Iaşi

Decizia a fost luată în dosarul penal în care Dan Călin Pipernea este acuzat că ar fi poprit ilegal conturile primăriei.

Magistraţii Curţii de Apel Bacău au dispus luarea măsurii controlului judiciar împotriva fostului executor jude­cătoresc Dan Călin Pipernea, acuzat de infracţiuni de corupţie. Măsura a fost luată în dosarul în care Pipernea este acuzat de procurorii Direcţiei Na­ţio­nale Anticorupţie că ar fi poprit în mod ilegal conturile Primăriei Iaşi. Judecătorii au stabilit o serie de interdicţii şi obligaţii pentru fostul executor judecătoresc. Printre altele, Pipernea este obligat să anunţe de câte ori îşi schimbă locuinţa, să nu părăsească ţara fără acordul instanţei sau să nu se apropie de celelalte părţi din dosarul său. Potrivit anchetatorilor, în anul 2011, Dan Călin Pipernea a pus în aplicare cu rea-credinţă o procedură de executare silită a unei hotărâri judecă­toreşti, în contradictoriu cu Primăria Iaşi. Prin acea hotărâre Cătălina Vio­rela Lăcătuşu trebuia să primească despă­gubiri pentru un teren de 1.526 de metri pătraţi din Iaşi, ce îi fusese confiscate în perioada comunistă, eva­luat la 789.000 de lei.

Pipernea a pus poprire pe conturile Primăriei Iaşi, deşi prin acea hotărâre judecătorească banii ar fi trebuit acordaţi de către statul român şi nu de municipalitate. „Având la dispoziţie un raport de evaluare a terenului, întocmit, la solicitarea sa, anterior începerii procedurii de executare, inculpatul Pipernea Dan Călin a formulat o cerere de executare silită, în care a inserat date nereale referitoare la dispoziţiile deciziei a cărei execu­tare o solicita. Judecătoria Iaşi a încuviinţat, la data de 10 martie 2011, executarea silită şi, în baza acestei încheieri, în cursul lunii aprilie 2011, inculpatul a dispus poprirea conturilor de trezorerie ale Primăriei Iaşi până la încasarea sumelor de 789.580 de lei. Din aceşti bani, în aceeaşi zi, inculpatul a virat într-un alt cont aparţinând biroului său suma de 158.984 de lei, cu menţiunea «onorariu de success» şi suma de 630.596 de lei în contul inculpatei Lăcătuşu Viorela Catalina“, au precizat pro­curorii anticorupţie.

Pipernea a mai fost trimis în judecată, la finele anului trecut, într-un alt dosar în care a fost acuzat că şi-ar fi exercitat cu rea-credinţă funcţia în cadrul a două executări silite în care au fost implicate CET Iaşi şi Consiliul Judeţean Vaslui.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii