Începe războiul!

marți, 13 octombrie 2015, 01:50
3 MIN
 Începe războiul!

Şi – cobesc unii! – o să avem parte de mari surprize de-a lungul şi de-a latul frontului electoral!

Mulţi o gândesc, puţini o spun. Cu un Traian Băsescu reactivat, politica românească va deveni vizibil mai palpitantă. Pentru românii atât de pasionaţi de scandalul cu miasmă de mahala mizeră, Iohannis este prea solemn, iar Ponta şi Dragnea prea găunoşi. Şi nu poţi pierde nopţile doar asistând la zbuciumul de nestăvilit al maneliştilor, cei atât de invidiaţi de duşmanii lor. Modul exagerat, aproape apocaliptic, în care au reacţionat toate televiziunile comerciale la primele declaraţii ale "pemepistului” Băsescu a demonstrat cât de mult le-a lipsit acesta în ultimul an.

Contextul revenirii fostului preşedinte în politică este deosebit de favorabil. Decedând ca un erou de doi lei dintr-un film de duzină (şi înaintea celor cărora le anticipa cu atâta convingere iminenta moarte!), "Tribunul” i-a lăsat pe adepţii naţionalismului sforăitor cu ochii în soare-răsare. De la est, duşmanul natural al României, Muma Rusia, priveşte tot mai chiorâş spre bravii urmaşi ai romanilor, înfrăţiţi azi cu americanii. De un nou viteaz Traian are neapărată nevoie acest popor, iar el reapare la timpul potrivit. 

Faptul că Băsescu pomeneşte de posibile conflicte militare într-un moment în care sondajele de opinie dezvăluie (printre multe alte spaime) şi o anumită teamă a românilor faţă de ruşi nu este o întâmplare. Pasul a fost bine calculat. Peste tot în lume, de ceva vreme chiar foarte aproape de graniţele României, câinii războiului se arată tot mai doritori de sânge. Şi câţi dintre noi pot declara, fără să-şi scuipe imediat în sân, că au deplină încredere în izbânda unei armate ce ar putea fi condusă – din birou, evident! – de generali precum Gabriel Oprea?

Este clar că, în primă fază, PMP şi Băsescu vor încerca să preia poziţiile UNPR. S-a menţionat că între cele două partide au existat tratative de pace şi colaborare frăţească, dar că ele au eşuat. Curtat asiduu de PNL, dar postat la guvernare alături de PSD, partidul generalilor sau al interesului naţional a fost întotdeauna de vânzare. Trebuie doar să nimereşti preţul. Cum Băsescu nu a vrut să ofere preţul corect, se va încerca o preluare ostilă a teritoriului/ electoratului controlat de către uneperişti. Nu ar trebui să fie prea greu. UNPR nu are strategie, nu are culoare, nu are mesaj şi este alcătuit în uriaşă majoritate din traseişti. Dacă, în primăvară, la alegerile locale, curajoşii generali vor decide "să lupte” din nou pitindu-se pe listele PSD, atunci deja firavul electorat al acestei formaţiuni politice va fi trecut de partea lui Traian Băsescu. 

Se afirmă că fostul şef al statului – prezentat de către Antena 3 drept cel mai hulit român din ultimii 100 de ani! -, beneficiază încă de vreo 10% din voturile românilor. Dar şi că odată ce Băsescu se va "lipi” de PMP, aceste sufragii se vor transfera automat partidului Elenei Udrea. Nu cred că este chiar aşa – există fani exaltaţi ai lui Traian Băsescu, ce o urăsc cu aceeaşi intensitate pe Elena Udrea. Şi apoi nici PMP nu are strategie, nu are culoare şi nici lideri teritoriali puternici, care să conteze.    

Păstrându-ne în limita rezonabilului, putem presupune că PMP va începe bătălia electorală de undeva din zona lui 5%. Primul război electoral, din primăvara, ne va arăta, prin candidaţii pe care îi va scoate în faţă, dacă noul partid al lui Băsescu va fi capabil să treacă la lucruri serioase. Dar abia al doilea război electoral, scrutinul parlamentar din toamnă, ne va da măsura talentului politic al lui Traian Băsescu. Şi – cobesc unii! -, o să avem parte de mari surprize de-a lungul şi de-a latul frontului!

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii