De Business

Punem punctul pe știi

Hoţii de energie electrică din casele noastre. Consumă curent chiar dacă totul este închis

luni, 07 iulie 2014, 10:44
2 MIN
 Hoţii de energie electrică din casele noastre. Consumă curent chiar dacă totul este închis

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau degeaba.

616 TWh: atat consuma in fiecare an dispozitivele smart, adica cele care se pot conecta la Internet, fie ca e vorba de routere wireless, de televizoare inteligente sau de frigidere cu display si Wi-Fi. Ca sa aveti un termen de comparatie, toata Romania consuma intr-un an de 12 ori mai putina electricitate: sub 50 TWh (Terawati/ora). Iar pana in 2030, numarul aparatelor smart ar putea creste de zece ori, caz in care ar ajunge sa consume mai mult curent electric decat foloseste acum toata Europa. Si asta doar stand in priza, fara sa fie efectiv folosite

Nu este vorba de un scenariu apocaliptic imaginat de ecologisti, ci de un raport foarte serios realizat de Agentia Internationala pentru Energie (IEA) din cadrul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. Publicat la inceputul lunii iulie, raportul atrage atentia asupra unui aspect pana acum neglijat al tehnologiei smart: faptul ca acestea consuma mult mai mult curent electric decat cele traditionale. Iar cea mai mare parte a acestui consum este inregistrata atunci cand aparatele sunt in stand-by – adica, din punctul nostru de vedere, nu functioneaza.

Receiver-ul TV, dusmanul facturii de curent

Stand-by nu inseamna de fapt ca aparatul respectiv este inchis, avertizeaza expertii IEA. Dimpotriva, ca urmare a faptului ca aceste dispozitive se conecteaza si la Internet, consumul de energie e la fel de mare ca atunci cand sunt deschise. Un exemplu sunt receiverele TV, pe care le folosesc si in Romania companiile de cablu sub diferite denumiri (mediabox, decodor etc.). In Statele Unite sunt 160 de milioane de astfel de aparate consuma anual 18TWh de curent electric, peste jumatate in modul stand-by. Costul pentru consumatori al receiverelor in stand-by: un miliard de dolari, bani cheltuiti pe nimic.

Cat ii costa pe romani aceste aparate? In conditiile in care energia electrica este un pic mai scumpa la noi decat de americani, cele aproximativ 3 milioane si jumatate de romani care au receivere platesc la facturi aproape 50 de milioane de dolari pentru curentul consumat de acestea. Dat fiind ca romanii se uita in medie 6 ore si jumatate la televizor in fiecare zi, inseamna ca aproximativ 36.5 milioane de dolari sunt practic aruncati la cos in fiecare an in tara noastra, fiindca acesti bani se duc pe consumul de curent inregistrat atunci cand receiverele sunt in stand-by.

Citeşte mai departe pe stirileprotv.ro

Comentarii