FOTO Elevii cu dizabilităţi, premiaţi pentru rezultatele şcolare

vineri, 05 decembrie 2014, 02:56
4 MIN

Evenimentul „Zilele învăţământului special şi special integrat” a ajuns la cea de-a doua ediţie.

În cadrul evenimentului „Zilele învăţământului special şi special integrat”, organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi (ISJ), 36 de elevi cu deficienţe au fost premiaţi pentru rezultatele la concursurile din anul şcolar precedent. Nu doar aceştia au primit cărţi şi diplome, ci şi 17 profesori îndrumători, care au lucrat şi lucrează în continuare cu ei, printre care se numără şi profesori nevăzători, foşti elevi ai Liceului Special pentru nevăzători din regiunea Moldovei.

Premierea a avut loc în cursul zilei de ieri la Colegiul Naţional, unde a avut loc Gala, urmată de un minunat moment artistic susţinut de elevii artişti ai Liceului „Moldova” din Tg. Frumos. „Este un moment de recunoaştere şi apreciere a rezultatelor elevilor şi profesorilor, a performanţelor şcolare pentru un număr de 36 de elevi cu dizabilităţi din judeţul nostru şi ale profesorilor îndrumători ai acestora care au obţinut rezultate deosebite la concursurile specifice. Au fost premiaţi 17 elevi cu deficienţe senzoriale de vedere, 7 elevi cu deficienţe neuro-locomotorii şi 12 elevi cu deficienţă mentală, precum şi 17 profesori din învăţământul special ieşean. Toţi profesorii care predau în învăţământul special sunt dedicaţi, profesionişti, pentru că, pe lângă componenţa ştiinţifică, această meserie presupune şi multe calităţi umane”, a declarat Gabriela Raus, iniţiatorul acestui proiect şi inspector pentru învăţământ special în cadrul ISJ.

„Zilele învăţământului special” au loc în perioada 2-5 decembrie şi s-a aflat anul acesta la a II-a ediţie, iar scopul acestui eveniment este în primul rând recunoaşterea valorilor şi motivarea elevilor talentaţi şi deştepţi din şcolile speciale. „Elevii liceului nostru participă anual la concursurile naţionale. Azi vor fi premiaţi câştigătorii de anul trecut de la matematică, română, TIC şi citire rapidă Braille. Aceştia au obţinut premiile I, II şi III. Avem de asemenea copii talentaţi la muzică, care cântă la instrumente muzicale. Mulţumim inspectoratului că  premiază, în felul acesta sunt stimulaţi. Sunt copii buni, cuminţi, unii dintre ei au intrat la Facultatea de Balneofizioterapie”, a declarat Margareta Pristavu, directorul Liceului Special „Moldova” din Tg. Frumos.

Astăzi, profesorii participă la ateliere de lucru

Invitaţi la acest eveniment au fost şi Alin Aivănoaei, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alois Gherghuţ, profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi, reprezentanţi ai sindicatelor din învăţâmânt, ai Direcţiei Generale de Protecţia Copilului, ai Corpului Didactic şi din Parlamentul României, prin deputatul Cristina Nichita. Aceasta a avut un discurs extrem de sensibil şi emoţionant, ea însăşi fiind mama unui copil cu autism.

Un mesaj foarte puternic a avut şi reprezentantul Universităţii „Cuza”, care le-a spus copiilor: „În rândul vostru găsim suficiente repere, exemple, care ne pot întări şi ne pot ajuta în diverse momente din viaţă, care ne pot modela. Pe unii dintre voi vă aştept pe băncile facultăţii, să continuăm acest mediu incluziv în spaţiul social, să-l facem un mediu real”, a fost mesajul lui Alois Gherguţ, profesor la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii „Cuza”.

Astăzi, de la ora 12, la Casa Corpului Didactic „Spiru Haret”, profesorii vor lua parte la două ateliere de lucru. Primul este despre dezvoltarea profesională a cadrelor didactice în contextul societăţii bazate pe cunoaştere, iar al doilea, despre învăţământul special şi special integrat în context european, în cadrul căruia se vor prezenta modelele educaţionale din Danemarca, Franţa şi Portugalia. Tot în cadrul acestui eveniment se desfăşoară şi campania „Gândeşte altfel! Copil ca tine sunt şi eu”, iniţiată de ISJ în parteneriat cu Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională.

„Diversitatea este importantă, într-un sistem educaţional sunt importante aceste întâlniri. Cred că educaţia nu înseamnă formule generale, aceleaşi trasee pentru toţi, educaţia înseamnă diversitate, capacitatea de a recunoaşte elementul de unicitate din fiinţa umană şi de al dezvolta. Nimic din ceea ce este omenesc nu trebuie să ne fie străin şi trebuie să ne aplecăm asupra acestor copii pe parcursul întregului an, nu doar în această săptămână”, a declarat Camelia Gavrilă, inspector general ISJ. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii