De Business

Punem punctul pe știi

Iaşul, avanpost în România pentru exportatorii din Republica Moldova

sâmbătă, 26 noiembrie 2016, 02:50
3 MIN
 Iaşul, avanpost în România pentru exportatorii din Republica Moldova

Peste 70 de producători din Basarabia participă la o expoziţie organizată la Palas până duminică. La deschiderea evenimentului a participat vicepremierul Costin Borc.

 

Peste 70 de producători din Republica Moldova au trecut Prutul și şi-au instalat standuri în Palas Mall, unde îşi expun până duminică după amiază produsele. Ieşenii pot viziona la standuri produse din cele mai diverse categorii, de la materiale de construcţii şi echipamente electrice la confecţii textile, alimente sau renumitele vinuri Cricova. Standurile nu dispun, însă, şi de posibilitatea de achiziţionare a produselor, ci doar de degustare şi informare, evenimentul adresându-se mai mult oamenilor de afaceri locali care pot închega parteneriate cu omologii basarabeni. La deschiderea expoziţiei „Fabricat în Moldova”, prima organizată la Iaşi, au fost prezenţi inclusiv miniştrii Economiei din România şi Republica Moldova, alături de autorităţile locale şi ambasadorul României în Republica Moldova. Ministrul Economiei din România, Costin Borc, a precizat că nu există în România loc mai bun ca Iaşul, pentru a îmbunătăţi relaţiile de cooperare dintre România şi Republica Moldova. „Evenimentul este foarte important pentru că relaţiile economice bune între România şi Republica Moldova vor duce evident şi la o creştere a relaţiilor politice sau culturale. Cu cât avem mai multe investiţii româneşti în Republica Moldova, cu aât eu cred că economia acestor două ţări are de beneficiat. Iaşul şi Chişinăul sunt două oraşe apropiate, la distanţă de sub o oră dacă ar fi o cursă directă de avion şi două – trei ore de maşină. Centrul de afaceri ieşean este cel mai aproape de Republica Moldova şi, cum are o viteză de creştere economică foarte, foarte bună, trebuie să devină placa turnantă a relaţiilor dintre România şi Republica Moldova. Nu cred că există un loc mai bun ca Iaşul pentru relaţiile româno – moldoveneşti”, a explicat vicepremierul Costin Borc. De asemenea, ministrul Borc a reamintit că între cele două ţări vecine există şi proiecte de mare amploare, cum ar fi gazoductul Ungheni – Chişinău, o continuare a proiectului Oneşti – Iaşi sau interconexiunile pe reţeaua electrică.

 
„România este cel mai mare partener al Republicii Moldova”
 

„Pentru noi este semnificativ acest fapt (n.r. – că a fost posibilă expunerea produselor şi serviciilor moldoveneşti la Iaşi) din mai multe considerente. În primul rând că este prima expoziţie de acest gen la Iaşi, chiar dacă Iaşul este cel mai apropiat centru comercial pentru produsele noastre. Pe de altă parte, România este cel mai mare partener al Republicii Moldova din punct de vedere comercial, economic, interpersonal şi multe dimensiuni care ne leagă de sute de ani. În ultimii doi ani, de când s-a semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeană, comerţul cu România a atins niveluri extrem de mari, un miliard de dolari anual. Această legătură poate fi intensificată prin creşterea numărului de parteneriate româno – moldoveneşti”, a declarat Octavian Calmâc, ministrul Economiei din Republica Moldova. După vizitarea expoziţiei, invitaţii şi organizatorii evenimentului au participat la un Forum Bilateral de Afaceri Moldo – Român, în cadrul căreia s-au cunoscut oameni de afaceri din cele două ţări şi şi-au prezentat proiectele, scopul final fiind acela de a crea parteneriate de business. 

FOTO: Andrei CUCU

Comentarii