De Sănătate

Punem punctul pe știi

Gripa ucide din nou la Iaşi. O femeie este a treia victimă din județ iarna aceasta

sâmbătă, 28 ianuarie 2017, 02:56
2 MIN
 Gripa ucide din nou la Iaşi. O femeie este a treia victimă din județ iarna aceasta

Victima, o femeie de 65 de ani, avea diabet, probleme cardiace, şi era obeză.

Gripa a făcut a treia victimă în judeţ, iarna aceasta. O femeie de peste 65 de ani, cu multiple afecţiuni cronice, internată de mai multe zile la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi, şi-a pierdut viaţa. Victima era din judeţul Bacău şi era cunoscută cu diabet, obezitate morbidă şi insuficienţă cardiacă. În cursul internării la spitalul ieşean, pacienta era ţinută sub supraveghere în comă, intubată şi ventilată mecanic, infecţioniştii i-au recoltat probe pe care le-au trimis laboratorului de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“. Rezultatele analizelor au confirmat că pacienta a contactat un virus gripal.

„Pacienta a fost monitorizată în Spitalul de Boli Infecţioase mai multe zile, fiind cunoscută cu multiple afecţiuni: diabet, obezitate morbidă, insuficienţă cardiacă. Decesul s-a înregistrat la sfârşitul săptămânii trecute“, a arătat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, în judeţul Iaşi, de la începutul sezonului rece s-au înregistrat trei decese la pacienţi identificaţi cu virusuri gripale. Ceilalţi doi bolnavi, cu vârste peste 80 de ani, au fost internaţi şi îngrijiţi tot la Spitalul de Boli Infecţioase. CNSCBT mai arată că, în total, 71 de persoane din judeţ au fost diagnosticate cu gripă, la toate fiind identificat acelaşi tip de virus – AH3N2. Numărul total de îmbolnăviri situează judeţul pe locul doi pe ţară, după municipiul Bucureşti, unde s-au înregistrat 123 de cazuri. Potrivit medicilor infecţionişti, vârful epidemic al infecţiilor respiratorii va fi atins începând cu finalul lunii ianuarie, în februarie şi martie.

„Activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie, menţinându-se tendinţa de extindere regională în zona de sud-est (Bucureşti, Constanţa, Olt, Dâmboviţa), zona de nord-est (Iaşi, Suceava, Botoşani, Neamţ), cu răspândire locală (Alba, Bihor, Cluj, Braşov, Sibiu) şi cazuri sporadice în unele judeţe“, se precizează într-un comunicat al CNSCBT.

Comentarii